O grupare infracțională formată din români a păcălit statul italian cu 60 de milioane de euro
Dimensiune font:
Aceştia sunt acuzaţi de extorcare și obținere ilegală de fonduri publice, în special din ajutoarele sociale denumite venituri din cetățenie
Peste 9.000 de persoane au fost denunțate de poliția financiară din Cremona și Novara la ordinele Parchetului din Milano, care a emis și 16 mandate de arestare pentru membrii unui grup infracțional alcătuit din români și acuzat de extorcare și obținere ilegală de fonduri publice, în special din ajutoarele sociale denumite venituri din cetățenie, potrivit La Stampa.
Arestările și perchezițiile efectuate în provinciile Cremona, Lodi, Brescia, Pavia, Milano, Andria, Barletta și Agrigento, au făcut posibilă dejucarea unei escrocherii de peste 60 de milioane de euro referitoare la cererile nejustificate de ajutoare sociale –denumite ”ajutoare de cetățenie”-destinate persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei.
Este vorba despre o activitate infracțională urmărită de mai mult timp de procurorii italieni care au monitorizat o bandă de români, în tandem cu niște italieni - parțial complici, parțial victime ale extorcării - în unele Centre de Asistență Caf-Tax autorizate să efectueze cereri de subvenții.
Ancheta coordonată de procurorul adjunct Maurizio Romanelli îi acuză pe arestați că s-au prezentat în Centrele de Asistență (CAF) cu codurile fiscale a sute de cetățeni români la un moment dat, susținând că aceste persoane existau, erau rezidenți în Italia de 10 ani și erau îndreptățiți pentru a primi venitul cetăţeniei. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu locuiește în Italia.
Prejudiciu de 60 milioane de euro
Ajutoarele sociale de acest tip -foarte controversate în Italia- sunt cuprinse între 40 şi 780 de euro pe lună pentru/persoană sau până la 1.300 de euro pe lună pentru familii.
Alți complici s-au dus apoi la poștă pentru a ridica cardurile pe care au fost decontate fondurile. În anchete similare, de exemplu, unii angajați observaseră că utilizatorii care s-au prezentat nu știau limba italiană și nici măcar ce întrebau administrația publică, potrivit TGcom24.
În unele cazuri, funcționarii italieni au fost conștienți și au susținut escrocheria contra unei taxe de 10 euro pentru fiecare dosar, în alte cazuri au fost amenințați. Gruparea infracțională a încasat astfel ilegal în total circa 60 de milioane de euro din ajutoarele pentru venitul de cetăţenie şi pentru cel de urgenţă, acesta din urmă fiind acordat în contextul pandemiei.
Cele 16 persoane arestate cunoșteau amănunte procedurale și au adoptat apoi o „procedură paralelă caracterizată prin evitarea totală și nesocotirea celor mai elementare prevederi, sancționate legal”, se poate citi în ordinul judecătorului de instrucție milanez Teresa De Pascale. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau