Pictorul Edouard Manet

Edouard-Manet

Dimensiune font:

| 30-04-2023 13:30

Pictorul Edouard Manet s-a născut la 23 ianuarie 1832, la Paris. Părinţii săi, oameni înstăriţi şi recunoscuţi în oraşul natal, tatăl său fiind judecător reputat, iar mama sa era de viţă regală.

Manet a ştiut că dorinţa sa era să devină artist şi a găsit sprijin la unchiul său pentru a-şi urma calea. Împreună cu unchiul său, cei doi au vizitat muzeul Luvru unde a găsit o mai mare inspiraţie pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile artistice. În 1845, a decis să se înscrie la un curs de desen, fiind încurajat de unchiul său. În acea perioadă a cunoscut un coleg pasionat de artă, Antonin Proust, care a devenit curând unul dintre prietenii săi.

Deşi Manet a dezvoltat o pasiune pentru artă, tatăl său avea alte planuri pentru viitorul său. De fapt, a fost forţat să navigheze spre Rio de Janeiro, pentru a putea obţine calitatea de membru al Marinei. Cu toate acestea, a picat examenele, spre dezamăgirea tatălui său. Eşecul său a deschis şi calea pentru ca tatăl său să-şi regândească aspiraţiile pentru tânărul Manet, iar în curând a cedat ambiţiei fiului său de a deveni artist. Prin urmare, lui Manet i s-a oferit oportunitatea de a urma educaţia artistică sub supravegherea lui Thomas Couture, menţionează www.manet.org.

Pentru a-şi lărgi cunoştinţele şi abilităţile artistice, Manet a călătorit în mai multe părţi ale lumii, inclusiv în Italia, Ţările de Jos şi Germania. Aventurile sale din timpul călătoriilor au influenţat conceptul său despre diferite forme şi stiluri de artă. În plus, a găsit surse de inspiraţie de la câţiva artişti, printre care Titian, Caravaggio, Johannes Vermeer, Rembrandt şi Diego Velazquez.

Manet a decis să-şi deschidă primul studio de artă. Lucrările sale timpurii au fost inspirate de Gustave Courbet, artist realist. Majoritatea operelor sale de artă de la mijlocul anilor 1850 au descris teme contemporane şi situaţii din viaţa de zi cu zi, inclusiv lupte cu tauri, oameni din cafenelele de pe trotuar, cântăreţi şi ţigani. Mişcările lui de pensulă erau, de asemenea, destul de libere, iar detaliile erau destul de simplificate şi lipseau mult tonuri de tranziţie.

Cu toate acestea, el a progresat de la aceste teme şi a creat opere de artă care au fost mai mult de natură istorică şi religioasă. De exemplu, a pictat diverse imagini ale lui Hristos suferind, iar două dintre acestea au fost expuse în două muzee de artă prestigioase din Statele Unite. Două dintre celelalte pânze ale sale sunt prezentate şi la Salon, ceea ce reprezenta o realizare majoră în rândul artiştilor din acea perioadă.

Una dintre picturile sale, prezentată la Salon, a fost o imagine a părinţilor săi, deşi aceasta a primit puţine laude din partea criticilor de artă. Cealaltă lucrare a sa, "The Spanish Singer" ("Cântăreţul spaniol"), a câştigat o mai bună recunoaştere de la artiştii şi pasionaţii de artă care frecventau Salonul. Astfel, acestui tablou i s-a acordat un loc distinct în Salon, încât să poată fi văzut de mai multe persoane, arată www.manet.org.

Potrivit criticilor, picturile lui Manet aveau un aspect ciudat şi mai puţin precis, în comparaţie cu alte picturi prezentate la Salon. Cu toate acestea, stilul său unic a provocat intrigi, entuziasm şi fascinaţie în rândul tinerilor artişti care au început să-şi vadă operele de artă într-o lumină cu totul nouă.

La Paris, o modalitate prestigioasă pentru artişti de a se prezenta publicului este expunerea operelor lor de artă la saloane. Aceasta nu a fost însă o sarcină uşoară, din moment ce juriile Salonului au fost atât de stricte şi meticuloase în proiectarea lucrărilor de artă prezentate care urmau să fie expuse. Din fericire, Manet a obţinut aprobarea juriilor când a depus lucrarea "Cântăreţul spaniol", tabloul său care a câştigat o menţiune de onoare din partea Salonului.

Cu toate acestea, Manet a întâlnit numeroşi critici în anii 1860. Când s-a înfiinţat "Salon des Refuses", a decis să-şi expună picturile care au şocat mai multe persoane. În primul rând, alegerea ciudată a subiectelor a fost cea care i-a uluit pe critici, cum ar fi apariţia unor femei nud sau abia îmbrăcate în picturile sale. Nu au fost impresionaţi de stilul lui Manet, în ciuda originalităţii şi unicităţii sale.

În 1864, Manet şi-a prezentat mai multe lucrări la Salon, dar toate acestea au fost aspru criticate de colegii artişti şi intelectuali. Pictura sa intitulată "Incident at a Bullfight" a fost văzută de critici ca o piesă de artă plină de erori în ceea ce priveşte perspectiva. "The Dead Christ with the Angels" i-a lăsat pe alţii neimpresionaţi din cauza lipsei de decor. El a fost criticat pentru că a pictat trupul lui Iisus Hristos să semene cu corpul unui miner de cărbune mort, spre deosebire de o reprezentare eterică şi spirituală, aşa cum este reprezentat deseori Mântuitorul. Lipsa spiritualităţii şi a tonurilor realiste din pictură nu a reuşit să obţină aprobarea majorităţii criticilor.

Aceleaşi critici au fost exprimate şi asupra celorlalte lucrări de artă ale sale, în special asupra celor care descriu scene moderne. "Olympia", una dintre cele mai controversate picturi ale sale, i-a dezamăgit pe majoritatea criticilor de artă nu numai datorită temei, ci şi a modului în care Manet a prezentat subiectul. Imaginea unei femei nud în acel tablou nu părea suficient de acceptabilă sau decentă pentru ochii şi percepţia acestor critici. În timp ce "Olympia" a fost subiectul caricaturii în presa populară, a fost susţinută de comunitatea avangardă franceză, semnificaţia picturii fiind apreciată de artişti precum Paul Cézanne, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir şi mai târziu de Gauguin şi de Van Gogh, menţionează www.manet.org.

Picturile lui Manet au fost influenţate de impresionism, deşi nu era interesat să se implice în expoziţii specifice. Era, însă, dornic să-şi expună lucrările la Salon, astfel putând evita faptul că ar fi un reprezentant al stilului impresionist de pictură. Lui Manet îi plăcea să folosească culori deschise, dar picturile sale aveau adesea o notă de negru, ceea ce nu era caracteristic majorităţii picturilor din perioada sa.

Ultima sa lucrare s-a numit "A Bar at the Folies-Bergčre", fiind expusă la Salon, în 1882. A primit un premiu special din partea guvernului francez, respectiv Légion d'honneur, fiind una dintre cele mai înalte forme de recunoaştere pe care le-a primit de-a lungul vieţii.

Din 1880, Manet suferea de afecţiuni medicale grave, primind tratament la Bellevue. A decis să închirieze o vilă în partea mai liniştită a suburbiilor Parisului. În această locaţie a pictat un portret al soţiei sale, Suzanne Leenhoff, ultimul dintre numeroasele portrete dedicate acesteia.

A rămas pasionat de artă până la moarte, survenită la 30 aprilie 1883. Pe lângă cele 420 de picturi, Manet a lăsat în urmă o reputaţie care l-a definit pentru totdeauna drept primul dintre moderni şi un artist îndrăzneţ, influent.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Rețete rapide de slăbit
24/11/2024 14:28

Dacă iti doresti să pierzi cateva kilograme rapid, este important să te concentrezi pe o alimentatie sănătoasă si echilibrată. Îti propun cateva idei de retete simple si sănătoase care te pot aju ...

25 de persoane salvate pe munte
24/11/2024 09:30

Un număr de 25 de persoane au fost salvate, in ultimele 24 de ore, de către salvamontişti, cinci dintre acestea fiind transportate la spital, anunţă, duminică, Salvamont Romania. În ultimele 24 de ...

Cele mai cunoscute meme
19/11/2024 18:23

Există numeroase meme-uri populare care au devenit virale pe internet de-a lungul anilor. Iată cateva dintre cele mai cunoscute si semnificatia lor: Distracted Boyfriend: Acest meme prezintă un bărbat care ...

Memele, limbajul secret care a cucerit Internetul
19/11/2024 17:45

În era digitală, memele au devenit o formă omniprezentă de comunicare pe internet, influentand modul in care oamenii interactionează si isi exprimă ideile. Un meme este o unitate de informatie cultur ...

Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,acuzat de viol
19/11/2024 14:54

Poliţia norvegiană a anunţat marţi arestarea fiului cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei, sub suspiciunea de viol. Acuzaţia vine după informaţiile primite la inceputul acestei lun ...

Cât a ajuns ajutorul de înmormântare acum, după noua lege a pensiilor. Au fost modificate inclusiv condițiile de acordare
16/11/2024 13:36

 Odată cu noua lege a pensiilor, s-au modificat si ajutorul de inmormantare. Încă două categorii de romani vor primi banii dati de stat, pentru astfel de situatii. Familiile lor vor incasa sumele, ...

A început procesul polițistului care a torturat un bărbat
13/11/2024 15:01

Poliţistul local din Arad care a fost trimis in judecată in urmă cu un an pentru că ar fi torturat un bărbat, care a murit ulterior, a contestat probele administrate la primul termen al procesului, care a ...

Șpagă la Pușcăria Bistrița. Un agent a fost prins în flagrant
13/11/2024 14:46

Un agent de poliţie penitenciară din cadrul Penitenciarului Bistriţa a fost prins in flagrant in timp ce primea suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe langă organele judiciare, in vederea eliberării c ...

El este Bogdan, românul din Cluj care gătește pentru Donald Trump. Lucrează de 19 ani pentru familia viitorului președinte al SUA, în Mar-a-Lago
12/11/2024 11:40

 Donald Trump are o locuintă impresionantă in Mar-A-Lago si o multime de angajati care lucrează pentru familia lui. Printre ei este si Bogdan, un roman din Cluj care găteste pentru Donald Trump de 19 a ...

 Vapingul, interzis total în Anglia
11/11/2024 19:19

Tigările electronice de unică folosintă vor fi interzise total in Anglia si Tara Galilor din vara anului viitor. Vanzarea acestor produse va fi ilegală, iar reprezentantii industriei de profil sust ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei