Avem 1.300 de castele, conace si palate. Cum am ajuns sa distrugem potentialul turistic urias
Dimensiune font:
Avem 1.300 de castele, conace si palate. Cum am ajuns sa distrugem potentialul turistic urias
Avem un potential turistic urias, de care ne batem joc cu succes. In timp ce italienii, francezii, croatii si ungurii scot bani buni din ce le-au lasat stramosii, noi ne uitam cu mainile in san, la cladirile si fortaretele medievale ajunse in anonimat.
Desi Romania are o mostenire de peste 1.300 de castele, conace si palate cele mai multe dintre aceste bijuterii arhitectonice au cazut prada nepasarii sau localnicilor care au furat tot ce se putea din ele.
Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz arata acum mai mult a camp de lupta. Greu de imaginat ca aici, in urma cu 400 de ani, a trait unul dintre cei mai bogati negostori ai Transilvaniei.
De-a lungul timpului, castelul a avut diferiti stapan i-de la nobili la oameni care l-au lasat gaj la banci ca sa isi acopere creditele. Acum locuiesc niste tigani care au rupt, stricat si furat tot ce se mai putea, dupa cum spun localnicii.
Ca orice obiectiv turistic, castelul are indicatoare care duc la el.
Primarul comunei ridica din umeri. Spune ca nu are bani pentru a salva constructia.
Am ajuns si in comuna Racos, o rezervatie naturala, care se intinde pe cateva hectare si care adaposteste un vulcan stins de sute de ani. Insa pe langa minunile naturale, gasim si unul dintre cele mai frumoase castele.
Domeniul nobiliar, la fel ca cel din Hoghiz a avut mai multi proprietari. Din anii '90 a ajuns in grija administratiei locale, care a incercat sa il renoveze insa a ramas fara fonduri.
In alta zona a tarii, in judetul Prahova, Conacul Nicolau, ridicat in 1780, este-un amestec de stil brancovenesc si oriental. In fapt, doar o ruina monitorizata de camere video. Lacatul de pe poarta domoleste avantul vizitatorilor. Cei care totusi insista, merg la primarie sa ceara cheia pentru a descoperi cum s-a facut praf un monument cultural de clasa A.
De-a lungul anilor, conacul a fost azil de batrani, spital de neuropsihiatrie sau gospodarie agricola si zootehnica cu saivane de animale. Din 2008, este in administrarea autoritatilor locale, care au avut bani doar pentru paza. Restaurarea costa cel putin 8 milioane de euro, conform unui proiect aprobat initial pentru finantare europeana.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau