Oameni pentru oameni și pentru o „Stare de bine”
Dimensiune font:
Despre comuna ieșeană Românești nu ați auzit, probabil, prea multe. Nu se află pe un drum național, chiar dacă de acolo și până la Iași sunt 30 de kilometri, și are doar 1500 de locuitori în cele trei sate componente. După 2018, în spațiul public a apărut Asociația „Pionii Regelui” Românești, un club de șah fondat de frații Alexandru și Vlad Stegariu. Cei doi, originari din localitate, și-au făcut studiile la Iași, unde au jucat șah ani buni, cu succese naționale și internaționale la nivel de juniori și tineret. După terminarea facultății, și-au zis că ar fi bine să-i inițieze și pe copiii din satul natal în șah. Și foarte repede, inițiativa lor a prins. Au avut tot mai mulți doritori, doi dintre ei, Iulian Sabarez și Matei Dodoi, obținând rezultate notabile la concursurile din țară și de peste hotare.
Vlad și Alexandru Stegariu, promotori activi ai sportului minții, nu s-au oprit aici. Ei au dorit să folosească șahul nu doar ca instrument pentru realizarea performanțelor, ci și pentru educație. Proiectul „Șah pentru Stare de Bine”, derulat pe parcursul anului 2024, a fost finalizat ieri printr-o conferință, la Românești, și a vizat îmbunătățirea abilităților psihice și cognitive ale copiilor din medii defavorizate (plasament familial, nevăzători și familii vulnerabile). Scopul acțiunilor incluse în calendar a fost sporirea și potențarea stării de bine a unui grup de 45 de copii din comunitățile vulnerabile care trăiesc în comunele Românești (jud. Iași), Drânceni (jud. Vaslui) și Târgu Frumos, printr-un program creativ și adaptat ce are ca fundament activități șahiste. „Acum, la final de proiect, am organizat această întâlnire a factorilor implicați, în care am expus activitățile și rezultatele obținute. Un număr de 45 de copii dezavantajați (20 din mediul rural al județului Vaslui din familii în prag de sărăcie, 15 din mediul rural al județului Iași, din care 8 în plasament familial și la limita sărăciei, și 10 copii cu dizabilități (nevăzători) din județele din Moldova), au beneficiat de un program construit pe fundament șahistic, folosit pentru dezvoltarea stării de bine cu scopul de a facilita incluziunea socială și de a dezvolta abilitățile cognitive și emoționale. Având în vedere experiența partenerului Asociația Clubul de Șah „GAMBIT” Huși, dobândită în anul 2021 în cadrul proiectului „EduSah - Empowerment și incluziune prin Șah”, am utilizat metodologia de empowerment și incluziune prin șah, testată atunci și adaptată acum la specificul proiectului nostru. De asemenea, am realizat un articol științific, ce urmează să fie publicat într-o revistă internațională cu factor de impact, care va evidenția aportul practicării șahului asupra stării de bine a beneficiarilor aparținând grupurilor vulnerabile”, ne-a declarat Vlad Stegariu.
La sediul fiecărei asociații și la Liceul Special Moldova din Târgu Frumos au fost organizate lecții de șah, un turneu deschis publicului, iar copiii implicați în proiect au participat la o tabără educativă.
La întâlnirea de bilanț a proiectului „Șah pentru Stare de Bine” au luat parte, alături de reprezentanții entităților inițiatoare, cadre didactice, antrenori de șah și invitați speciali, care au împărtășit idei și experiențe utile. Printre aceștia, s-a numărat și prof. Florentin Ciubotaru, inspector școlar general adjunct la ISJ Iași. „Am dorit să prezentăm valențele jocului de șah în sfera educației. Asociația noastră, Clubul de șah „Gambit Huși”, are o bună experiență în acest sens. Am dezvoltat o colaborare fructuoasă cu partenerii noștri de la „Pionii Regelui” și cred că tinerii au avut mult de câștigat. Demersurile noastre pentru amplificarea pasiunii pentru șah la nivelul adolescenţilor vor continua și cu alte acțiuni educative”, ne-a spus Marius Ursan, representant al Clubului de șah „GAMBIT” Huși.
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau