Avion polonez interceptat de un avion de vânătoare al Rusiei în apropierea spaţiului aerian al României. Reacţia MApN
Dimensiune font:
O aeronavă a Poliţiei de frontieră poloneze a fost interceptată şi şicanată lângă spaţiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare.
O aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliţiei de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliţia de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional, a fost interceptată, vineri în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spaţiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35, informează sâmbătă seara Ministerul Apărării Naţionale.
„Manevrele agresive şi periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federaţiei Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulenţe şi dificultăţi majore în controlul acesteia. Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene Române şi două ale Forţelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operaţii Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora”, conform sursei citate.
„Echipajul din Polonia a acţionat cu calm şi profesionalism în situaţia creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reuşind să redreseze avionul, după pierderea iniţială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reuşind să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident”, adaugă Ministerul Apărării Naţionale.
Autorităţile române se află în contact cu Frontex şi cu autorităţile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanţelor producerii acestui incident.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale,
În perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operaţiunii ”Multipurpose Maritime Operation (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă - Frontex.
MMO Western Black Sea 2023 este o operaţiune comună găzduită de România şi coordonată de Frontex. La această operaţiune mai participă Polonia, Spania şi Suedia, precum şi ale două agenţii ale Uniunii Europene: Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Operaţiunea, planificată a se desfăşura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migraţiei ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină şi combaterea altor tipuri de infracţiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operaţiunea MMO Western Black Sea se desfăşoară anual, începând cu 2019.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau