Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
Dimensiune font:
Cel mai important muzician român, George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, judeţul Botoşani, şi a încetat din viaţă pe 4 mai 1955 la Paris. De la vârsta de 7 ani până la 13 ani studiază Conservatorul din Viena. S-a remarcat prin monumentala creaţie muzicală „Oedip”, operă pe care a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetti, cea care îi va deveni ulterior soţie.
Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată într-un mod autentic românesc, regăsind în faţada acesteia stilul curţilor boiereşti din secolul XVIII-lea, dar şi terasa creată în stil brâncovenesc. Se spune că toate aceste elemente au fost proiectate de însuşi George Enescu. Lucrările au început în 1923 şi au durat până în 1926, desfăşurându-se sub comanda arhitectului Radu Dudescu.
Vila Luminiş este văruită cu alb, atât în exterior, cât şi în interior, lemnăria fiind şi ea în contrast. Sobele din teracotă amintesc de cele din casele de la ţară, iar şemineul seamănă cu o vatră de copt. Vila are trei etaje şi este foarte spaţioasă, adăpostind un patrimoniu cultural valoros. Îmbinarea stilului românesc cu diverse piese orientale, dar şi mobilierul în stil biedermayer dau o particularitate aparte clădirii. Pe pianul din salonul vilei, putem admira şi azi partiturile operei „Oedip”. Camera emană o strălucire aparte, datorită pieselor din porţelan, ceramică şi cristal. De aici, din salon, aveţi acces către camera Mariei Tescanu-Enescu, soţia muzicianului, unde spiritul eclectic al acesteia este trădat de ambianţa din cameră.
Maestrul George Enescu şi-a petrecut aici 20 de ani. Aici au prins viaţă creaţii muzicale de excepţie precum „Opus 16”, „Opus 24”, „Sonata pentru pian în Fa diez minor”, dar şi inegalabilele „Rapsodii române”. George Enescu însuşi se descria astfel: „În lumea muzicii, eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune şi nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare”.
În urma evenimentelor de natură politică din 1945 - 1946, George Enescu părăseşte definitiv România şi se mută la Paris. De aici, hotărăşte să doneze Vila Luminiş pentru ca aceasta să devină un aşezământ cultural şi un loc de întâlnire pentru artiştii români şi străini.
În 1995 a fost inaugurată Casa Memorială „George Enescu”, un adevărat templu închinat celui care a fost geniul muzicii româneşti. Astăzi, vila a devenit un centru cultural şi muzeal foarte important în România. La intrare, se află un bust în marmură al lui George Enescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu.
Vă invităm să vizitaţi Vila Luminiş din Sinaia, o casă a artelor, un spaţiu care a inspirat un mare geniu în creaţiile sale, ce au făcut istorie atât în România cât şi în Europa şi America.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3783
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau