Manastirea Bucium – Iasi

default

Dimensiune font:

| 25-06-2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la Muntele Athos, de catre ieromonahii Nifon Popescu si Nectarie. Manastirea se afla pe dealul Bucium (intr-o zona retrasa), in partea de sud a municipiului Iasi, putandu-se ajunge la ea de pe sos. Bucium (aflata pe DN Iasi-Vaslui) urmand a doua strada dupa Plopii fara sot (ai marelui poet Mihai Eminescu).

Descriere Manastirea Bucium

In anul 1820, in vremea arhipastoririi Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, a fost fondat la Muntele Athos, Schitul Romanesc Prodromu cu hramul “Sfantului Ioan Botezatorul”, intemeierea sa fiind consfintita prin hrisoavele domnesti ale domnitorului Grigore Alexandru Ghica al Moldovei la 7 iulie 1853 si ale domnitorului Carol I al Romaniei la 19 iunie 1871. In anul 1853, domnitorul Grigore Alexandru Ghica al Moldovei a cumparat cu banii sai 4,7 ha teren in comuna Bucium, aflata la periferia orasului Iasi, spre a avea unde strange si depozita daniile care urmau sa fie trimise mai apoi la Sfantul Munte Athos, acestea fiind necesare atat hranei monahilor moldoveni, cat si pentru ajutorarea la constructia schitului atonit. In acea perioada, pe teritoriul actual al manastirii se afla o vie si o cladire modesta (care a fost transformata mai tarziu intr-o mica biserica unde calugarii sa-si poata face pravila zilnica). In anul 1863, a fost intemeiat aici Schitul Bucium de catre ieromonahii Nifon Popescu, primul staret al Schitului Prodromu din Sfantul Munte Athos si Nectarie (conform adresei nr.16/13 mai 1942), ca metoh al schitului atonit.
Paraclisul schitului Bucium, cu hramul “Sfintii Atonului”, a fost ridicat intr-o casa avand o dimensiune mult mai mica decat cea actuala si a fost sfintit la data de 19 iunie 1871 de catre mitropolitul Calinic Miclescu (1865-1875) al Moldovei. Schitul Bucium s-a extins considerabil prin cumpararea de catre Schitul Prodromu in anul 1942 de la principesa Ioana Rosetti-Roznovanu, descendenta a familiei domnitorului Grigore Alexandru Ghica, a mosiei sale din Bucium insumand 22 ha teren, “Palatul Roznovanu din Bucium”, “Casa cu chilii pentru muncitori”, “Casa de oaspeti” si “Atelierele de olane si conducte din lut pentru aductiuni”. In ultimii ani s-au efectuat numeroase innoiri gospodaresti si se pregateste construirea unei noi biserici cu hramul “Invierea Domnului”.
Incepand cu anul 2007, staretul manastirii este ieromonahul Irineu Balan, indrumatorul Atelierului de Pictura „Sf. Ioan Damaschin”. Parintele Irineu este licentiat in teologie si in arte plastice – Sectia Pictura icoane, avand in prezent o bogata activitate artistica atat in zona Moldovei, cat si in toata tara. Ansamblul manastirii este format din: Biserica-paraclis – este situata in mijlocul unei cladiri patrulatere, fiind construita potrivit predaniei apostolice, in forma crucii “trilobat”, cu absidele de la strane circulare in ambele parti, iar cu cea de la altar rotunjita numai in exterior. Boltile sunt sprijinite pe umerii a doua arcade, aparand in lungime dreptunghiulare, iar in inaltime semicirculare. Turla ridicata deasupra naosului are forma octogonala, avand patru geamuri lunguiete. In partea dinspre sud a bisericii se afla Biblioteca si Cancelaria Manastirii. Pe partea dinspre nord a Bisericii sunt amplasate doua camere, chilia staretului si o alta pentru paracliser, iar pe partea de sud era amplasata camera economului care avea o mica camara cu baie si un hol. Dupa decesul parintelui Hrisostom Postolache (la 22 iulie 1979), cele doua chilii de pe latura nordica sunt folosite numai pentru necesitatile Bisericii (una pentru vesmantar si cealalta ca depozit al lucrurilor din cadrul Bisericii), iar chilia de pe latura sudica devine Cancelarie, dupa transferarea staretului Partenie Manescu, de la Bucium la Schitul Bradicesti, la data de 27 februarie 1992.
Clopotnita – construita in anii ‘60 ai secolului al XX-lea, amplasata in exteriorul bisericii (in partea de nord-vest), dar formand un corp comun cu aceasta
Casa Roznovanu – a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea, conform modelului arhitectural al caselor moldovenesti. In perioada martie 2003 – iulie 2004, ea a fost reparata, consolidata si adaugita cu etaj si mansarda care adaposteste si un paraclis pictat de pictorul Vasile Buzuloi (2004). Casa Roznovanu II – a fost construita la inceputul secolului al XX-lea si adaposteste in prezent chiliile vietuitorilor. Aceasta cladire a fost renovata in 1959. Casa Trapezei – proiectata de arhitectul George Matei Cantacuzino (1899-1960) si construita in 1965, adaposteste Bucataria, Trapeza pentru vietuitori, o sala de protocol cu 60 de locuri, chiliile pentru vietuitori; Depozitul de vinuri al Centrului Eparhial; Atelierul de tamplarie al Centrului Eparhial; Casa portarului – situata la intrarea in manastire; Cimitirul Monahal situat in partea dinspre N-E a manastirii. Printre obiectele cu valoare istorica si artistica de care dispune manastirea, mentionam o cruce cu postament in filigran, provenita de la ierodiaconul Nectarie Mironescu (1910), aproximativ 1.500 carti de cult datand din anul 1856, precum si cateva manuscrise ale marelui copist ieromonah Onufrie Bratu.
Atelierul de pictura a fost infiintat in anul 2003 de catre protosinghelul Ioachim Ceausu, staretul manastirii, care a incercat initial sa ajute un grup de tineri, sa patrunda in tainele iconografiei, obtinand rezultate foarte bune. La aceasta manastire a fost pictata Icoana Maicii Domnului – Prodromita (care acum se afla la Sfantul Munte Athos). Legenda povesteste ca icoana s-a pictat singura in chip minunat in anul 1863. Ctitorii Manastirii Bucium, ieromonahii Nifon si Nectarie, i-au cerut unui pictor batran, Iordache Nicolau din Copou, sa picteze o icoana a Maicii Domnului, pe care voiau sa o doneze la Schitul Prodromu. Icoana trebuia realizata dupa randuielile ortodoxiei: pictorul trebuie sa picteze numai in post si rugaciune, sa nu fi mancat nimic in ziua cand picteaza, ci numai dupa terminarea lucrului. Pictorul a pictat icoana pe lemn de tei, numai chipul Maicii Domnului nu reusea sa-l picteze. Vazandu-l necajit, cei doi ieromonahi i-au spus ca vor da icoana la o biserica mai mica si nu la Muntele Athos. Atunci pictorul a acoperit icoana cu o panza si s-a dus in camera sa unde s-a rugat Maicii Domnului pentru ca sa-i ierte pacatele si sa-l ajute sa termine pictarea icoanei. Cand s-a trezit a doua zi si a ridicat panza de pe icoana, batranul iconar batranul a vazut ca pictura era finalizata, chipul Maicii Domnului fiind zugravit in chip minunat si nefacut de mana omeneasca.
Auzindu-se de aceasta minune, au inceput sa vina aici o multime de bolnavi in speranta vindecarii. Temandu-se ca domnitorul Cuza va lua icoana de la schit, ieromonahii Nifon si Nectarie au luat icoana cu ei si au spre Muntele Athos. Legenda povesteste ca un pictor de la Episcopia Dunarii de Jos din Galati nu a crezut ca icoana s-a pictat singura, spunand ca sunt basme calugaresti si ca el poate sa faca una si mai frumoasa. In acel moment, Maica Domnului si-a intors fata catre el, iar pictorul s-a speriat. Ajunsi la Muntele Athos, un frate paralizat s-a vindecat numai cand a vazut-o. Tot legenda spune ca icoana isi schimba fata dupa teritoriul unde se afla: in Moldova avea chip de moldoveanca, in Muntele Athos capata chip de grecoaica, in Africa chipul devine negru.

 
 
Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Castelul „Beldy Ladislau”, Budila
27/10/2015 08:01

Numită şi comuna cu patru castele, Budila este situată la circa 18 kilometri de municipiul Braşov. Aşezarea a fost pomenită pentru prima dată in cartea „Székely Zöld”, unde se sp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei