Omul de afaceri Dorin Cocoş, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare într-un dosar de spălare de bani/ Decizia nu este definitivă
Dimensiune font:
Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani şi opt luni de închisoare pentru spălare de bani, într-un dosar în care a fost acuzat că a primit o tranşă din suma de 9 milioane de euro, ascunzând provenienţa banilor printr-un contract de împrumut fictiv. Decizia nu este definitivă.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis, miercuri, să îl condamne pe Dorin Cocoş la un an de închisoare pentru spălarea banilor, cu pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor - cel a fi ales în autorităţi publice, funcţii publice sau dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei închisorii. Totodată, a fost dispusă pedeapsa accesorie de a-i interzice exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Instanţa a constatat că infracţiunea pentru care Dorin Cocoş a fost condamnat în acest dosar este concurentă cu cea pentru care a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare în 24 martie 2016, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 3 Judecători, rămasă definitivă în 2 octombrie 2016, prin decizia a Completului de 5 judecatori.
Tribunalul Bucureşti a constatat că Dorin Cocoş a fost eliberat condiţionat, printr-o decizie din 3 octombrie 2017 a Tribunalului Ilfov, rămânând un rest de executat de 252 de zile din pedeapsă.
Totodată, instanţa a anulat beneficiul liberării condiţionate şi a contopit pedeapsa de acum cu cea anterioară, Cocoş urmând a executa pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi patru luni de închisoare, la care se adăugă o treime din pedeapsa de un an închisoare, el urmând a executa în final pedeapsa rezultantă de doi ani şi 8 luni de închisoare, plus interzicerea unor drepturi.
Totuşi, Tribunalul Bucureşti a dedus perioada deja executată, între 27 octombrie 2014 - 18 iunie 2015 şi între 3 octombrie 2016 - 3 octombrie 2017, şi a luat act că inculpatului i se consideră executate suplimentar 72 de zile ca urmare a aplicării art. 551 din Legea 254/2013.
"În temeiul art. 105 alin. 2 C.pen. acordă liberarea condiţionată din pedeapsa de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni stabilită prin prezenta. În temeiul art. 105 alin. 2 C.pen. teza finală, constată că termenul de supraveghere s-a împlinit la data de 31.07.2018. Constată executate pedepsele complementare stabilite prin prezenta", se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti.
De asemenea, instanţa a desfinţat mai multe documente, între care un contractul de împrumut încheiat între Dinu Mihail Pescariu şi Dorin Cocoş şi mai multe chitanţe.
Decizia poate fi atacată cu apel, în 10 zile de la comunicare.
În acest dosar, Cocoş a fost trimis în judecată în luna aprilie a acestui an.
Potrivit DNA, în perioada 2009-2011, omul de afaceri ar fi pretins şi primit, în tranşe, de la două persoane (martori în cauză) suma de 9.000.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra fostului ministru al Comunicaţiilor precum şi asupra altor persoane din Guvern, în scopul de a asigura firmelor susţinute de martori, adjudecarea unui contract de închiriere produse educaţionale Microsoft.
"În acest context, în a doua jumătate a anului 2014, în timp ce se efectuau cercetări legate de aspectele menţionate mai sus, cunoscând că suma de 500.000 euro pe care ar fi primit-o în contul personal în cursul anului 2011 reprezenta o parte din suma de 9.000.000 euro, menţionată mai sus, în vederea creării unei aparenţe de legalitate, inculpatul ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei acesteia prin încheierea cu unul dintre martori a unui contract de împrumut fictiv", arăta DNA.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau