Comunicat enigmatic la Washington: o „amenințare gravă” planează asupra securității SUA. Ce pericol evocă presa americană
Dimensiune font:
Statele Unite se confruntă cu o nouă „ameninţare gravă” de securitate, afirmă președintele Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților într-un comunicat enigmatic.
Alesul republican Michael Turner, care conduce Comisia de Informații din Camera Reprezentanților, a transmis într-un comunicat că le-a solicitat membrilor Congresului să treacă în revistă „informaţii în legătură cu o gravă ameninţare pentru securitatea naţională” a SUA.
Turner nu menționează tipul de amenințare care planează asupra SUA, dar presa de peste Atlantic o leagă de anumite capacități militare ale Rusiei.
O armă nucleară anti-satelit?
NBC şi CNN, care citează surse anonime apropiate dosarului, relatează despre capacităţi militare rusești „extrem de îngrijorătoare”. Potrivit ABC, conducerea de la Moscova ar avea intenţia de a plasa o armă nucleară în spaţiu pentru a fi utilizată împotriva sateliţilor. Ziarul „The New York Times” scrie de asemenea că Washingtonul şi-a informat deja aliaţii din Europa asupra planurilor nucleare spaţiale ale Rusiei. Surse citate de ziarul newyorkez afirmă că noile capabilităţi militare de acest fel ale Rusiei sunt la ora actuală în faza de dezvoltare şi nu au fost încă desfăşurate.
„I-am cerut preşedintelui Biden să declasifice toate informaţiile în legătură cu această ameninţare, astfel încât Congresul, administrația federală şi aliaţii noştri să poată dezbate acţiunile necesare pentru a face faţă”, a afirmat Michael Turner.
Comisia de Informații din Camera Reprezentanților a votat marţi pentru ca membrii Congresului SUA să poată examina informaţiile într-un loc sigur, a adăugat alesul republican.
Preşedintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, le-a spus unor jurnaliști prezenți la Capitoliu că nu există motive de alarmare. „La cârmă sunt mâini sigure. Lucrăm la acest lucru şi nu există motiv de alarmare”, a insistat el.
Aliații din NATO cer clarificări
Pe de altă parte, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut clarificări. „Din câte ştiu, aceste relatări sunt foarte, foarte noi, cel puţin pentru mine”, a spus ministrul german în marja reuniunii ministeriale de joi a NATO, adăugând că subiectul va fi discutat de aliaţi. „Trebuie să analizăm. Trebuie să clarificăm chestiunile tehnice şi apoi să vedem care sunt consecinţele”, a adăugat Pistorius.
O reacţie asemănătoare a venit din partea ministrului britanic al Apărării Grant Shapps. „Nu comentez cu privire la această relatare, dar ştim că adversarii vor căuta mereu noi modalităţi de a duce un război. Spaţiul este o mare frontieră, cibernetica este o mare frontieră. De aceea trebuie să fim stăpâni pe situaţie şi să fim pregătiţi”, a declarat el.
Kremlinul vrea dovezi de la SUA
Acest episod survine într-un moment în care unii republicani din Camera Reprezentanților blochează suplimentarea ajutorului pentru Ucraina, țară atacată de Rusia.
Senatul dominat de democraţi a aprobat un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar Mike Johnson încă refuză să-l supună votului, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters.
Chestionat pe tema noii amenințări de securitate la adresa SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a legat-o de presiunile Casei Albe privind aprobarea noului ajutor pentru Ucraina. Peskov a adăugat că Moscova ar vrea să vadă dovezile deținute de americani. În schimb, el nu a confirmat, dar nici nu a negat că Rusia ar deţine sau ar dezvolta o armă nucleară anti-satelit.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau