Încoronare Charles/ "Piatra destinului", pe drum spre Westminster Abbey
Dimensiune font:
"Piatra destinului", una dintre piesele centrale ale încoronării regelui Charles al III-lea de la 6 mai, se îndreaptă vineri spre Westminster Abbey din Londra, părăsind Scoţia pentru prima dată după un sfert de secol, relatează AFP.
O ceremonie s-a desfăşurat joi seară la Castelul Edinburgh pentru a marca plecarea acestui bloc de gresie, simbol al monarhiei scoţiene, adus din Scoţia drept pradă de război de regele Edward I, în secolul al XIV-lea.
După o călătorie cu un nivel sporit de securitate, piatra de 152 de kilograme va fi depusă la locul ei, sub scaunul de încoronare al regelui Edward, un tron din lemn de stejar, înalt de peste doi metri, care se află în centrul ceremoniilor de încoronare de mai bine de 700 de ani.
Furată pentru scurt timp de studenţi scoţieni în 1950, piatra a fost returnată în mod simbolic Scoţiei în 1996, pe fondul creşterii sentimentului de independenţă. Însă, s-a convenit să fie readusă de la Castelul Edinburgh la Westminster pentru încoronări.
După ceremonia organizată cu ocazia plecării pietrei, premierul scoţian Humza Yousaf, care îşi propune să conducă Scoţia către independenţa de monarhia britanică, a salutat un "moment istoric" la care s-a declarat "încântat" să participe.
Potrivit legendei, piatra a fost transportată din Ţara Sfântă prin Egipt, Sicilia, Spania şi Irlanda înainte de a fi depusă într-o mănăstire din Scone, Scoţia, în secolul al IX-lea. Ea a fost apoi folosită de-a lungul secolelor la încoronările regilor scoţieni.
Profesorul de istorie şi arheologie David Breeze de la Universitatea din Edinburgh crede, însă, că este foarte probabil ca piatra să provină de fapt din regatul picţilor scoţieni. "Originea pietrei a fost mult timp învăluită în mit", a declarat istoricul pentru Times Radio.
Vânătoare de oameni
"Legătura cu Orientul Mijlociu este puternică şi, în Evul Mediu, ideea că piatra a fost perna lui Iacob a fost folosită pentru a justifica expansiunea teritorială", a explicat el.
"Credem că legătura cu Scone este puternică şi este foarte probabil ca ea să îşi aibă originile în vechiul regat al picţilor din Scoţia", a adăugat Breeze.
Potrivit Historic Environment Scotland, care păstrează piatra, analizele ştiinţifice au confirmat că aceasta este cea care a fost luată din Scone de regele Edward I.
El a dat ordin ca piatra să fie încorporată în scaunul de încoronare în 1296.
"Edward făcea astfel o declaraţie despre statutul Scoţiei", a spus Ewen Cameron, profesor de istorie scoţiană la Universitatea din Edinburgh.
"Un cronicar a afirmat că transferul acesteia la Londra reprezenta recunoaşterea unui regat cucerit care s-a predat", a adăugat el.
Piatra a rămas la Westminster Abbey cea mai mare parte a următorilor 650 de ani, până în Ajunul Crăciunului din 1950, când un grup de studenţi scoţieni s-au angajat să comită o faptă îndrăzneaţă: să o recupereze.
După furt, a fost lansată o vânătoare de oameni, cu filtre la graniţa anglo-scoţiană, însă autorii reuşiseră să transporte deja piatra în nord.
Ei au relatat ulterior că au fost nevoiţi să apeleze în secret la serviciile unui tăietor în piatră pentru a o reface după ce căzuse în timp ce o transportau la maşină.
Eroi naţionali
Piatra a fost găsită mai târziu la Arbroath Abbey, unde a fost proclamată în 1320 independenţa ţinutului scoţian, sub conducerea regelui Robert I al Scoţiei.
Ea a fost adusă înapoi la Londra în 1951, unde şi-a recăpătat locul sub tron pentru încoronarea reginei Elisabetei a II-a, în 1953.
Unul dintre studenţi, Ian Hamilton, începuse să trezească suspiciunile poliţiei când anchetatorii au descoperit că luase toate cărţile pe care le putea citi despre Westminster Abbey dintr-o bibliotecă din Glasgow.
Cei patru studenţi, salutaţi drept eroi naţionali, nu au fost niciodată urmăriţi penal.
Ian Hamilton, care a devenit unul dintre cei mai respectaţi avocaţi din Scoţia, a murit anul trecut la vârsta de 97 de ani. Cartea sa, intitulată "The Taking of the Stone of Destiny", a fost ecranizată sub titlul "Stone of Destiny", filmul avându-l în distribuţie pe comediantul Charlie Cox.
Piatra a revenit la Edinburgh în 1996, cu condiţia de a pleca din nou la Londra pentru ceremonii de încoronare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau