Vasluienii sunt certaţi cu pasta de dinţi
Dimensiune font:
*majoritatea îşi fac igiena orală cel mult o dată pe săptămână dacă se duc la biserică * pe la ţară, cei mai în vârstă pun pe deget un pic de sare şi îşi freacă dinţii * de vină sunt lipsa educaţiei şi puţinele cabinete stomatologice care există în judeţ
În lumea satului, dentistul e încă o persoană necunoscută. Ţăranii recunosc că nu îşi îngrijesc dinţii pentru că nu au fost obişnuiţi de mici să se spele pe dinţi, iar acum, la bătrâneţe fie nu mai au ce curăţa, fie au ajuns direct la proteze. „Eu am placă de câţiva ani. Nu m-am dus la doctor decât când nu a mai avut ce salva. Recunosc că nu m-am spălat pe dinţi, dar la noi la ţară astea sunt mofturi. Ori că te speli cu pastă, ori cu sare tot la proteză ajungi că sunt multe chimicale”, ne-a spus un bătrân. Nici cei mici nu sunt prea departe şi chiar dacă învăţă la şcoală că trebuie să se spele de cel puţin două ori pe zi pe dinţi, dacă în familie nimeni nu face acest lucru, renunţă repede
Cei mai tineri din sat spun că lipsa cabinetelor stomatologice reprezintă o altă problemă cu care se confruntă. „Dacă am avea un cabinet în sat, alta ar fi treabă. Am doi copii, au carii dar nu i-am dus la doctor. Nu am bani şi de drum şi de tratamente. Foarte probabil că mai târziu va fi mai dificil, sunt conştient de acest lucru, dar totul se raportează acum la bani”, ne-a spus un tânăr din Pungeşti.
Şi probabil va mai trece multă vreme până vor ajunge dentiştii în lumea satului. „La această data CJAS este în contract cu 58 de cabinete stomatologice din care doar 9 în mediul rural. Cei mai multe sunt în comunele aflate la distanţe mici de oraşe. Anul acesta nu am avut solicitări noi pentru contractate, chiar dacă un medic specialist din mediul rural are un bonus de 50% când vine vorba de fondurile primite de la Casă”, ne-a spus Mihaela Chitariu, director adjunct la CJAS.
Conform unui studiu realizat de o companie internaţională de cercetare, 51% dintre români îşi periază dinţii de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile, aşa cum este recomandat de către medicii stomatologi, însă 19% dintre aceştia nu pun periuţa în gură nici măcar o dată pe zi. La nivelul judeţului Vaslui, foarte probabil procentul este invers şi doar 19% se spală pe dinţi.
Simona Pop
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau