Porțile de Fier I - cea mai mare construcție de pe Dunăre
Dimensiune font:
Ar fi putut fi nemții ori austriecii sau chiar maghiarii cei care ar fi putut construi cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre, unul dintre cele mai importante fluvii din Europa, dar nu sunt ei cei care se pot lăuda cu așa ceva, ci românii. Evident, și sârbii, proiectul fiind unul derulat în comun pe vremea când încă exista și fost Iugoslavie, dar implicarea României în acest proiect arată cât de ambițios poate fi acest popor câteodată.
Este cea mai mare construcție de pe Dunăre, barajul având o lungime totală de 1.278 de metri, în care este inclus barajul deversor de 441 de metri. Înălțimea de cădere a apei este de circa 27 de metri, dar capacitatea mare de producție se datorează și debitului uriaș de apă generat de fluviul Dunărea, în comparație cu râurile mult mai mici pe care sunt instalate alte hidrocentrale din România.
Jumătatea românească a hidrocentralei produce circa 5,24TWh anual, reprezentând 10% din totalul producției naționale. Combinată cu jumătatea sârbă, capacitate totală, ajunge la aproape 11 TWh anual. Ca o comparație, ultimele date, arătau că reactoarele I și II de la Cernavodă, produc între 10 și 11 TWh anual, așadar, este ușor de recunoscut capacitatea de producție a generatoarelor de la Porțile de Fier I.
Barajul Porţile de Fier este cea mai mare structură hidrotehnică de pe întreg cursul Dunării. Barajul Porțile de Fier a fost inaugurat în anul 1984. A fost construit în colaborare cu partea Sârbeasca, reprezintă cel mai mare baraj de pe Dunăre și din România. Trecerea vapoarelor se face prin cele două ecluze construite una pe partea Românească și cealaltă pe malul Sârbesc.
Aici este și punctul de frontieră, vama România-Serbia. Lacul de acumulare al Barajului Porțile de Fier are un volum de 2500 milioane metri cubi și se întinde pâna la confluenţa cu râul Tisa.
Odată cu construcția Barajului Porţile de Fier au fost complet inundate și strămutate 7 localități de pe malul Sârbesc și 10 de pe partea Românească toate aflate în amonte de baraj, Insula Ada-Kaleh, Orșova, Eşelniţa, Dubova, Vârciorova, Ogradena etc.
Barajul Porțile de Fier dispune și de un muzeu unde sunt prezentate câteva din obiceiurile populației Turce de pe Insula Ada Kaleh, modul de funcționare al barajului și o incursiune spectaculoasă sub nivelul Dunării la sala turbinelor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau