Sfaturi simple ca să atragi fericirea în viața ta
Dimensiune font:
Neurocercetatorii isi petrec intreaga cariera incercand sa inteleaga mai bine creierul uman, centrul de control al fiecarui gand, miscare si senzatie. S-a accentuat din ce in ce mai mult studiul depresiei si modul in care oamenii pot fi mai fericiti.
Studiind centrele de recompense ale creierului nostru, neurologii au descoperit cateva comportamente mici, aparent nesemnificative, pe care le puteti face in fiecare zi, care va declanseaza creierul sa fie mai fericit.
1. Discutati despre problemele si sentimentele dvs.
Vorbind despre ceea ce te face sa fii trist, ingrijorat, stresat sau speriat de altcineva, fie ca este un prieten, un membru al familiei sau un profesionist, ne ajuta sa trecem prin problemele noastre si le face sa para putin mai mici (ca o greutate ridicata de pe piept / umeri).
Acest act simplu elibereaza serotonina din creier si un neurotransmitator care va ajuta sa va simtiti mai pozitivi si mai constructivi. Te simti ca si cum ai avea mai mult control asupra situatiei tale, in loc sa te simti neajutorat si in disperare, te simti imputernicit si gata sa rezolvi problema.
2. Rezolvati problemele cate una pe rand.
Acesta este primul element din aceasta lista: creierul dvs. cauta in mod constant solutii pentru fiecare problema si tot ceea ce va ingrijoreaza. Oricine a petrecut o noapte mincinoasa trezindu-si ingrijorarea daca ar trebui sau nu sa renunte la slujba lor, ce sa-i ia surorii pentru ziua ei de nastere si daca ar trebui sa picteze camera de zi una din doua nuante de albastru, pot atesta acest lucru.
De fiecare data cand luati o decizie de succes, creierul dvs. se rasplateste cu neurotransmitatorii care calmeaza sistemul limbic (responsabil pentru ganduri si emotii superioare) si va lasa cu o viziune mai pozitiva si o atitudine de posibilitate.
Sfatul nostru? Incepeti alegerea problemelor mici pentru a intra in ritm si a va deplasa pana la problemele mai mari.
3. Spune “multumesc” mai des.
Oamenii care au mai multa recunostinta sunt mai fericiti, mult mai mult decat agresiunea tuturor pesimistilor din jur.
De fiecare data cand multumiti, daca barista va da cafeaua de dimineata, colegul care v-a ajutat cu problema calculatorului dvs. sau acel cuvant de multumire tacut pe care il trimiteti cosmosului dupa un sprint de succes pentru tren, va concentrati asupra aspectelor pozitive ale vietii voastre.
Aceste amintiri pozitive, fericite, declanseaza productia de serotonina in creier, care, dupa cum stim, ajuta la inlocuirea anxietatii si a iritabilitatii cu bucurie si optimism. Recunostinta si aprecierea gesturilor mici si a castigurilor in fiecare zi va ajuta sa va dezvoltati o viziune globala mai pozitiva asupra vietii de zi cu zi.
4. Invatati ceva nou in fiecare zi.
De fiecare data cand inveti ceva nou, iti schimba creierul. Dobandirea de noi cunostinte determina o adaptare permanenta la un mediu in schimbare. Pe masura ce creierul se schimba si se dezvolta, acesta se rasplateste, de data aceasta cu o alta dopamina chimica, un neurotransmitator al fericirii.
Aceasta este substanta chimica care este eliberata atunci cand mancarea ajunge in cele din urma, atunci cand faceti sex si chiar de fiecare data cand primiti un mesaj text. Invatarea continua nu numai ca va va oferi o intelegere mai buna a lumii din jurul vostru si un nou set de abilitati, ci va va face si sa va simtiti fericiti si impliniti.
5. Daruiti o multime de imbratisari.
Oamenii sunt o specie tactila si atingerea fizica este extrem de importanta pentru bunastarea noastra. Acest lucru poate fi observat doar prin urmarirea progresului copiilor din terapie intensiva, carora li se da un pic mai mult timp de imbratisare.
Atingerea si imbratisarea sunt atat de importante incat creierul nostru percepe aceasta lipsa de conexiune fizica in acelasi mod in care percepe durerea fizica reala. Daca va simtiti pesimist, sau unul dintre prietenii sau membrii familiei dvs. simte asta, incercati o imbratisare mare si calda: o imbratisare tacuta poate spune adesea mai mult decat o mie de cuvinte deodata.
6. Iesi putin la soare.
Un pic de soare face mult bine pentru cresterea sentimentelor de fericire, in mai multe moduri:
De asemenea cunoscuta sub numele de soare sau vitamina fericita, vitamina D joaca un rol important in productia de serotonina, care, dupa cum stim acum, va ajuta sa va simtiti mai fericiti. Modul principal in care obtinem vitamina D este prin sinteza acesteia in pielea noastra de la lumina soarelui.
Lumina stralucitoare prin ochi creste si activitatea serotoninei din creier. Lumina soarelui este cea mai buna modalitate de a obtine acest lucru, deoarece, in ciuda a ceea ce ati putea crede, intensitatea luminii intr-o zi insorita este inca de aproximativ o suta de ori mai mare decat lumina ambientala din biroul dvs.
Daca va simtiti demoralizat, stresat sau anxios, mergeti in aer liber pentru cateva minute si absorbiti cateva raze, fie prin piele, fie prin ochii dvs., pentru a va simti chiar putin mai relaxati.
7. Pune-te in miscare.
Desi exercitiul fizic este bun pentru dvs. din atat de multe motive diferite, din punct de vedere tehnic, acesta este inca un stresor pe corpul vostru. Cand iti completezi sirul de exercitii, creierul tau este lovit de endorfine, substante chimice care au un efect similar cu opiaceele din creier.
Endorfinele au capacitatea de a ameliora durerea, de a-ti imbogati starea de spirit si de a te simti bine, in general. Indiferent daca va alaturati unei echipe sportive (puncte bonus pentru interactiunea umana!) sau faceti o plimbare rapida la pauza de pranz, eliberarea fizica care vine cu exercitiul va poate ajuta sa va simtiti implinit, sa va scutiti de anxietate si sa va oferiti o atitudine mai fericita, mai pozitiva.
8. Odihneste-te bine.
Cand nu dormi bine sau suficient, devii mental si fizic drenat, deoarece nivelurile hormonului de stres cortizol devin tot mai mari. Insomnia si depresia merg mana-in-mana, adesea contopindu-se intr-o problema masiva.
Esti stresat, deci ai probleme cu somnul, atunci esti obosit toata ziua, deci ai probleme cu concentrarea si obtinerea de lucruri, ceea ce creste nivelul de stres si ciclul continua. Din fericire, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va ajuta sa incepeti sa dormiti mai bine, inclusiv yoga, ierburi si suplimente specifice si multe alte modalitati naturale de imbunatatire a tiparelor de somn.
9. Concentrati-va pe amintirile pozitive si evenimentele viitoare.
Gandindu-te la amintiri fericite, cum ar fi distractia la camping pe care ati petrecut-o saptamana trecuta sau un lucru frumos pe care ti l-a spus prietenul tau, precum si asteptarea cu nerabdare a lucrurile bune care vin, cum ar fi ziua ta de nastere sau decizia ta de a comanda de la locul preferat in aceasta seara, poate creste serotonina si provoaca un “raspuns la salivare”.
Prin amintirea lucrurile bune care ti s-au intamplat deja si anticipand lucrurile bune care vor veni, te vor ajuta sa te simti mai pozitiv cu privire la viata ta in ansamblu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau