COVID-19. Sechele grave chiar și la cei cu forme ușoare STUDIU
Dimensiune font:
Problemele de memorie sunt o parte comună a sechelelor postacute ale COVID-19, se spune într-o cercetare publicată online pe 29 iulie în jurnalul de specialitate JAMA Network Open.
Arne Søraas, medic la Oslo University Hospital din Norvegia, și colegii au urmărit un grup de 13.001 de adulți între care se aflau persoane care au fost testate pentru COVID-19 în perioada 1 februarie - 15 aprilie 2020 și indivizi netestați, toți selectați din populația generală. Pentru cei care au avut test pozitiv pentru COVID-19 care au fost incluși în sondaj, infecția a fost relativ ușoară și niciunul nu a fost spitalizat. Participanții la sondaj au completat chestionare electronice la momentul inițial și la urmărirea de opt luni, în care au fost întrebați despre problemele de memorie și calitatea vieții legate de sănătate.
Cercetătorii au descoperit că 11 la sută din grupul pozitiv cu sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) au raportat probleme de memorie la opt luni de la boală, comparativ cu 4 la sută în grupul SARS-CoV-2-negativ și 2 la sută într-un grup netestat. A existat o asociere puternică între pozitivitatea SARS-CoV-2 la momentul inițial și problemele de memorie la opt luni comparativ cu grupul netestat, selectat aleatoriu. Din grupul SARS-CoV-2-pozitiv, 41% au raportat o înrăutățire semnificativă a stării de sănătate față de anul precedent și 12 la sută au raportat probleme de concentrare. Dintre cei care au raportat probleme de memorie în grupul SARS-CoV-2-pozitiv, 82 la sută au raportat, de asemenea, agravarea stării de sănătate.
Constatările sunt un impuls puternic pentru a reconsidera ideea ca această boală ar putea fi o boala usoara, scriu autorii. De asemenea, se pune intrebarea daca actualele strategii de tratament la domiciliu sunt optime pentru rezultatul pe termen lung.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau