Armata turcă, acuzată de migranți sirieni că i-a forțat să treacă frontiera cu Grecia
Dimensiune font:
Mai mulți migranți sirieni au acuzat armata din Turcia că i-ar fi forțat să treacă frontiera greacă.
Mai mulți migranți sirieni au acuzat armata din Turcia că i-ar fi forțat să treacă frontiera greacă, conform Agerpres. Securitatea a fost întărită la punctele de frontieră între Grecia și Turcia unde este așteptată o delegație a conducerii UE ce va fi însoțită de șeful guvernului grec.
„Ne-au lăsat pe malul râului și ne-au spus: << Duceți-vă! >> . Ne-au lăsat singuri. A fost armata turcă", a mărturisit agenției franceze de presă Taisir, un sirian de 23 de ani, care s-a refugiat acum cinci ani de la Damasc la Istanbul.
Tânărul care dorește să rămână anonim face parte dintr-un grup de 12 sirieni arestați marți dimineața de poliția greacă, care le-a confiscat cel puțin patru celulare.
Mii de migranți s-au adunat de vineri, de partea turcă a graniței
În această zonă de graniță cu o lungime de 212 km și care se mărginește cu râul Evros (denumit Meritsa de partea turcă), mii de migranți s-au adunat de vineri de partea turcă în speranța de a trece în Europa.
Măsuri de securitate sporite au continuat să fie luate marți la punctul de trecere a frontierei Kastanies, în extremitatea de nord-est a Greciei, înaintea vizitei în cursul zilei a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierului grec Kyriakis Mitsotakis, și a președinților Consiliului European și Parlamentului, Charles Michel, respectiv David Sassoli.
Importante dispozitive de poliție au fost desfășurate în fața intrării în zona tampon care separă cele două țări, a constatat corespondentul AFP la fața locului. Tensiunea, încă la cote ridicate după ciocnirile de duminică între migranți și poliția greacă, a scăzut întrucâtva luni.
Gărzile de frontieră au împiedicat 5.183 de oameni să intre în Grecia
Potrivit unor surse guvernamentale elene, între luni dimineață 06:00 și marți 06:00, gărzile de frontieră au împiedicat intrarea a 5.183 de persoane pe teritoriul Greciei de-a lungul frontierei terestre, unde a fost „desfășurat un contingent foarte important de poliție".
În acest interval de timp au fost arestate 45 de persoane. „Majoritatea sunt din Afganistan, Pakistan, Maroc sau Bangladesh", a indicat această sursă.
Cu puțin timp înaintea deplasării sale graniță, premierul grec a afirmat că așteaptă 'un sprijin ferm' din partea UE, potrivit unei alte surse guvernamentale, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, a cărei țară a primit peste un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016, a denunțat presiunea 'inacceptabilă' a Turciei pe seama refugiaților.
Grecia nu se lasă „șantajată”
„Grecia nu se va lăsa șantajată de către cei care folosesc oameni persecutați pentru a-și servi propriile interese", a declarat premierul grec, trecând în revistă ofițerii de armată în apropiere de Kastanies. El a reiterat că „nimeni nu va intra ilegal în țară". Pe ruta de-a lungul frontierei, grupul de sirieni își exprimă indignarea de a fi forțați să părăsească Istanbulul.
Printre acești refugiați figurează doi bebeluși, de cinci luni și un an, protejați de frig în cuverturi, și două fetițe mici, înspăimântate și vizibil epuizate.
„Ieri ne-au alungat din casele noastre, ne-au luat banii, ne-au luat telefoanele mobile", susține un tânăr dezolat, în timp ce una dintre fetițe, în lacrimi, primește puțină apă.
Această mărturie, luată lângă localitatea greacă Lavara este imposibil de verificat, dar vin să coroboreze alte declarații făcute de migranții strânși în fața gardului de sârmă de partea turcă, după ce Ankara a decis vineri să nu-i mai oprească pe migranții și refugiații care vor să plece în Europa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau