Biserica Armenească Roman
Dimensiune font:
Impresionantă prin arhitectura deosebită, Biserica Armenească cu hramul Adormirea Maicii Domnului se află în oraşul Roman, judeţul Neamţ. Mai precis, pe strada Veronica Micle, nr. 13. Istoria edificiului porneşte din secolul al XIV-lea. Atunci, cominitatea săsească din Roman a cumpărat o biserică din lemn în anul 1355. Pe locul acestei biserici vechi, ei au ridicat una nouă cu o arhitectură grandioasă în anul 1609.
În perioada 1863- 1868, biserica a fost extinsă de către arhitectul Iohan Brandel de Daggendorf. Ulterior, biserica a fost închisă până în anul 1981, când Consiliul Eparhial al Episcopiei Romanului a încheiat cu Arhiepiscopia Armeană din Bucureşti un act de cedare pe termen nelimitat. Astfel, biserica a fost renovată sub îndrumarea părintelui paroh Ionel Doru în următorii trei ani.
Biserica este construită pe un plan cruciform , cu absidele laterale dreptunghiulare, absida altarului fiind semicirculară. Cele 19 ferestre și cele 2 turle, ce au frizele sculptate în piatră, oferă eleganță întregului edificiu. În biserică se găsesc mai multe icoane vechi, cea mai cunoscută fiind una realizată în 1797. Turnul-clopotniță a fost construit în secolul al XIX – lea. Imediat după revoluţie, biserica a devenit parohie, are aproximativ 1.200 de familii în prezent, şi merită să fie trecută pe lista obiectivelor turistice din zonă.
Tot în Roman, pe strada Bogdan Dragoș, se află Biserica Catolică cu hramul Inima Neprihănită a Mariei. Construcția acestei biserici este de-a dreptul impresionantă, putând fi asemănată cu arca lui Noe, potrivit specialiştilor. Această biserică este construită în stil modern, piatra de temelie fiind pusă în anul 1995. Prima slujbă a avut loc în anul 2003.
Despre oraşul Roman se ştie că este al doilea ca mărime din județul Neamț, având aproximativ 69.000 de locuitori. Se crede că a fost întemeiat pe vremea împăratului Traian și că prima atestare documentară datează din secolul al XIV- lea.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2836.
(Foto: Copyright CJ Neamt - România Turism - Biserica Armenească Roman)
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau