Castelul „Beldy Ladislau”, Budila
Dimensiune font:
Numită şi comuna cu patru castele, Budila este situată la circa 18 kilometri de municipiul Braşov.
Aşezarea a fost pomenită pentru prima dată în cartea „Székely Zöld”, unde se spune că locuitorii Budilei, în carte sub numele de Budula, au fost nevoiţi să se retragă din faţa cavalerilor teutoni, care au venit în Depresiunea Bârsei în anul 1211. Aceştia şi-au mutat vatra comunei spre regiunea deluroasă, pe Valea Ducşoarei.
O legendă din partea locului spune că perioada anilor 1600 era una plină cu lupte între stăpânii feudelor, lucru ce îl determină pe Beldi Pal, un conte maghiar ce încerca să devină prinţ al Transilvaniei, să plece din Cetatea Budilei. Este însă urmărit de către preşedintele Parlamentului Transilvaniei Kelemen Mikeş. Pentru a-şi deruta urmăritorii, Beldi a pus invers potcoavele calului, pentru ca aceştia să nu îşi dea seama în ce direcţie a fugit. Mânios, Mikes distruge nemilos frumoasa cetate, până nu mai rămân decât ruine. Este reclădită mai târziu însă, devenind şi mai frumoasă.
Dintre cele patru castele, cel al lui Nemeş, al lui Beldi Pal şi al lui Kelemen Mikeş, cel al lui Beldy Ladislau s-a păstrat cel mai bine de-a lungul timpului. Bineînţeles, faptul că a devenit sediul primăriei din Budila, a contribuit foarte mult la conservarea edificiului.
Castelul a fost ridicat în anul 1731 de către groful Beldi Ladislau, materialul de construcţie predominant fiind cărămida. Edificiul cu 25 de camere a fost declarat monument istoric şi împreună cu poarta veche şi parcul dendrologic, se află în patrimoniul comunei Budila.
Construcţia este un palat veritabil, cu porţi din fier forjat, cu alei şerpuite, canale unde susură apa, un parc romantic şi o fântână arteziană ascunsă parcă în spatele castelului, îmbiind la plimbare.
Castelul a fost locuit până spre sfârşitul anilor 1949, când urmaşii lui Beldy Ladislau părăsesc România şi vând proprietatea amiralului inginer Barbu Pantazi. Însă odată cu naţionalizarea, Pantazi pierde dreptul de proprietate, castelul funcţionând până în 1985 ca tabără de pionieri şi şcolari. În 1953 s-au construit anexe pentru a susţine activităţile legate de tabăra: o cantină şi dormitoare.
În cadrul palatului a funcţionat şi şcoala generală a comunei timp de doi ani, până când a fost construită o nouă clădire, fiind sediu al primăriei comunei Budila din 1990.
Este structurat pe două etaje, cu 25 de camere, cu două faţade, iar intrarea se face pe sub o boltă aflată la parterul edificiului. Prima faţadă are o loggie din piatră ornamentată şi susţinută de patru coloane cilindrice, a doua prezentând două statuete în lateral, un pridvor la parter şi un balcon la etaj. Iniţial prevăzut cu ziduri de apărare, astăzi acestea sunt doar ruine. Singurul element arhitectonic care se mai păstrează încă în forma lui originală, este tavanul, sculptat în lemn cu arabescuri ce luceşte la fel ca acum 300 de ani.
În anul 2008 s-a început un proces de restaurare a castelului care a redat strălucirea de altădată a edificiului. Vă invităm să petreceţi o după-amiază plăcută vizitând vechiul castel al lui Beldy Ladislau şi să vă plimbaţi prin frumoasa grădină a acestuia.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3385
Sursa foto: budila.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
beldi paul ladislau
Nov 21, 2014
dacă m-aș fi născut și eu un bastard, precum tatăl lui ”paul de românia” și reîntors acasă, prieten la cataramă cu fostul președinte traian băsescu ori alți mari ”mahări comunisto-securiști” atunci... aș fi revendicat și aș fi intrat în posesia castelului strămoșilor din budila! așa... așa mă bucur să privesc...
Adauga comentariul tau