Reguli de bun-simț la restaurant. Ce trebuie să eviți ca să nu te faci de râs
Dimensiune font:
Există câteva gesturi nepoliticoase pe care nu trebuie să le faceți, sub nicio formă, atunci când luați masa în oraș. Pentru a evita gafele trebuie să țineți cont de un set de reguli de bun-simț
Conform lovefood.com, citat de ziare.com, este bine de știut ce tacâm să folosiți la masă, dar și de ce trebuie să anunți dacă întârzii la cină. Totodată, doamnele sunt sfătuite să își retușeze machiajul la masă, iar domnii să nu pocnească din degete după chelner ori să lase prea puțin bacșiș.
1. Ce faci dacă întârzii
O masă rezervată la restaurant nu poate fi păstrată la infinit, dacă întârziați. Majoritatea localurilor au o politică ce prevede că vă pot aștepta 15 minute după ora stabilită. Totuși, dacă intervine ceva, sunați la restaurant și explicați situația, sunt șanse mai mari să rezolvați.
2. Nu anulați rezervarea dacă nu mai puteți ajunge
Când faceți o rezervare, dacă știți că nu mai puteți ajunge la timp, sunați fără rușine și anunțați. Gestul va fi apreciat.
3. Nu striga după chelner!
Dacă ridici tonul considerabil pentru a atrage atenția chelnerului se consideră că ești nepoliticos și că îl tratezi cu superioritate. Așteaptă să treacă pe lângă masa ta pentru a-i atrage atenția, sau ridică-te și mergi la el dacă este absolut necesar.
4. Evită să pocnești din degete!
Să pocnești din degete către chelner este absolut nepoliticos și arată că nu aveți respect față de restaurant și de oamenii care vă servesc.
5. Pui condimente în mâncare fără să o guști
De prost-gust este și gestul de a pune sare sau piper în mâncare, dacă nici măcar nu ai gustat-o. Restaurantele mai non-conformiste nici măcar nu vor lăsa sarea și piperul pe masă deoarece consideră că preparatele au deja cantitățile necesare.
6. Vorbitul cu gura plină, o greșeală uriașă
Dacă vorbești cu gura plină, nu numai că îi vei obliga pe cei din fața ta să vadă cum mesteci, dar s-ar putea inclusiv să îți zboare bucăți din gură
7. Retușarea machiajului se face doar la baie
Retușarea machiajului de către doamne nu se face sub nicio formă la masă. Dacă doriți să vă dați cu ruj, mergeți întotdeauna la baie.
8. Nu începe să mănânci primul!
Chelnerii încearcă să aducă toată mâncarea în același timp, însă uneori acest lucru este imposibil dacă sunt mai multe persoane la masă. Oricum, nu trebuie să începeți să mâncați până când nu ajunge mâncarea tuturor de la masă.
9. Stați mai mult decât e cazul
Dacă nu mai aveți de gând să comandați mâncare sau băutură, achitați nota și plecați. Este cu atât mai grav dacă mai stați foarte mult timp după ce deja ați achitat nota. În mod normal, o cină în oraș ar trebui să dureze două ore.
10. Cât bacșiș se lasă
În Europa bacșișul recomandat este de 10% din totalul notei de plată, iar în SUA de 20%. Dacă totul a fost în regulă privind mâncarea și servirea, este nepoliticos să lăsați mai puțin. Totuși, rețineți că există și câteva locuri unde nu se lasă bacșiș: China, Coreea, Japonia, Hong Kong
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau