Cea mai scumpă greșeală. O bancă i-a creditat unul client o sumă de peste 1.200 de ori mai mare decât rezerva valutară a BNR
Dimensiune font:
Multinaționala americană Citigroup Inc a creditat contul unui client cu 81.000 de miliarde de dolari, când intenționa să trimită doar 280 de dolari, o eroare care ar putea împiedica încercarea băncii de a convinge autoritățile de reglementare că a rezolvat probleme operaționale de lungă durată.
Transferul intern eronat, care a avut loc în aprilie anul trecut și nu a fost raportat anterior, a fost ratat atât de un angajat însărcinat cu plățile, cât și de un al doilea funcționar desemnat să verifice tranzacția înainte ca aceasta să fie aprobată pentru a fi procesată la începutul activității în ziua următoare, informează vineri, 28 februarie, Financial Times.
Suma este de peste 1.280 de ori mai mare decât totalul rezervelor Băncii Naționale a României, care se situau la circa 63 de miliarde de dolari la finalul lunii ianuarie a anului curent.
Un al treilea angajat a detectat o problemă cu soldurile conturilor băncii, descoperind plata la 90 de minute după ce aceasta a fost înregistrată. Plata a fost anulată câteva ore mai târziu, potrivit unui raport intern al evenimentului consultat de Financial Times și de două persoane familiarizate cu evenimentul.
Niciun ban nu a ieșit din Citi, care a dezvăluit „ratarea la limită” către Rezerva Federală - banca centrală a Statelor Unite - și Biroul Controlorului Monedei, potrivit unei alte persoane care cunoaște problema.
Banca a declarat că „controalele sale de detecție au identificat rapid eroarea de introducere a datelor între două conturi din registrul Citi și am inversat intrarea” și că aceste mecanisme „ar fi oprit, de asemenea, orice fonduri care au părăsit banca”. Aceasta a adăugat: „Deși nu a existat niciun impact asupra băncii sau clientului nostru, episodul subliniază eforturile noastre continue de a continua eliminarea proceselor manuale și automatizarea controalelor.”
Conform unui raport intern consultat de FT, anul trecut, la Citi au avut loc în total 10 „ratări la limită” - incidente în care o bancă procesează o sumă greșită, dar reușește în cele din urmă să recupereze fondurile - de 1 miliard de dolari sau mai mult. Cifra a scăzut ușor de la 13 în anul precedent. Citi a refuzat să comenteze această serie mai largă de evenimente.
Incidentele la limită nu trebuie raportate autorităților de reglementare, ceea ce înseamnă că nu există date publice complete privind frecvența acestor incidente în sector. Mai multe foste autorități de reglementare și manageri de risc ai băncilor au declarat că situațiile de „ratări la limită” de peste 1 miliard de dolari sunt neobișnuite în sectorul bancar din SUA.
Seria de erori iminente de la Citi evidențiază modul în care banca de pe Wall Street se străduiește să își remedieze problemele operaționale la aproape cinci ani după ce a trimis din greșeală 900 de milioane de dolari creditorilor implicați într-o luptă controversată cu privire la datoria grupului de cosmetice Revlon. Potrivit unor persoane familiarizate cu incidentul, Citi a ratat aproape 81 de miliarde de dolari în aprilie din cauza unei erori de introducere a datelor și a unui sistem de rezervă cu o interfață de utilizator greoaie. La jumătatea lunii martie, patru tranzacții în valoare totală de 280 de dolari destinate contului escrow al unui client din Brazilia au fost blocate de un ecran care identifică plățile care reprezintă potențiale încălcări ale sancțiunilor.
Plata a fost eliminată rapid, dar a rămas totuși blocată în sistemul băncii și nu a putut fi efectuată în mod normal.
Echipa de tehnologie a Citi a instruit angajatul însărcinat cu procesarea plăților să introducă manual tranzacțiile într-un ecran de rezervă rar utilizat. O ciudățenie a programului era că existau 15 zerouri pre-umplute în câmpul cu suma, pe care persoana care introducea o tranzacție trebuia să le șteargă, lucru care nu s-a întâmplat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau