Clădiri iluminate în violeta de Ziua Mondială a Prematurului
Dimensiune font:
Mai multe instituţii din Iaşi vor fi iluminate astăzi în violet cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurului, care de anul trecut este şi Ziua Naţională a Copilului Prematur din România.
Astfel, vor fi iluminate Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Palatul Culturii, Primăria municipiului Iaşi şi Maternitatea „Cuza Vodă”.
Prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”, susține că prematuritatea este o problemă de sănătate publică: „Prematuritatea, până la urmă, poate fi o problemă de sănătate publică pentru că unul din 10 copii se nasc prematur sau uneori chiar mai mult, depinde de regiunea din România și desigur si în alte țări există prematuritate de 10 la sută, de 15 la sută și în țările din Africa undeva la 50 la sută. Prematuritatea generează patologii diverse care fie duc la deces, mai ales la prematurul extrem de mic cu vârstă de gestație sub 28 de săptămâni și sub 1000 de grame, fie supraviețuire cu sechele pe termen lung ceea ce implică costuri extrem de mari".
Coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă” a mai precizat că mortalitatea infantilă, produsă în mare parte de copiii prematuri, a scăzut în România, în ultimii ani.
La nivelul României se nasc aproximativ 15.000 – 20..000 de prematuri, anual. Lucrurile s-au schimbat foarte mult pentru că dacă în 1990 mortalitatea infantilă era undeva 22 la mie, în 2020 mortalitatea infantilă și în România a ajuns la 6,5 la mie, sigur deasupra Europei, iar această mortalitate, în mare, era produsă de acești copii prematuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau