Bătălie pe Justiţie
Dimensiune font:
* CSM şi-a ales ieri o nouă conducere, într-o şedinţă cu scandal la care şi-a adus aportul, din nou, preşedintele Traian Băsescu
Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă ieri în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Hăineală a fost aleasă cu 10 voturi „pentru”, în timp ce contracandidatul său, Mircea Aron, a obţinut opt. Candidatura Oanei Schmidt Hăineală a generat ieri discuţii între membrii Consiliului. Primul care a ridicat această problemă a fost reprezentantul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în CSM, judecătorul Adrian Bordea. El a explicat că trebuie discutat dacă un fost vicepreşedinte al Consiliului ar avea dreptul să candideze şi pentru funcţia de preşedinte. O altă controversă a fost creată de fostul preşedinte al acestui for, Alina Ghica, aceasta anunţându-şi candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte CSM. Mai mulţi membri CSM au părăsit sala după anunţul făcut, nemulţumiţi că Alina Ghica nu şi-a depus din timp proiectul de management, pentru a putea fi studiat de către membrii CSM. Cu toate acestea, Ghica şi-a prezentat proiectul, iar la o primă numărătoare nu a întrunit voturile necesare.
Duel verbal Pivniceru-Băsescu
Scandalul şi controversele la şedinţa CSM au fost alimentate din plin de prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, acesta lansând noi acuze la adresa clasei politice, culminând cu un duel verbal cu ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. „Să te temi de greci chiar şi atunci când îţi aduc daruri”, i-a spus Pivniceru lui Băsescu atunci când acesta a salutat-o. Traian Băsescu i-a repicat râzând: „Dar eu n-am adus daruri, doamnă!”, menţionând că unele dintre lucrurile spuse la şedinţă reprezintă divergenţe mai vechi între preşedinte şi fostul şef breslei judecătorilor din România. Băsescu a afirmat că atacurile la care au fost supuşi magistraţii în 2012 din partea unor trusturi media confirmă afirmaţia din strategia de securitate naţională că acestea reprezintă o vulnerabilitate şi că anumite trusturi mass media „sunt interesate în discreditarea unor instituţii”. În acest sens, preşedintele a afirmat că independenţa justiţiei nu va fi negociată „de dragul păcii politice”. „Mai bine război, decât justiţie neindependentă. Mai bine război”, a întărit Băsescu, la şedinţa CSM.
Propunerile lui Pivniceru, ignorate
Tot în cadrul aceleiaşi reuniuni, Traian Băsescu a solicitat un punct de vedere referitor la articolul 134 din Constituţie, potrivit căruia propunerile pentru numirea procurorului general şi a şefului DNA trebuie să aparţină CSM. Potrivit articolului menţionat, „CSM propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii”. „Avem şi articolul care spune că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. În opinia mea de inginer, nu poate să substituie prevederea expresă a articolului 134 din Constituţie”, a completat Băsescu, spunând că nu se va grăbi cu aprobarea sau respingerea propunerilor pentru cele două funcţii, înaintate deocamdată de către actualul ministru al Justiţiei. „Sigur, mă pot adresa CCR, dar vreau punctul de vedere al CSM înainte de orice”, a arătat şeful statului. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau