Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
Dimensiune font:
Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire într-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească în zona de trecere de la dealuri la munţi, la poalele dealului Pietricica şi Cozla, în apropierea înălţimii cu versanţi abrupţi, Bâtca Doamnei.
Piatra Neamţ este un oraş care are peste 2000 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi. Oraşul are aproximativ 105.000 locuitori. Datorită frumuseţii arhitectonice, dar şi a reliefului, acesta a primit denumirea de Perla Moldovei.
Ajunşi aici, nu ezitaţi să vizitaţi Muzeul de Artă, care se află în Piaţa Libertăţii. Acesta deţine bogate colecţii de pictură, grafică, sculptură şi tapiserie ce au fost semnate de artişti români renumiţi printre care: Lascăr Vorel, Aurel Băieşu, Ion Ţuculescu, Nicolae Tonitza, Aurelia Ghiaţă şi Iulia Hălăucescu.
Muzeul a fost înfiinţat în anul 1980 şi a avut la bază Colecţia de Artă Piatra Neamţ ce a fost deschisă în anul 1964. Acum muzeul funcţionează într-o clădirea ce a fost construită de italienii Carol Zani şi Vincenzo Puschiasis în anul 1930. Aceştia au integrat-o armonios într-o zonă specială a oraşului, în zona istorică ce este dominată de ctitoriile lui Ştefan cel Mare.
Muzeul păstrează patrimoniul artistic creat de artiştii români la sfârşitul sec. al XIX-lea şi în sec. XX, prezentând o viziune panoramică asupra evoluţiei artelor vizuale. Având ca generic specificul naţional şi interferenţa cu valorile europene, expoziţia permanentă propune relevarea operelor artiştilor români care, într-un fel sau altul, au fost legaţi de zona Neamţ. Unul dintre artişti este Constantin Daniel Stahi care a trăit în perioada 1844-1920, şi a fost cel mai de seamă pictor din Moldova secolului trecut, format în spiritul Academiei de Artă din München. Un alt artist deosebit este Lascăr Vorel, care a trăit în perioada 1879-1918 şi a fost premergător al expresionismului în grafica şi pictura românească la începutul secolului XX.
Printre obiectele deosebite expuse în muzeu trebuie să menţionăm creaţiile ce sunt expuse în Sala Tapiseriilor ce aparţin Aureliei Vasiliu Gheaţă, născută la Piatra-Neamţ în 1896. De numele acestei persoane se leagă începuturile tapiseriei moderne. Acestea sunt realizate într-o tehnică tradiţională şi artista s-a inspirat din arta populară autentică şi pictura murala medievală.
De asemenea de remarcat este faptul că la acest muzeu se regăsesc operele de artă românească contemporană, cu orientări diferite şi viziuni plastice originale realizate de mari pictori precum: Ion Sălişteanu, Spiru Chintilă, Iulia Hălăucescu, Simona Vasiliu Chintilă, Dan Hatmanu, Ion Gheorghiu, Eugen Crăciun, Corneliu Vasilescu, Ilie Boca şi de sculptorii: Ovidiu Maitec, Iulia Oniţă, Nicolae Fleissig şi Clement Pompiliu.
Oraşul Piatra-Neamţ, Perla Moldovei, vă aşteaptă să vă bucuraţi de peisajele minunate şi de aerul curat, să descoperiţi frumuseţea şi diversitatea atracţiilor turistice care se regăsesc aici.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2704
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau