Trovanţii, enigma pietrelor vii din România
Dimensiune font:
Trovanţii, enigma pietrelor vii din România
România găzduiește unul dintre cele mai misterioase fenomene de pe Pământ: Pietrele Vii. Pietrele vii, numite și trovanți, pot crește de la câțiva milimetri până la 10 metri. La nici 40 de km distanță de orașul Râmnicu Vâlcea, în perimetrul comunei Costeşti se află un versant din nisip care prin exploatare a scos la iveală un fenomen geologic uimitor - gigantice forme de nisip cimentat, sfere finuțe sau ciudate plăsmuiri ale Naturii.
Enigmaticele „pietre vii” prind literalmente viață după ce au intrat în contact cu apa după ploi abundente. Cu toate acestea, aceste pietre enigmatice nu sunt numai capabile să crească, oamenii de știință au descoperit că sunt capabile să se deplaseze dintr-un loc în altul.
Revista WhenOnEarth ne spune că „... orice formă de apă bogată în carbonat de calciu este esențială pentru a forma un trovant și aceasta este, de asemenea, cheia pentru a face roca să crească în prezența apei de ploaie.”
Numele de trovant a fost introdus de naturalistul român Gh. Murgoci în lucrarea sa “Terțiarul din Oltenia cu privere la sare, petrol, și ape minerale".
În 2004, Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanților a fost însărcinată să protejeze creațiile geologice neobișnuite. De asemenea, trovanții se pot vedea și la Ulmet, jud. Buzău.
Sursa: Facebook
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau