2.000 de oameni au murit în urma unei alunecări de teren în Papua Noua Guinee

ODRlMWY4YmZlOWI2OTM4MTI1MjU5M2I1NGJkZTQ1OA==.thumb

Dimensiune font:

| 27-05-2024 12:03

O uriaşă alunecare de teren care s-a produs în Papua Noua Guinee a acoperit cu pământ peste 2.000 de persoane, au anunţat luni autorităţile din această ţară din Oceanul Pacific într-o scrisoare către ONU, raportând un nou bilanţ al morţilor mult mai mare decât cel estimat iniţial, informează AFP.

"Alunecarea de teren a îngropat de vii mai mult de 2.000 de persoane şi a provocat distrugeri importante", a anunţat Centrul naţional de gestionare a dezastrelor din această ţară pentru biroul ONU din capitala Port Moresby.

Un sat de pe un deal din provincia Enga, în centrul arhipelagului, a fost aproape complet distrus atunci când o secţiune a muntelui Mungalo s-a prăbuşit vineri, în jurul orei locale 03:00 (17.00 GMT, joi), îngropând zeci de case şi surprinzându-i pe localnici în timpul somnului.

Numărul estimat al victimelor fusese deja ridicat la 670 weekendul trecut, când echipele de salvare şi-au dat seama că satul lovit de alunecarea de teren avea mai mulţi locuitori decât se aşteptau.

Alunecarea de teren a provocat "distrugeri semnificative ale clădirilor şi grădinilor şi a avut un impact major asupra economiei ţării", potrivit Centrului de gestionare a dezastrelor.

"Situaţia rămâne instabilă, deoarece alunecarea de teren continuă să se deplaseze lent, reprezentând un pericol constant pentru echipele de salvare şi supravieţuitori", au avertizat autorităţile locale.

Dimensiunea dezastrului a necesitat "o acţiune imediată şi concertată din partea tuturor actorilor implicaţi în operaţiunile de salvare", inclusiv a armatei şi a părţilor interesate la nivel naţional şi regional.

Agenţia a solicitat ajutorul comunităţii internaţionale, cerând Organizaţiei Naţiunilor Unite să îi informeze pe partenerii care oferă ajutor pentru dezvoltare în Papua Noua Guinee "şi pe alţi prieteni internaţionali" cu privire la această situaţie.

Serhan Aktoprak, directorul agenţiei ONU pentru migraţie cu sediul în Port Moresby, a declarat anterior că salvatorii se aflau într-o "cursă contra cronometru" pentru a găsi supravieţuitori.

Salvatorii lucrează în condiţii periculoase, în special din cauza "pietrelor (care) continuă să cadă şi să mişte pământul", a declarat el.

"Pentru a înrăutăţi şi mai mult situaţia, apele subterane curg pe sub dărâmături, transformând suprafaţa solului într-un tobogan'" a adăugat el, precizând că aproximativ 250 de case din apropiere au fost evacuate ca măsură de precauţie.

"Acest lucru ar putea declanşa o nouă alunecare de pământ", a avertizat oficialul ONU, şi reprezintă "un risc grav" pentru salvatori şi localnici.

Violenţe tribale

Utilaje grele şi excavatoare trebuiau să ajungă în zona afectată, dar sosirea lor a fost întârziată de violenţele tribale care au izbucnit de-a lungul singurului drum de acces, a relatat Serhan Aktoprak.

"Multe case ard, iar altele degajă fum. Femeile şi copiii au fost strămutaţi, iar toţi tinerii şi bărbaţii din zonă sunt înarmaţi cu cuţite pentru tăiat tufişuri", a spus el, citând un raport al unui convoi de ajutorare care încerca să ajungă la locul catastrofei.

Aceste violenţe nu sunt însă "legate de alunecarea de teren", a precizat el.

"Oamenii sunt foarte trişti. Nimeni nu a reuşit să scape. Este foarte dificil să se adune informaţii. Nu ştim cine a murit pentru că registrele sunt îngropate sub pământ", a declarat pentru AFP Jacob Sowai, un profesor dintr-un sat aflat în apropiere.

Oamenii din satele din apropiere ajută la dezgroparea cadavrelor folosind lopeţi şi unelte agricole.

O companie minieră din vecinătate, New Porgera Limited, a acceptat să ofere excavatoare mecanice pentru a ajuta echipele de salvare şi pentru degajarea drumurilor.

Ploi abundente

Potrivit locuitorilor din zonă, alunecarea de teren a fost provocată de ploile abundente care s-au abătut asupra regiunii în ultimele săptămâni.

Potrivit Băncii Mondiale, Papua Noua Guinee are unul dintre cele mai umede climate din lume, cu precipitaţii abundente care afectează în mod regulat regiunile umede din zonele sale muntoase.

Oamenii de ştiinţă consideră că variaţiile apărute în tiparele de precipitaţii din cauza schimbărilor climatice cresc riscul de alunecări de teren în această ţară.

În martie, cel puţin 23 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren care s-a produs într-o provincie învecinată. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Puterea intenției. O călătorie spre transformare și autocunoaștere
26/06/2024 11:35

  Într-o lume in continuă schimbare, plină de provocări si oportunităti, puterea intentiei devine un far călăuzitor, luminand calea spre un trai plin de sens si claritate. Intentia este mult m ...

Sora regelui Charles al III-lea a ajuns la spital
24/06/2024 16:36

Prinţesa Anne, sora regelui Charles al III-lea, a fost spitalizată după un "incident" care i-a cauzat "răni uşoare şi o comoţie", a anunţat luni Palatul Buckingham, informează AFP. ...

Un turist german a murit pe Insula Creta
24/06/2024 15:30

Un turist german in varstă de 67 de ani a murit pe insula grecească Creta după ce a plecat intr-o excursie şi, probabil, s-a rătăcit, informează DPA şi Ekathimerini.com. Bărbatul plecase duminică dim ...

Regele cocainei” din Bulgaria s-a predat la Sofia.Elavea o condamnare și în România
24/06/2024 14:30

 Unul dintre cei mai căutaţi traficanţi de droguri bulgari, dat in urmărire din 2018 şi vizat de o notificare de alertă roşie a Interpol, s-a predat luni dimineaţa autorităţilor din Sofia, a anun ...

Un candidat la șefia Interpol, acuzat de răpire de extorcare a unor afaceriști indieni
24/06/2024 14:15

Mubita Nawa din Zambia, care este pe lista scurtă pentru a deveni noul sef Interpol, este acuzat de avocatii unor oameni de afaceri indieni că a fost implicat in răpirea si tentativa de extorcare a acestora, ...

Un celebru actor din „Pirații din Caraibe” fost ucis de un rechin
24/06/2024 13:59

Tamayo Perry, in varstă de 49 de ani, care a jucat in cel de-al patrulea film „Piratii din Caraibe”, a murit duminică. Actorul a fost atacat de un rechin, in timp ce făcea surf in largul insule ...

Bilanţul atacului de la Sevastopol a crescut la patru morţi şi 151 de răniţi
24/06/2024 12:38

Atacul cu rachete lansat duminică după-amiază de forţele armate ucrainene asupra oraşului Sevastopol din Crimeea a afectat 151 de persoane, a declarat guvernatorul oraşului, Mihail Razvojaev, care anterio ...

Accident în Teleorman. Un tânăr a murit și alți doi au ajuns la spital
24/06/2024 09:15

Un tanăr de 19 ani a murit şi doi adolescenţi de 16, respectiv 17 ani au fost transportaţi la spital, luni dimineaţă, după ce autoturismul in care se aflau s-a răsturnat, pe DJ 504, in zona localităţi ...

Accident grav la Porumbacul de Sus. A fost activat Planul Roşu
24/06/2024 09:10

Un accident in care sunt implicate un autocar şi un camion s-a produs, luni dimineaţa, la Porumbacul de Sus, fiind activat Planul Roşu. Potrivi ISU Sibiu, autocarul, in care s-ar afla 57 de persoane, a ieş ...

Șoferii de TIR, în mare pericol. Sunt victimele tâlharilor
21/06/2024 11:49

Un sofer de TIR care isi petrecea noaptea in vehiculul său, intr-o parcare de camioane pe A14, langă Dresda, a fost gazat in somn, in cabină, si s-a trezit abia după 13 ore, cand a descoperit că fusese tal ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei