Ce spunea lumea despre homosexuali la 1800: viziunea unui fermier șochează și acum
Dimensiune font:
Dacă ai în vedere eforturile persoanelor gay, queer sau transgender de a obține drepturi egale în 2020, probabil că îți imaginezi cum erau văzuți acum două secole.
În urmă cu mai bine de un an, un referendum pentru drepturile persoanelor gay a divizat România. Atunci a ieșit la iveală viziunea deformată a multor români asupra acestei părți din populație. Mulți au crezut că interzicerea expre a căsătoriei între persoane de același sex va salva țara de la năpastă. Referendumul anti-gay a eșuat, dar a fost mai degrabă un vot de blam la adresa PSD și a lui Dragnea, decât o victorie pentru membrii comunității LGTBQ+ de la noi.
Dacă vrei să înțelegi mai bine de ce este greșit să ai o atitudine discriminatoare împotriva persoanelor gay, poți să ai în vedere cuvintele scrise de un bătrân fermier la 1810, în urmă cu 210 ani. Cuvintele sale au fost descoperite de curând, conform unui reportaj de la BBC.
Matthew Tomlinson, un fermier din West Yorkshire, nordul Angliei, scria în ianuarie 1810 în jurnalul câteva cuvinte despre homosexuali. În opinia sa de la acea vreme, homosexualitatea este înnăscută, iar pedepsirea acesteia prin moarte este ceva crud. Fermierul răspundea astfel informațiilor apărute în presă conform cărora un chirurg fusese executat pentru practici homosexuale, o practică foarte comună la acea vreme.
Descoperirea a pus istoricii de acum pe gânduri. În opinia lor, oamenii de atunci împărțeau, în cea mai mare mare parte a lor, opinia că homosexualitatea este anormală. Ca referință, atitudinea fermierului poate fi considerată una mai modernă, în contrast cu a celor aproximativ 70 de guverne din toată lumea care încă incriminează homosexualitatea.
Dacă trăiești cu impresia că fermierul era păgân, te înșeli. Într-un pasaj din același jurnal își pune întrebarea de ce Dumnezeu a creat oameni atrași de același sex, pentru ca mai apoi să dicteze în favoarea pedepsirii lor. Cu alte cuvinte, omul era deschis încă de pe atunci la ipoteza că oamenii se nasc homosexuali, nu dobândesc această trăsătură pe parcursul vieții, precum o boală.
Pasajele fermierului au fost descoperite de Eamonn O`Keeffe, un cercetător de la Universitatea din Oxford. Fragmentele de text au fost o întâmplare, omul de știință căuta informații despre rolul muzicanților britanici în timpul războaielor napoleoniene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau