„Slujesc deopotrivă escalada, fotografia și Lumina”

x filit -mircea-struteanu
x-filit1

Dimensiune font:

| 24-10-2022 06:40

 Dialog cu artistul fotograf Mircea Struțeanu, semnatarul unei expoziții de fotografie deschise la FILIT 2022

A început să fotografieze în urmă cu mulți ani, urmându-și pasiunea pentru călătorii și munți. Primul mare proiect fotografic, „Lumea largă”, a presupus o lungă călătorie din România, prin Ucraina, Rusia, Mongolia, China, Tibet, Nepal, India, Cambogia, Vietnam, Laos, Thailanda până în Malaezia. În 2010 a câștigat bursa „The Dark Side of Drug Policies – Scholarship for Journalists”, un proiect al Inițiativei Europene Antidrog, iar în 2011 a început o colaborare, ca fotoreporter, cu World Wide Fund. A publicat apoi un album intitulat „117 scriitori români”, în ediție bilingvă română-engleză, când i-a cunoscut pe mulți dintre cei care i-au descris ulterior fotografiile expuse în aceste zile la FILIT. Este vorba despre artistul Mircea Struțeanu, cel care dă viață multor fotografii ce povestesc despre România și oamenii ei. L-am întâlnit la Iași, la FILIT, într-o expoziție despre sufletul caselor, povestită în imaginile sale și graiul altor scriitori. Fotografiile expuse arată o radiografie altfel a satului românesc, o istorie a caselor părăsite, darcare totuși trăiesc prin amintirile lăsate.

- Aveți multe iubiri – natura, fotografia, mediul, Lumina. Care să fi fost cea de început?

- În fotografie am avut un parcurs complex si variat. Am început cu peisajul, am fost atras de natură, animale sălbatice, apoi am ajuns la oameni. Acum sunt pasionat de natura umană, idee totuși contrară ultimului meu proiect, când am oferit o istorie a caselor părăsite.

- O călătorie în lumea renunțării. Cum v-ați oprit asupra caselor fără de oameni?

- Eu călătoresc mult și demult. Mi-au atras atenția casele pustii, nelocuite, din mult zone din țară. M-au atras fie din punct de vedere arhitectural, fie estetic sau tradițional, erau foarte frumoase și eram surprins că nu mai sunt locuite. Sunt foarte multe, să știți, este deja un fenomen pe care mi-a plăcut să-l surprind într-o serie de imagini. Am vrut să le adun sufletul prin obiectiv, ca un detaliu imaterial pe care îl simțim, dar nu îl putem arăta cu degetul. Am simțit totuși energia locului, atmosfera și chiar imaginea, unele case fiind capodopere. M-a impresionat și suferința unora dintre ele, dacă ne dăm voie să le personificăm.

- Le-ați văzut ca exclusiv construcții sau ca niște personaje ale unor povești?

- Mai degrabă a doua variantă, am simțit casele mai mult decât o simplă construcție. Am întâlnit unele situații în care casele lipseau complet, erau doar terenurile care odată le-au susținut sau fundațiile pe care s-au ridicat. Am simțit multă durere, dar chiar dacă personajul lipsea, și mă refer la casă, putea fi văzut. Ca o hologramă.

- Spuneați că ați ales un alt drum acum, cel cu povești despre oameni. Cum vi s-a deschis noua cale?

- De la bun început trebuie să spun că există două aspecte. Primul are fi relația dintre mine ca fotograf și personaj, adică oamenii, ceea ce implică o legătură directă și indirectă sinergic, dată prin ceea ce nu se spune, dar se simte. Apoi, fiecare om are om are o poveste pe care încerc să o descopăr puțin prin fotografie.

- Ce ați aflat despre oameni?

- Obiectivul scoate la iveală enorm de multe lucruri. Unele ascunse, voit sau nu, mai mult nevoit. Sunt detalii subtile sau involuntare. Prin fotografie am avut acces, grație unor detalii, la viața de zi cu zi, peste care ochiul este obișnuit să treacă mai repede. Ochiul poate nu vede, dar fotografia le reține și le poate revela într-o formă brută. Nu pot să spun că am descoperit ceva despre care pot spune că nu știam neapărat, ci mai degrabă alte forme ascunse ale gândului, minții, inimii. Vorbesc și din punctul meu de vedere, cel al fotografului, și al subiectului.

- Fotografie fără Lumină nu există. În ce relație sunteți cu Lumina?

- De foarte multe ori sunt atras de opusul ei, de întuneric, sau de umbra pe care o lasă diverse obiecte, care se interpun în sursa Luminii. Mă fascinează jocul dintre umbre și Lumină, modul în care se așază într-o fotografie, prin care se relevă detaliile, trăirile. Lumea!

- Există o fotografie perfectă?

- Nu, la fel cum nu există nici perfecțiunea în sine, însă eu mă îndrept către unele concepte proprii, care îmi pot asigura scufundarea în unele adâncimi ce îmi oferă apoi imaginile pe care le scot la iveală prin obiectiv.

- Sunteți dedicat Luminii și la propriu, aveți un alt proiect artistic în acest sens.

- Da, am creat o serie de lămpi de iluminat, subsumate conceptului Glom. Este un brand de lămpi confecționate din bucăți de lemne, crengi căzute, găsite în drumețiile prin păduri, produse de nișă destinate iubitorilor de artă și de natură. Glom provine dintr-un vechi dialect scoțian și e partea finală a unui apus, însă nu mai am atât de mult timp să mă dedic acestui proiect. Eu mai lucrez și ca instructor de escaladă la o sală în București. Eu slujesc deopotrivă escalada, fotografia și Lumina.

- Prin fotografie intermediați și povești, așa cum ați făcut la FILIT.

- E un basm croit mai demult, de când am lansat albumul cu scriitori români. Pe unii dintre ei i-am invitat să povestească, dacă pot spune așa despre câteva.

De data aceasta mai întâi au fost imaginile, apoi cuvântul. Am rugat câțiva scriitori și au răspuns cu mare bucurie. Este vorba despre Filip Florian, Matei Florian, Radu Cosașu, Katia Petrovskaja, Gyorgy Dragoman.

Fondat în urmă cu zece ani de către scriitorii Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari evenimente literare din Europa.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, iar ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România. FILIT 2022 beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Inspectoratului Județean Iași, MOBEXPERT, Aqua Carpatica, Volvo.

 

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Care este, de fapt, cauza morții în cazul muncitorilor de la fabrica din Ibănești! Un pompier era pe cale să devină cea de-a cincea victimă, după ce a leșinat lângă fosă
26/06/2024 18:06

Tragedia de la Ibănesti ridică in continuare multe semne de intrebare. Un pompier ar fi fost pe cale să isi piardă si el viata, in incercarea de a-i salva pe muncitori. Multe semne de intrebare in urma tra ...

Caz cutremurător în Iași: abia ieșit din pușcărie, un bărbat și-a măcelărit fratele: ”Trebuie să mai omor pe cineva, să mă duc înapoi”
26/06/2024 17:43

Un caz de-a dreptul terifiant a fost raportat intr-o localitate din judetul Iasi, acolo unde un bărbat abia iesit din puscărie si-a măcelărit fratele. Ar fi comis gestul extrem pentru că ii era dor de inch ...

O poveste cu super-eroi, la Liceul de Informatică
26/06/2024 15:57

   În orele in care nu invătau logaritmi, nu erau aplecati asupra manualelor ori nu participau la optionale, un grup de copii de la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” au p ...

„Turandot”, premiera care va încheia stagiunea Operei din Iași
26/06/2024 15:32

„Turandot”, premiera care va incheia stagiunea Operei din Iasi * potrivit managerului ONRI, este pentru prima dată, de la infiintarea institutiei de cultură iesene, cand este pusă in scenă ac ...

Fly Tour 2024 - Fly Syncret Ensemble. Over the world music
26/06/2024 14:08

  Joi, 4 iulie, incepand cu ora 19:00, la Ateneul National din Iasi, va avea loc un concert extraordinar ca o călătorie muzicală in timp in orase precum Paris, Buenos Aires, New York. Pornind de la ...

  „La granița lui Acasă”, spectacol în premieră absolută
26/06/2024 14:02

Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi invită publicul vineri, 28 iunie, ora 19:30, la Uzina cu Teatru, la premiera spectacolului „La granita lui Acasă”. Scenariul este semnat de Si ...

Bărbat arestat preventiv după ce a agresat sexual o tânără, pe stradă
26/06/2024 13:55

Un tanăr de 34 de ani a fost arestat preventiv după ce ar fi agresat sexual o tanără pe o stradă din municipiul Botoşani, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţe ...

Expoziția „Așa am petrecut suferința”. O fereastră către viețile refugiaților ucraineni la Palatul Culturii
26/06/2024 13:51

Începand cu 24 februarie 2022, peste 6,6 milioane de refugiati din Ucraina au fost inregistrati in Europa in sistemul de protectie temporară sau in sistemul de azil (UNHCR, Romania, 22 Noiembrie 2023). P ...

Tronsonul de 51 km din drumul expres dintre Bacău şi Piatra Neamţ a primit Acordul de Mediu
26/06/2024 11:31

Proiectul rutier pentru tronsonul de drum expres dintre municipiile Bacău şi Piatra Neamţ, cu o lungime de 51 de kilometri, a primit Acordul de Mediu din partea Ministerului de resort. Noul drum expres va t ...

Aproape 5% dintre elevii înscrişi nu s-au prezentat la prima probă scrisă al Evaluării Naţionale
26/06/2024 10:34

 Aproape 5% dintre elevii inscrişi nu s-au prezentat, marţi, la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a, cea la Limba şi literatura romană, a declarat i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei