Rezervaţia de zimbri „Neagra”
Dimensiune font:
Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Dâmboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din jurul anilor 900, pe vremea când locuitorii de aici se ocupau cu „îngrămădirea şi arderea lemnului”, un fel de „bocs” din care a rezultat mangalul, probabil şi etimologia numelui comunei îşi are originea în această denumire.
Legendele locului vorbesc despre nişte ciobani transilvăneni Vasile şi Ilieş Bucşa, care în anul 1825 s-au aşezat la moşia principesei Cleopatra Trubetkoi. Legenda este contestată de documentele care arată că satul are o vechime de peste o mie de ani.
De altfel, existenţa pădurilor din împrejurimile satului Bucşeni, dar şi meşteşugurile şi ocupaţiile legate de lemn au constituit unul dintre punctele tari care susţin etimologia acestor denumiri, în ciuda faptului că informaţiile documentare privind producerea mangalului sunt foarte puţine.
În cadrul ocolului silvic Bucşani este adăpostită Zimbrăria „Neagra”. Aceasta este situată la mai puţin de 80 de km de capitală şi la doar 30 de km de municipiul Târgovişte. În anul 2010, în rezervaţie exista un număr de 35 de zimbri, dintre care 19 femele şi 16 masculi. Rezervaţia are o suprafaţă de peste 162 de hectare de pădure.
De asemenea, toate cele 35 de exemplare sunt botezate, numele fiecăruia începând cu RO. Cel mai vârstnic dintre zimbri este Rociu care s-a născut în luna iunie 1986. Alţi membri importanţi ai familiei de zimbri de la Neagra sunt Romario, Rogojan, Roberta sau Robokap.
Despre Zimbrăria „Neagra” ştim că s-a înfiinţat în anul 1983, având ca scop adaptarea acestei specii în zona de câmpie. În anul 1983 au fost aduşi la Bucşani din ţară şi din străinătate 18 zimbri. Începând cu anul 1995, pricipalul scop al zimbrăriei a fost înmulţirea zimbrilor şi transferul acestora către alte rezervaţii de profil din România.
Un alt lucru pe care trebuie să îl ştiţi este şi faptul că la ora actuală, în lume, se mai găsesc doar 3.000 de exemplare de zimbri, deşi cândva aceştia ocupau Europa şi America de Nord. Ultimul zimbru caucazian a murit în anul 1927, ducând la dispariţia acestei specii. Acesta a fost ţinut în captivitate în Germania, unde după împerecherea cu câteva femele din specia zimbrilor de şes, s-a format o specie hibridă, zimbrii europeni de azi.
Zimbrul este o specie de bizon, care din păcate astăzi se mai găseşte doar în Europa. Este cel mai greu animal de pe bătrânul continent, unele exemplare ajungând la o greutate de o tonă. La începutul anilor 1927 mai existau doar 50 de zimbri pe glob, ceea ce a condus la punerea câtorva exemplare în libertate. Decizia luată atunci a fost una bună, astăzi numărul zimbrilor din sălbăticie depăşind 3.000. Un inconvenient este faptul că aceşti zimbri au doar 12 strămoşi comuni, ceea ce face ca materialul lor genetic să fie extrem de redus, iar aceştia să fie expuşi la diverse boli care pun specia în pericol.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Rezervaţia de zimbri „Neagra” de la Bucşeni. Aveţi ocazia să cunoaşteţi o specie ameninţată cu dispariţia şi să vă bucuraţi de peisajul şi arealul rezervaţiei.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5354.
Sursa foto: bucsani.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau