„Turandot”, premiera care va încheia stagiunea Operei din Iași
Dimensiune font:
Potrivit managerului ONRI, este pentru prima dată, de la înființarea instituției de cultură ieșene, când este pusă în scenă această operă * realizarea spectacolului de la Iași, care se va bucura de două distribuții de excepție, a implicat mobilizarea tuturor angajaților, de la sectorul tehnici până la cântăreți și balerini
„Turandot”, premiera care va încheia stagiunea Operei din Iași
* potrivit managerului ONRI, este pentru prima dată, de la înființarea instituției de cultură ieșene, când este pusă în scenă această operă * realizarea spectacolului de la Iași, care se va bucura de două distribuții de excepție, a implicat mobilizarea tuturor angajaților, de la sectorul tehnici până la cântăreți și balerini
Opera Națională Română Iași (ONRI) va oferi publicului o nouă premieră, pe 29 și 30 iunie. Este vorba despre „Turandot”, capodopera finală a celebrului compozitor italian Giacomo Puccini, una dintre cele mai emoționante opere din repertoriul liric. Puccini, cunoscut pentru opere precum „La Bohème”, „Tosca” și „Madama Butterfly”, și-a dedicat ultimii ani din viață creării acestei opere ambițioase, deși, din păcate, nu a trăit suficient pentru a o finaliza. Lucrarea a fost completată de Franco Alfano, folosind schițele și notițele lăsate de Puccini.
Un spectacol cu toți angajații Operei
Opera spune povestea prințesei Turandot, o femeie frumoasă dar rece și nemiloasă, care refuză să se căsătorească. Pentru a evita căsătoria, ea impune pretendenților săi trei ghicitori imposibile. Cei care nu reușesc să răspundă corect sunt condamnați la moarte. Prințul Calaf, protagonistul operei, este fascinat de frumusețea și misterul lui Turandot și decide să încerce să răspundă la ghicitorile ei, punându-și viața în pericol. După ce reușește să răspundă corect la toate ghicitorile, Calaf îi oferă lui Turandot o șansă de a se răzgândi: dacă ea poate afla numele său până la răsăritul soarelui, el se va lăsa ucis. În cele din urmă, după multe încercări și revelații emoționante, Turandot se înmoaie și își recunoaște dragostea pentru Calaf, dezvăluindu-i numele și acceptând să se căsătorească cu el.
„Este cea mai mare, cea mai amplă creaţie a lui Puccini. Crează o emoţie aparte pentru că este ultima operă a sa, rămasă de altfel şi neterminată, dar şi pentru că angrenează foarte multe departamente. Ca să transpui Turandot trebuie să implici toți angajații, de la domnii de la tehnic până la portar, balet, soliști, cor, orchestră, ateliere, tot ce înseamnă funcționarea unei instituții. Asta și pentru că este o operă stratificabilă, o operă și despre ceea ce denumim astăzi feminism, care implică așa-spusul antagonism bărbat-femeie, dar care este o complementaritate. Este o operă cu happy-end, unde învinge personajul pozitiv prin cea mai puternică armă, dragostea”, a declarat Andrei Fermeşanu, managerul interimar al ONRI, adăugând că este pentru este pentru prima dată de la înființarea instituției de cultură ieșene când este pusă în scenă această operă. Au fost respectate, în scenografie, elementele tradiționale, dar au fost folosite și mijloace moderne fără ca spectacolul să devină unul avangardist.
„Turandot” este faimoasă pentru muzica sa puternică și pasionantă. Aria „Nessun Dorma”, cântată de Calaf în actul al treilea, este una dintre cele mai cunoscute și iubite arii din întreaga literatură de operă. Spectacolul de la Iași se va bucura de două distribuții de excepție, rolul prințesei Turandot fiind adus pe scenă de Bianca Mărgean, respectiv Irina Scafaru Roșu. „Mă bucur că sunt aici. Aici am debutat. Pentru mine Iaşul înseamnă acasă. De fiecare dată când vin aici mă simt acasă. Sunt fericită să cânt acest rol, care este o provocare. O să încerc să vă atrag în povestea lui Turandot”, a spus soprana Bianca Mărgean, sosită ca invitat de la Opera Națională București, la fel ca și tenorii Daniel Magdal și Bogdan Zahariea, care vor interpreta rolul lui Calaf. „Mulțumesc pentru invitație și îl felicit pe Andrei Fermeșanu pentru că a adus pe scenă acest spectacol extrem de complex, extrem de profund, care pune probleme tuturor scenelor mari, nu doar ONRI. Este necesară o distribuție care să poată face față, orchestra e scrisă complex. Sunt extrem de bucuros și de onorat să revin la Iași, cu atât mai mult că scena ONRI este scena unde m-am născut. Montarea noastră este extrem de frumoasă și am voie să fiu subiectiv”, a completat tenorul Bogdan Zahariea.
Odată că cea de-a doua reprezentaţie a premierei „Turandot”, se va încheia stagiunea Operei ieşene. „Vrem ca până în toamnă, când ne vom relua activitatea, publicul să rămână în suflet cu reverberaţia acestui succes, astfel încât regăsirea noastră să fie şi mai efervescentă şi mai puternică”, a spus Andrei Fermeşanu.
Premiere și impact
Premiera operei „Turandot” a avut loc pe 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini. Spectacolul a fost un succes răsunător, chiar dacă a fost întrerupt în punctul în care Puccini a lăsat-o neterminată. Alfano, care a completat opera, a făcut acest lucru cu mare respect față de stilul și intențiile lui Puccini, deși există mai multe versiuni ale finalului. La Iași, spectacolul este regizat de către Rareș Zaharia, de la Opera Națională București. „Sunt foarte încântat că Andrei mi-a propus spectacolul acesta, în urmă cu doi ani, iar de şase luni lucrăm intens. Foarte multă lume visează să cânte la Scala din Milano sau la Metropolitan, dar eu am visat tot timpul să mă întorc încă o dată aici. Acest spectacol e un fel de cadou pentru Iaşi, al cărui copil spiritual sunt. Mi-am petrecut o copilărie foarte frumoasă, Iaşul m-a format, şi de aceea am încercat să pun în acest spectacol tot ceea ce am învăţat şi tot ceea ce ştiu. Turandot e unul dintre titlurile foarte importante pentru regizori. Puccini schimbă povestea sângeroasă din care este inspirată. El schimbă sensul dramei şi transformă această poveste sângeroasă în ceva de o umanitate incredibilă. E un spectacol foarte dificil pentru că implică toate departamentele unui teatru de operă. Nu poţi face Turandot fără să ai personaje îmbrăcate spectaculos”, spune Rareş Zaharia. Regizor de operă cu studii muzicale urmate la Iași și licențiat în istoria artei la Bucureşti, Rareş Zaharia a fost asistentul regizoarei Irina Brook în producția operei Giulio Cesare in Egitto de Georg Friederich Händel la Théâtre des Champs-Elysées, Paris, iar la Opera din Liège a fost asistentul lui Petrika Ionesco pentru regia, decorurile şi luminile operei Olandezul zburător de Richard Wagner.
Maura ANGHEL, Laura RADU
„Turandot” este o operă monumentală, o sinteză perfectă între muzică, dramaturgie și spectacol vizual. Este o lucrare care continuă să fascineze și să emoționeze publicul, demonstrând geniul lui Puccini și capacitatea sa de a crea opere care transcend timpul și spațiul. Fiecare reprezentație a acestei opere este o reamintire a forței unice a muzicii de a spune povești profunde și de a atinge sufletele oamenilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau