Cum arată crama fondată pe vremea lui Ștefan cel Mare ce este încă funcțională?
Dimensiune font:
Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei nu mai puțin de 47 de ani, între 1457 și 1504. Tot în această perioadă a fost înființată crama Beciul Domnesc, care este funcțională și în prezent. Aceasta este cea mai mare vinotecă profesională din România şi are în componență peste 100.000 de sticle de vin.
Crama Beciul Domnesc se găsește în localitatea Odobeşti, judeţul Vrancea, și datează din secolul al XIV-lea, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. Timpul a trecut, iar în anul 1834, domnitorul Mihai Sturza, a devenit proprietarul a peste de 200 de hectare de viță de vie, precum și a celebrei crame de piatră.
Crama a fost renovată și consolidată între anii 1834-1849, de către Asanache Panfil, care a folosit o piatră specială, poroasă, adusă de pe Milcov. La intrare în cramă, a fost amplasată o piatră inscriptionată cu litere chirilice, alături de emblema Moldovei, capul de bour și steaguri, simboluri care atestă vechimea construcției.
Crama Beciul Domnesc, pe Lista Monumentelor Istorice ale României
Din păcate, a urmat o perioadă în care locația s-a degradat continuu, însă în 1944 Beciul Domnesc a intrat în proprietatea Vinalcool Vrancea, care i-a redat strălucirea și frumusețea de altădată. În anul 1999, compania a fost privatizată, iar vinoteca a fost dezvoltată și pusă în valoare, astfel încât a intrat în patrimoniul UNESCO. Crama Beciul Domnesc a fost introdusă și pe Lista Monumentelor Istorice ale României și în Registrul Național al Patrimoniului Turistic din România.
Înainte de privatizarea companiei Vincom, tatăl lui Varujan Vosganian a fost angajat al companiei şi el a dezvoltat crama, însă, de când a preluat cârma doamna Luchi Georgescu eu m-am ocupat de înmulţirea celor mai bune sortimente de vinuri, a povestit oenologul, dar şi directorul general al Vincon Vrancea, Georgel Costache, potrivit adevarul.ro.
Cum arată cea mai veche cramă din România?
Beciul Domnesc are formă de “cruce”, iar accesul se face pe o ușă masivă de lemn în care sunt dăltuite simboluri ce amintesc de semnificația culturală și spirituală a cramei. Pe scările din piatră se coboară în hrubele unde ne întâmpină bolțile semicirculare întărite și consolidate cu arce și dublouri din cărămidă din cinci în cinci metri. Crama este ventilată natural, prin gurile de aerisire cu care a fost prevăzută încă de la nașterea acesteia. Deși crama este amplasată în plină regiune seismică, aceasta nu a fost distrusă de nici un cutremur de-a lungul celor 5 secole de existență, conform revino.ro.
În interior, umiditatea este constantă, la fel ca și temperatura între 7 și 9 grade Celsius. În felul acesta, cele peste 100.000 de sticle de vin se odihnesc tihnit, făcând că băutura preferată a lui Bachus să aibă un plus de calitate și savoare.
Cel mai bun sortiment de vin este un cabernet sauvignon din 1949, dar care nu este de vânzare, însă despre care se spune că are un gust divin. Cu toate acestea, există opt sortimente de vin scoase la vânzare, patru albe și patru roșii, iar prețurile pot ajunge și la 1.000 de euro pentru o singură sticlă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau