De râs și nu prea… Iohannis, Ciolacu și Dragnea, ”lăutari”
Dimensiune font:
Clipuri de acest gen încep să devină comune. Ele sunt create cu ajutorul inteligenței artificiale. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, atrage atenția asupra fenomenului deepfake și consecițele pe care le poate aduce.
În postarea video, trei politicieni cunoscuți, Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu ”cântă” de zor într-un rol de lăutari.
Tehnologia pentru manipularea înregistrărilor video devine din ce în ce mai sofisticată, dar și mai accesibilă publicului larg.
Uneori este chiar greu de distins între ce este și ce nu este adevărat, iar fenomentul a luat amploare, România nu face excepție.
Ce spun specialiștii în tehnologia informației
„Potențialul de a folosi conținut deepfake pentru a crea știri false sau pentru a influența opinia publică este imens și deci ne așteptăm ca fenomenul să ia amploare”, a explicat pentru Europa Liberă, Filip Truță, analist în securitate informatică în cadrul companiei Bitdefender.
Fenomenul a apărut în urmă cu doi ani pe rețeaua Reddit. Un utilizator, cunoscut sub numele de „deepfakes”, a făcut astfel de video-uri trucate.
Prima „victimă” politică a acestei tehnologii a fost chiar fostul președinte Barack Obama.
„Spre deosebire de știrile false, care pot fi dărâmate cu efort minim, un clip deepfake poate avea un puternic impact vizual și emoțional, poate influența opinia publică și poate fi folosit pentru răzbunare sau pentru a defăima persoane publice”, conchide Filip Truță.
Giganții din social media se pregătesc să contracareze acest fenomen
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau