Povești sub cerul dezlănțuit. Magia Creativității a cuprins Dealul Horleștiului

deal-IS
deal2-IS
deal3-IS
deal4-IS
deal5-IS

Dimensiune font:

| 15-09-2024 17:45

 

Într-o zi mohorâtă de septembrie, Stâna Omușoru din Horlești s-a transformat într-un spectacol de creație și lectură, dovedind că nu există vreme rea pentru cei pasionați de cuvânt. A doua ediție a festivalului „Dealul cu Povești”, organizată de Asociația Rediu lui Tătar, cu sprijinul Primăriei Rediu și al Consiliului Județean Iași, dar și al sponsorilor, a fost o explozie de imaginație și energie, chiar dacă cerul a decis să-și descarce norii cu generozitate peste dealurile din sat. Ploaia torențială nu a reușit să-i sperie pe copiii mari și mici veniți din Iași și din Zona Metropolitană, toți dornici să participe la atelierele inedite și să-și descopere latura creativă.

Festivalul a început cu mult entuziasm și chicote la vederea „Autobuzelor cu povești” care au adus, rând pe rând, valuri de copii și părinți din Rond Agronomie până la Horlești. După ce au coborât din autobuzele colorate și decorate cu imagini de poveste, participanții au fost întâmpinați cu tratamente dulci de vată de zahăr și popcorn, pentru că nicio ploaie nu poate strica bucuria unei gustări binevenite. Desigur, standurile de fast-food, unde deliciile prăjite au făcut deliciul celor mai mici, nu au lipsit.

Festivalul nu a fost doar despre povești. De fapt, Dealul cu Povești a oferit o gamă variată de ateliere, fiecare mai creativ decât celălalt. La un colț, copiii confecționau zâne din pănușe, dând viață unor mici personaje magice, în timp ce lângă ei se desfășura un atelier de criminalistică, unde cei mici deveneau pentru o clipă detectivi iscusiti, gata să deslușească misterele unei crime imaginare. În altă parte, atelierele de jurnalism și scriere creativă îi provocau pe participanți să dea frâu liber ideilor și să transforme fapte cotidiene în povești captivante. Sub coordonarea jurnalistului Maura Anghel, copiii, mulți dintre ei elevi la Colegiul Național, sosiți alături de prof. Lavinia Ungureanu și Monica Calabalic, au scris Gazeta de Horlești, un mini-ziar cu povești trăsnite inspirate din lumea satului. „Scrierea creativă are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor și adolescenților. Nu poși vorbi bine dacă nu știi să scrii bine și nu poți avea un dialog corect și o voce puternică dacă nu cunoști și nu stăpânești valoarea Cuvântului”, a spus Maura Anghel. Alături de ea s-au aflat și doi voluntari din partea Asociației Rediu lui Tătar (care, de altfel, a oferit ajutor tuturor organizatorilor de ateliere), dar și doi asistenți curioși și creativi – Ivona Hodoroabă și Luca Crețeanu, simpatizanți ai Clubului de jurnalism și public speaking pentru copii și adolescenți. „Este important să-i implicăm pe copii în astfel de activități fie ca participanți, fie ca voluntari sau asistenți. Acest lucru le dă încredere în ei, îi validează, le verifică și cunoștințele dar și curajul, un element foarte important în dezvoltarea lor”, a mai punctat jurnalistul.

Poveștile nu au nevoie de soare, ci doar de cititori dornici și creatori entuziasmați

Ploaia s-a transformat într-un element de fundal, iar Dealul cu Povești s-a dovedit a fi mai mult decât o simplă sărbătoare literară. Cu ateliere de dezbateri și oratorie, copiii și-au exersat arta argumentării. Dezbaterile și oratoria le-au stimulat mințile participanților, ei fiind antrenați în discuții animate, învățând să-și susțină punctul de vedere cu argumente bine structurate. La standul de engleză, au avut ocazia să învețe cuvinte noi și să-și perfecționeze abilitățile lingvistice. Atelierul de teatru aplicat a atras privirile curioșilor, în timp ce copiii au învățat să-și exprime emoțiile prin joc și improvizație, iar cei mai curajoși au încercat câteva trucuri la spectacolul de magie. Totul a fost îmbinat armonios cu sesiuni de fotografie, unde micii artiști în devenire au învățat cum să surprindă esența unui moment, și cu atelierul de scris scrisori la „Poșta din Deal”, unde copiii au reînviat arta corespondenței tradiționale.

Chiar dacă norii au continuat să toarne fără milă, noroiul care a încercat să le îngreuneze pașii nu a reușit să oprească niciun zâmbet. Călătoria pe Deal a continuat cu aceeași energie, iar cei mai creativi copii și-au pus amprenta în sacul cu povești, așteptând cu nerăbdare ca juriul să le aprecieze eforturile. Și, ca o încununare a eforturilor, taina poveștilor a cucerit dealul, demonstrând că adevărata magie nu vine din baghete, ci din imaginația fiecăruia.

Festivalul Dealul cu Povești a fost o dovadă vie că poveștile nu au nevoie de soare, ci doar de cititori dornici și creatori entuziasmați. Ca la orice sărbătoare a lecturii, ziua s-a încheiat cu premii și aplauze pentru cei mai inventivi dintre copii, care și-au văzut recenziile și creațiile recompensate de un juriu din care au făcut parte profesorii Ramona Barb, Brândușa Chelariu, Ana Maria Avădănii și Nicoleta Redinciuc, „sub bagheta magică a ???????????????????????????????????????? ????????????????, coordonatoarea ???????????????????????????????? ????????????????????, unde se fac lucruri grozave cu cititori și cărți”, după cum au spus organizatorii.

La final, deși norii își aruncau ultima provocare, festivalul a încheiat triumfător, iar „Dealul cu Povești” a rămas în amintirea tuturor ca un exemplu clar că nimic nu poate opri dorința de a crea, de a învăța și de a se bucura de poveste, nici măcar o ploaie de toamnă​, fie ea și torențială.

Teona SOARE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
„Săptămâna Europeană a Mobilității” - acțiuni de promovare a transportului ecologic
15/09/2024 16:14

„Săptămana Europeană a Mobilitătii”, proiect initiat de Uniunea Europeană care are ca scop promovarea solutiilor de mobilitate urbană nepoluante in marile orase, va fi marcată in perioada 15 ...

„Lupii Negri”, 30 de ani de la înființare
15/09/2024 16:13

În prezenta reprezentantilor Ministerului Apărării Nationale (MApN), a autoritătilor locale si a structurilor de conducere a Fortelor Terestre din cadrul Statului Major al MApN, la Iasi au avut loc, la ...

Primăria, furioasă pe firmele de utilități
15/09/2024 16:12

Autoritătile locale sunt nemultumite de modul in care firmele de utilităti respectă termenele prevăzute in contract privind finalizarea la timp a lucrărilor executate  pe domeniul public, lucru care i ...

Aplicarea inteligenței artificiale în procesul educațional, dezbătută la Iași
15/09/2024 16:11

Modul prin care inteligenta artificială (AI) contribuie la imbunătătirea performantelor elevilor si a procesului educational in general va fi dezbătut in cadrul conferintei „Inteligenta Artificială i ...

Unul dintre autorii masacrului de la Osoi, pus în libertate
15/09/2024 16:10

Aurel Lupascu are 75 de ani si zace, din 2015, in Penitenciarul Iasi. A fost condamnat la un sfert de secol de inchisoare pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav, el fiind seful găstii alcătuit ...

Studenții agronomi, grăbiți să intre în amfiteatre
15/09/2024 16:08

* luni, ceremonia deschiderii anul universitar 2024 - 2025 ii va avea in prim-plan pe cei aproximativ 1.000 de tineri aflaţi in primul an de studii la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de ...

„Hobby”-ul care l-a dus pe un hârlăuan la pușcărie: telefoane la 112 și înjurat polițiștii
15/09/2024 16:07

Probabil din cauza caniculei ce l-a atins nemilos la neuroni, Mihai L., un tanăr ce locuieste intr-o suburbia a Harlăului, si-a găsit, subit, in această vară, un hobby ce avea să-l trimită după gratii. ...

Locuințe nZEB pentru ieșenii aflați în situații de risc
15/09/2024 16:05

Primărul Mihai Chirica a semnat autorizatia pentru inceperea lucrărilor de construire a 188 locuinte pentru tinerii aflati in situatii de risc situate in zona Grădinari-Metalurgie, in cadrul unui proiect cu ...

Mustul, gustul dulce al toamnei din vii
15/09/2024 15:59

În diminetile de toamnă, cand razele soarelui se joacă printre vii si aerul e incărcat de aroma pămantului umed, gandul ne poartă către unul dintre cele mai apreciate daruri ale acestui anotimp: mus ...

Pănușile, povestea vibrantă a simplității
15/09/2024 15:17

În satele Iasului. unde traditia si ingeniozitatea merg mană in mană, pănusile de porumb, acele foitele fine ce imbracă stiuletele, au devenit mai mult decat simple reziduuri agricole. În Horl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei