Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei

16_11zon

Dimensiune font:

| 10-06-2023 11:55

În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.

Ideea despre sexualitate și sex s-a schimbat de-a lungul timpului pe teritoriul de astăzi al României. În Evul mediu, precum și în zorii modernității, în Principatele Române, existau practici sexuale, legate mai ales de noaptea nunții, considerate astăzi inacceptabile. Printre altele, aceste obiceiuri se leagă de prima experiență sexuală a tinerilor însurăței și de rolul părintelui și al nașului de cununie în toată această poveste. Atât tatăl, cât și mama mirelui serveau drept inițiatori ai cuplului în materie de sex. La fel și nașul de cununie. Aceste experiențe considerate astăzi total nefirești au fost deduse de specialiști prin intermediul literaturii orale populare, prin intermediul snoavelor și a cântecelor de bâlci. În viața de zi cu zi, acestea erau subiect tabu, care se făcea, nu și despre care se vorbea.

Tata socru, mentor al fiului și primul bărbat al nurorii

În trecut, nunta era o afacere cât se poate de serioasă. În multe cazuri nu ținea cont de sentimentele viitorilor soți, ci mai degrabă de legăturile sociale și oportunitățile economice care s-ar putea ivi în urma mariajului.

Nunta propriu-zisă era precedată de negocieri între viitorii cuscri, părinți ai mirilor, privind zestrea și beneficiile reciproce ce decurgeau în urma mezalianței.

Totodată, deosebit de important era faptul ca măcar mireasa să nu mai fi avut experiențe sexuale înainte nunții - pe scurt, să fie virgină.

De cealaltă parte, mirele trebuia să fie capabil să „consume” căsătoria în noaptea nunții, prin deflorarea miresei - pentru că principalul efect al mariajului trebuia să fie procreerea, asigurarea de urmași.

De altfel, unul dintre puținele în cazuri în care femeia putea cere desfacerea căsătoriei era tocmai incapacitatea mirelui de a-și face datoria maritală, din punct de vedere sexual.

În cazul în care mirii, care abia se cunoșteau uneori, se aflau la prima experiență sexuală, lucrurile puteau deveni complicate. Specialiștii în istorie și antropologie spun că inclusiv în Principatele Române, în astfel de cazuri interveneau părinții mirelui și chiar nașul de cununie. Astfel, tatăl mirelui își învăța băiatul cum să procedeze în noaptea nunții și chiar îi făcea treaba la început.

Aceste obiceiuri, tabu de altfel în societatea românească, ca un fel de secrete de familie, sunt devoalate prin snoave, povești și bârfe de bâlci. Ele nu sunt susținute de date clare, de obiceiuri spuse și practicate în mod răspicat.

Antropologul, etnologul și specialistul în istoria religiilor Andrei Oișteanu vorbește despre posibilitatea existenței acestor practici în lucrarea sa „Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură”.

„Există în cultura tradițională românească date care să ateste relații sexuale între socrul-mare și noră? Este atestat un tip de povești populare (un fel de snoave) în care mirele nu poate să dezvirgineze pe mireasă (pentru că îi e frică, fiindcă nu știe cum să procedeze etc.) și o face tatăl-socru în locul său. Socrul-mare își dezvirginează nora”, arată Andrei Oișteanu în lucrarea menționată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Federația de Fotbal din Kosovo duce tupeul la alt nivel: După 90 de minute de joc, au constatat 'o atmosferă inacceptabilă, nesigură pentru jucători'
16/11/2024 17:43

  Federatia de Fotbal din Kosovo (FFK) a declarat că a avertizat in repetate randuri UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, cu privire la potentialele provocări din partea fanilor romani ...

Cât a ajuns ajutorul de înmormântare acum, după noua lege a pensiilor. Au fost modificate inclusiv condițiile de acordare
16/11/2024 13:36

 Odată cu noua lege a pensiilor, s-au modificat si ajutorul de inmormantare. Încă două categorii de romani vor primi banii dati de stat, pentru astfel de situatii. Familiile lor vor incasa sumele, ...

A început procesul polițistului care a torturat un bărbat
13/11/2024 15:01

Poliţistul local din Arad care a fost trimis in judecată in urmă cu un an pentru că ar fi torturat un bărbat, care a murit ulterior, a contestat probele administrate la primul termen al procesului, care a ...

Șpagă la Pușcăria Bistrița. Un agent a fost prins în flagrant
13/11/2024 14:46

Un agent de poliţie penitenciară din cadrul Penitenciarului Bistriţa a fost prins in flagrant in timp ce primea suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe langă organele judiciare, in vederea eliberării c ...

El este Bogdan, românul din Cluj care gătește pentru Donald Trump. Lucrează de 19 ani pentru familia viitorului președinte al SUA, în Mar-a-Lago
12/11/2024 11:40

 Donald Trump are o locuintă impresionantă in Mar-A-Lago si o multime de angajati care lucrează pentru familia lui. Printre ei este si Bogdan, un roman din Cluj care găteste pentru Donald Trump de 19 a ...

 Vapingul, interzis total în Anglia
11/11/2024 19:19

Tigările electronice de unică folosintă vor fi interzise total in Anglia si Tara Galilor din vara anului viitor. Vanzarea acestor produse va fi ilegală, iar reprezentantii industriei de profil sust ...

Un nou scandal pentru Jamie Oliver. Ultima sa carte de bucate pentru copii va fi retrasă de la vânzare în Australia
11/11/2024 15:54

Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver retrage de la vanzare cartea sa pentru copii in urma criticilor aduse de aborigenii din Australia, care l-au acuzat că este ''lipsit de respect'' faţă de istoria comun ...

Șaspte români au murit în inundațiile din Valencia
10/11/2024 11:30

Alţi trei cetăţeni romani au fost confirmaţi ca fiind decedaţi in urma inundaţiilor care au afectat Comunitatea Valenciană, in Spania, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Pană in prezent, şap ...

Produsele importate pot fi contaminate cu bacterii periculoase
10/11/2024 11:29

Produsele importate pot fi contaminate cu bacterii periculoase, este avertismentul specialistilor de la Comisia Europeană care analizează mărfurile. Potrivit raportului oficialilor, merele, perele, rosiile s ...

Portret realizat de un robot, vândut la licitație cu peste 1 milion de dolari
08/11/2024 13:30

Un portret al lui Alan Turing creat de un robot a fost vandut la licitaţie cu peste 800.000 de lire sterline (1,08 milioane de dolari) scriind astfel istorie, relatează vineri DPA/PA Media. Robotul Ai-Da a d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei