Chinezii au măsurat temperatura în Pentagon
Dimensiune font:
Sfera albă, masivă, care a traversat în derivă timp de câteva zile spațiul aerian al Statelor Unite, săptămâna trecută, și a fost doborâtă de Forțele Aeriene deasupra Atlanticului, sâmbătă, în direct la televiziune, a declanșat o furtună diplomatică fără precedent și a explodat pe rețelele de socializare. În urma incidentului, rămân câteva întrebări: a încercat Beijingul să saboteze dicuțiile cu SUA, să afle viteza răspunsului militar american sau doar să testeze până unde este administrația Biden dispusă să meargă?
După doborârea balonului chinezesc de către o rachetă lansată din aer de aviația americană, - la capătul unui incident care a lăsat Washingtonul perplex într-o odisee derulată timp de trei zile, deasupra părții continentale a Statelor Unite -, nimeni nu pare să înțeleagă ce anume s-a întâmplat de fapt.
Atunci când balonul a fost reperat, Beijingul a susținut că era un dirijabil de observare a vremii, aflat din întâmplare în zonă, după ce s-a abătut accidental de la cursul său. Explicația a atras imediat ironiile Pentagonului, care a afirmat că balonul a fost manevrat și a făcut câteva viraje deliberate, ajungând la un moment dat tocmai deasupra statului Montana, unde se află o parte din silozurile arsenalului american de rachete balistice intercontinentale nucleare.
Fiecare o ține pe a lui
La doar câteva minute după atacul asupra balonului, chinezii au insistat că obiectul era doar un dirijabil civil rătăcitor, folosit în principal pentru cercetări meteorologice, care a deviat din cauza vântului și care avea doar capacități limitate de „autodirecționare”. De asemenea, autoritățile de la Beijing au avertizat administrația de la Washington că incidentul se va solda cu „acțiuni ulterioare”.
Ministerul chinez al Afacerilor Externe a declarat că folosirea forței de către SUA a fost „o reacție exagerată evidentă, precum și o încălcare gravă a practicilor internaționale”. „China va susține cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale companiei în cauză și, în același timp, își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns!”, a avertizat același minister.
De cealaltă parte, SUA susțin că, fără îndoială, a fost vorba despre un balon de spionaj chinezesc. Mai mult, incidentul l-a determinat pe șeful diplomației americane, Antony Blinken, să-și anuleze mult-așteptata vizită oficială din weekend în China, care avea drept obiectiv reducerea tensiunilor deja ridicate dintre cele două țări.
Pentagonul spune că balonul, care transporta senzori și echipamente de supraveghere și colectare de informații, era manevrabil și a demonstrat că își poate schimba cursul. Aparatul de zbor a zăbovit deasupra unor zone sensibile din Montana, unde sunt amplasate focoase nucleare, ceea ce a determinat armata americană să ia măsuri pentru a-l împiedica să colecteze informaț
Ministerul american al Apărării a mai precizat că balonul era de mărimea a trei autobuze școlare și s-a deplasat spre est, deasupra SUA, la o altitudine de aproximativ 18.600 de metri
Un avion de vânătoare al Forțelor Aeriene americane a doborât balonul, sâmbătă după-amiază, în largul coastei Carolinei. Imaginile de televiziune au arătat o mică explozie, urmată de balonul care plutește încet în derivă, spre apă. Imediat, a fost demarată o operațiune pentru recuperarea rămășițelor acestuia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau