Cum se spălau domnitorii din Evul Mediu? Hârtia igienică a apărut abia în secolul al XIX-lea

000000   05500

Dimensiune font:

| 13-09-2024 20:46

 

Cum se spălau domnitorii din Evul Mediu? Hârtia igienică a apărut abia în secolul al XIX-lea

De-a lungul istoriei, obiceiurile locale și climatul au dictat adesea modul în care era efectuată igiena legată de nevoile fiziologice firești. 

Ierarhia socială a avut, de asemenea, un impact asupra obiceiurilor de toaletă. Ceea ce este clar este că oamenii din toate perioadele de timp au folosit o varietate de instrumente și materiale naturale pentru a se curăța.

 

În cele mai vechi timpuri, ștergerea cu pietre și alte materiale naturale și clătirea cu apă sau zăpadă erau obișnuite. În alte părţi ale lumii, oameni apelau la coji de nucă de cocos, zăpadă, muşchi de pe copaci, iarbă, frunze de porumb, chiar şi lână.

„Cel mai faimos exemplu de „hârtie igienică” antică provine din lumea romană și din povestea lui Seneca despre gladiatorul care s-a sinucis intrând într-o toaletă și băgându-și în gât buretele comun pe un băț”, spune Erica Rowan, arheolog de mediu și lector de arheologie clasică la Universitatea din Londra, conform history.com.

Este posibil ca bureții atașați unui băț lung, cunoscuți sub numele de „tersorium”, să fi fost folosiți o singură dată sau curățați într-o găleată cu oțet sau apă sărată și reutilizați sau este posibil să fi fost folosiți mai degrabă ca perii de toaletă decât ca hârtie igienică.

Impresionantele ruine ale „Termelor lui Caracalla” din Roma  

Pe lângă buretele comun, greco-romanii foloseau și mușchi sau frunze și bucăți de ceramică cunoscute sub numele de „pessoi” pentru a se curăța. 

Este posibil ca bucățile de pessoi să fi început ca „ostraca”, adică bucăți de ceramică sparte pe care erau adesea inscripționate numele dușmanilor - un mod proverbial de a murdări adversarii. 

Mici fragmente de pânză găsite într-un canal din Herculaneum, Italia, unul dintre orașele îngropate de erupția Muntelui Vezuviu în 79 d.Hr., ar fi putut fi folosite ca o altă formă de hârtie igienică. Totuși, există dubii în privința adevăratului scop al acestora.

„Pânza era făcută manual în antichitate, așa că folosirea pânzei pentru a te șterge la fund ar fi fost o activitate destul de decadentă. Este echivalentul folosirii celei mai moi și mai scumpe cârpe din trei straturi din zilele noastre”, a mai explicat Rowan.

În 1992, arheologii au descoperit bastoane de igienă vechi de 2 000 de ani, cunoscute sub numele de salaka, cechou și chugi, în latrinele de la Xuanquanzhi, o fostă bază militară a dinastiei Han din China care exista de-a lungul Drumului Mătăsii.

 

Instrumentele, tăiate din bambus și alt lemn, semănau cu niște spatule. Capetele erau învelite în pânză și conțineau urme conservate ale folosirii lor.

Deși hârtia își are originea în China în secolul al II-lea î.Hr., prima utilizare înregistrată a hârtiei pentru curățenie datează din secolul al VI-lea d.Hr., în China medievală, descoperită în textele savantului Yen Chih-Thui.

Bățul cu un burete atașat la un capăt, numit „tersorium”, folosit de romani la toaletă - Foto: arhiva

În 589 d.Hr., acesta scria: „Hârtia pe care există citate sau comentarii din cele cinci clasice sau numele înțelepților, nu îndrăznesc să o folosesc în scopuri de toaletă”.

Până la începutul secolului al XIV-lea, chinezii produceau hârtie igienică în proporție de 10 milioane de pachete de 1 000 până la 10 000 de coli pe an. În 1393, mii de foi de hârtie parfumată au fost, de asemenea, produse pentru familia imperială a împăratului Hongwu.

Dar, de la grecii și mai ales romanii antici, care aveau un adevărat cult pentru curățenie, construind băi publice nu doar în orașele Imperiului, ci și prin toate zonele cucerite - una dintre cele mai faimoase fiind „termele lui Caracalla” din Roma - acesta fiind unul din semnele de civilizare a acelui teritoriu, alături de drumuri și de apeducte, Europa a plonjat în mizeria de nedescris a Evului Mediu.

Oamenii nu mai aveau acelaşi respect pentru apă, lenea, ignoranţa, superstiţiile şi dogmele religioase făcând adevărate dezastre în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei.

 

„Mizeria din cetăţile medievale ale Europei a produs molime care decimau sate, oraşe. Totul, de la igiena precară. Ca o paralelă, în lumea arabă, erau mult mai curaţi.

Erau nevoiţi chiar să se spele, deoarece resturile rămase cu nisipul puteau produce răni deschise apoi dădeau în septicemie şi mureau”, este de părere istoricul Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, potrivit adevarul.ro.

Spălatul corpului şi parfumarea acestuia au fost puternic condamnate de Biserica papală, care nu vedea în acest act decât invitaţia la desfrâu sexual.

În plus, medicii acelor vremuri recomandau oamenilor să nu se spele, susținând că stratul de mizerie adunat peste piele împiedică microbii să intre în organism.

Rezultatul a fost că până și marile capete încoronate ale Europei emanau un miros pestilențial. Practic, nobilimea Evului Mediu nu se atingea de apă decât, vrând-nevrând, la botez și, eventual, dacă erau prinși pe-afară de vreo ploaie.

Mai târziu, s-a instituit, totuși, obiceiul spălatului anual, în luna mai, înainte de venira perioadei călduroase a verii.

Un caz celebru în acest sens este cel al regelui Henric al IV-lea al Franței, care a domnit între 1589-1610, și care, pe lângă faptul că puţea, era cunoscut că îşi schimba vestimentaţia o dată pe săptămână. Alți monarhi îşi mai schimbau cămăşile o dată pe zi, dar nu şi pantalonii. 

Există chiar o anecdotă faimoasă, tot despre Henric al IV-lea. Se pune că a doua lui soție ar fi leşinat efectiv în noaptea nunţii din cauza mirosurilor pe care le emana regele, care era și un vânător pasionat care parcurgea kilometri întregi pe cal şi transpira foarte mult.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Mircea Geoană, dezvăluiri dureroase despre lupta cu cancerul: 'Am avut şi diagnostic greşit de două ori / Fac o cruce mare, Dumnezeu m-a ocrotit'
12/09/2024 05:35

Candidatul independent la prezidentiale Mircea Geoană afirmă că s-a vindecat de cancer, după ce de două ori a fost diagnosticat greşit. El descrie acea perioadă drept „un moment de incercare, nu atat d ...

  Ciupercile Coada Curcanului, un remediu natural cu beneficii multiple
10/09/2024 13:45

Ciupercile coada curcanului (Trametes versicolor), denumite astfel datorită aspectului lor multicolor, care aminteste de penele unui curcan, sunt unele dintre cele mai fascinante si studiate specii de fungi di ...

  Bordetella și tusea măgărească, o amenințare neștiută
10/09/2024 12:51

Tusea convulsivă, cunoscută popular drept tusea măgărească, este o afectiune respiratorie gravă care afectează mii de oameni in fiecare an. În spatele acestui simptom chinuitor se află o bacterie ...

Medic acuzat că a atins în zone intime şapte femei şi le-ar fi sărutat; acuzatul spune că a fost doar o 'stângăcie'
09/09/2024 00:29

Un medic din structurile de urgenţă ale unei clinici private din Toulouse a compărut, marţi, in faţa instanţei, fiind acuzat de agresiuni sexuale asupra unor paciente pe care le-ar fi atins in zone intime ...

Roșiile au ajuns să ne îmbolnăvească: un renumit specialist în alimentație dezvăluie lucruri pe care producătorii ar dori să nu le știm
08/09/2024 09:22

Rosiile sunt extrem de populare datorită gustului lor delicios si a versatilitătii in diverse preparate culinare. Totusi, consumul de rosii poate aduce si riscuri pentru sănătate. Cu aproximativ 4.000 de s ...

PNRR: Fiterman Pharma S.R.L.anunță începerea derulării proiectului „Îmbunătățirea eficienței energetice în procesele de producție la Fiterman Pharma S.R.L.”
07/09/2024 08:04

 „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  07 septembrie 2024 Comunicat de presă privind inceperea derulării proiectului  „Îmbunătătirea eficientei en ...

Marcel Ciolacu, somat să îl demită de urgență pe Alexandru Rafila: 'Se dovedeşte un politruc mincinos şi iresponsabil'
06/09/2024 07:46

Preşedinta USR, Elena Lasconi, ii cere premierului PSD Marcel Ciolacu demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care se dovedeşte un politruc mincinos şi iresponsabil. Solicitarea ...

Rafila face anunțul așteptat de pacienții din România: Toate serviciile de radioterapie, decontate; tarifele, reactualizate
04/09/2024 18:22

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că Guvernul a adoptat, in şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede extinderea decontării la toate toate tipurile de servicii de radiot ...

Rolul și importanța magneziului în performanța sportivă
04/09/2024 09:00

Rolul si importanta magneziului in performanta sportivă Beneficiile magneziului pentru organismul uman sunt foarte importante, acest mineral fiind benefic inclusiv pentru persoane care practică diverse activ ...

Îmbătrânirea active, o viață plină de energie și vitalitate la vârsta a treia
03/09/2024 17:57

 Îmbătranirea activă este conceptul care transformă perceptia asupra varstei inaintate, aducand in prim-plan ideea că anii nu sunt o povară, ci o oportunitate de a trăi cu energie si implinire. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei