Se schimbă tot ceea ce știam despre cai. Istoria oamenilor și a cabalinelor este alta decât se credea

000000  e2bb80b12181a5e7c

Dimensiune font:

| 07-06-2024 23:34

Apariţia mijloacelor de transport trase de cai a reprezentat unul dintre momentele de referinţă pentru omenire, conectând popoarele antice, permiţându-le pentru prima dată să se deplaseze rapid pe distanţe lungi şi, în acelaşi timp, transformând modul în care se purtau războaiele, informează Reuters.

 

 

Însă momentul domesticirii cabalinelor şi utilizarea ulterioară a forţei de muncă a cailor a fost o chestiune controversată. O analiză a datelor genomice de la 475 de cai antici şi 77 de cai moderni a adus clarificări. Studiul a dezvăluit că domesticirea s-a produs de fapt de două ori - prima dată ajungând într-un punct mort - şi a plasat apariţia mobilităţii bazate pe cai în jurul anului 2200 î.Hr. în Eurasia, cu câteva secole mai târziu decât se credea anterior.

"Domesticirea animalelor, în general, a schimbat istoria omenirii, dar niciun alt animal nu a fost un făuritor de regi aşa cum a fost calul", a declarat specialistul în biologie evolutivă Pablo Librado de la Institutul de Biologie Evolutivă (IBE) din Barcelona şi care a lucrat în trecut la agenţia de cercetare franceză CNRS, autorul principal al studiului publicat săptămâna aceasta în revista Nature.

"Gândiţi-vă la Ginghis Han, cu un imperiu care se întindea de la Marea Japoniei până la porţile Europei. Lumea, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost modelată de cai. Gândiţi-vă la agricultură, cât de importanţi au fost caii ca animale de muncă. Gândiţi-vă la New York sau Washington din urmă cu 200 de ani, cu trăsuri trase de cai pe străzi", a spus Pablo Librado.
 

 

Cine a domesticit prima dată calul


Potrivit dovezilor genomice, caii au fost domesticiţi pentru prima dată în Asia Centrală, mai exact în nordul Kazahstanului, în urmă cu aproximativ 5.500 de ani, de către oameni din cultura Botai. Dar acea domesticire s-a bazat pe obţinerea de carne şi lapte, nu pe mişcare, şi nu a devenit un fenomen care s-a răspândit în alte zone. Caii sălbatici Przewalski din Mongolia descind din acei cai Botai.

Domesticirea celei de-a doua linii genealogice de cabaline a început în urmă cu aproximativ 4.700 de ani în stepele din vestul Rusiei, rămânând timp de câteva secole acolo, înainte ca mobilitatea bazată pe cai să ajungă brusc în Eurasia în urmă cu aproximativ 4.200 de ani, arată noul studiu. Toţi caii domestici moderni îşi au originile în acest eveniment.

Dovezile genomice au dezvăluit o schimbare a practicilor de reproducere în acea perioadă pentru a satisface cererea de cai. Oamenii au dublat capacitatea producţiei de cai prin înjumătăţirea timpului dintre generaţii de la opt ani la patru ani, potrivit specialistului în arheologie moleculară şi coautor al studiului Ludovic Orlando, de la Centrul de Antropobiologie şi Genomică din Toulouse.

"Am detectat împerecherea între rude apropiate doar începând din acea perioadă, nu şi din trecutul mai îndepărtat. Aceasta este o practică pe care caii sălbatici sau cei domestici tind să o evite, cu excepţia cazului în care crescătorii îi forţează să se împerecheze cu rudele lor, pentru a menţine şi a selecta anumite trăsături valoroase, cum ar fi docilitatea sporită", a declarat Pablo Librado.

"Odată ce caii au fost răspândiţi în Eurasia, iar presiunea de a-i extinde şi mai mult în spaţiu şi număr s-a diminuat, timpul de generare a cailor a revenit la valori normale. Timpii de generare au fost reduşi din nou doar în ultimii 200 de ani, în urma reproducerii industriale - apariţia unor noi tipuri de rase de cai adaptate la sarcini specifice", a adăugat cercetătorul spaniol.

 

Caii au schimbat fundamental forma de deplasare a oamenilor


Mobilitatea bazată pe cai le-a permis oamenilor să se deplaseze rapid pe distanţe mari, accelerând comunicarea şi reţelele de comerţ în Europa şi Asia şi permiţând schimburi şi interacţiuni între diverse culturi. Carele de luptă şi cavaleria au remodelat războiul.

"Aceste lucruri au deschis o nouă eră în istoria omenirii, când lumea a devenit mai mică, mai globală. Acea eră a durat până la inventarea motoarelor cu combustie la sfârşitul secolului al XIX-lea", a spus Ludovic Orlando.

"Câte imperii s-au ridicat şi au căzut datorită şi din cauza unei cavalerii puternice?" s-a întrebat Pablo Librado. "Credem că un element cheie în dispersia timpurie a cailor a fost inventarea carelor cu roţi cu spiţe, care, spre deosebire de căruţele mai grele, puteau fi trase de cai, şi nu de vite, pentru prima dată în istoria omenirii", a adăugat el.
În jurul anului 3.000 î.Hr. au avut loc migraţii umane masive în Eurasia, care au răspândit limbile indo-europene. Anterior, s-a crezut că mobilitatea bazată pe cai a jucat un rol central.

"Se credea că migraţiile umane de stepă din urmă cu aproximativ 5.000 de ani au avut loc pe cai. Studiul nostru arată însă că la acea vreme calul nu se deplasa prin stepă. Prin urmare, în timp ce oamenii se deplasau, caii nu se deplasau", a explicat Ludovic Orlando. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Un film de Crăciun, primul în topul încasărilor din week-end. BIletele au adunat aproape 35 de milioane de dolari
18/11/2024 11:51

„Red One”, o comedie de acţiune de Crăciun cu Dwayne „The Rock” Johnson in rolul şefului securităţii lui Moş Crăciun, a obţinut incasări de 34,1 milioane de dolari in cinematogr ...

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani în jurul lumii pentru a „scăpa” de politică și de noul preşedinte
18/11/2024 10:16

O navă de croazieră oferă o călătorie de 4 ani in jurul lumii pentru a „scăpa” de politică si de noul preşedinte Compania de croazieră Villa Vie Residences a oferit rezidentilor americani ...

VIDEO Daneza Victoria Kjaer Theilvig a câștigat Miss Universe 2024. Cine a reprezentat România
17/11/2024 11:13

      Victoria Kjaer Theilvig   Victoria Kjaer Theilvig din Danemarca a fost incoronată sambătă seară Miss Universe 2024. Este prima daneză din istorie care caşt ...

Cum arată vestiarul naționalei din Kosovo, după ce echipa a părăsit Arena Națională. Imagini
16/11/2024 10:51

    Vestiarul jucătorilor din Kosovo arată dezolant, după ce jucătorii au părăsit Arena Natională. Reamintim că jucătorii kosovari au iesit de pe teren la indemnul căpitanului Amir R ...

Un covrig cu cașcaval, la originea unei povești care-l va băga pe un ieșean la închisoare
15/11/2024 18:35

 Un iesean va ajunge după gratii pentru că nu si-a putut păstra calmul la o coadă la covrigi. Cele două palme aplicate altui cumpărător, in urma unui conflict minor, il vor costa doi ani si jumătat ...

Cum protejăm patrupezii în sezonul rece. Șapte lucruri bine de știut pentru confortul și sănătatea animalelor de companie pe timp de frig
15/11/2024 16:17

Cum protejăm patrupezii in sezonul rece. Sapte lucruri bine de stiut pentru confortul si sănătatea animalelor de companie pe timp de frig Iată că intrăm treptat in sezonul rece al anului, iar dacă noi ...

S-a castigat marele premiu la Loto 6/49 in valoare de peste 9,58 milioane de euro
15/11/2024 09:30

La tragerea Loto 6/49 din 14.11.2024, s-a castigat premiul de categoria I in valoare de 47.703.321,40 de lei (peste 9,58 milioane de euro).Biletul norocos a fost jucat la agentia 17 034 din Galati si a fost com ...

O petiţie semnată de peste 40.000 de persoane împotriva bradului de Crăciun de la Vatican
14/11/2024 12:52

 Peste 40.000 de oameni au semnat o petitie pentru a interzice tăierea unui brad care ar urma să fie plasat la Vatican. După cum spune traditia, bradul de Crăciun găsit in Vatican provine din orasu ...

Românii sunt obligați să prezinte buletinul când fac asta!
14/11/2024 11:32

 Romanii sunt obligati să prezinte buletinul cand fac asta! Este vorba despre cetătenii care se duc la casele de schimb valutar. Cei care nu prezintă un act de identitate nu pot schimba banii. Iată mot ...

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
13/11/2024 15:16

Gutuia, regina incontestabilă a toamnei Gutuile se numără printre fructele preferate din sezonul de toamnă. Culoarea galben-pai, aroma subtilă pe care o simti cand o adulmeci, pulpa crocantă si gustul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei