Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie dacă ar avea loc un incident
Dimensiune font:
O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării
Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident, potrivit unei simulări făcute de Institutul Hidrometeorologic ucrainean. Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda. Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice. O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.
În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.
Ucraina se pregătește pentru toate scenariile la centrala Zaporojie
Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile" la centrala nucleară Zaporojie, a avertizat ministrul său de interne.
Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl. „Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele rusești vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil", a declarat Denys Monastyrsky. Atât timp cât centrala este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat el.
Rusia spune că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie a fost cucerită de forțele rusești în luna martie. Ea rămâne aproape de liniile de front și a fost bombardată în mod repetat în ultimele săptămâni. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru loviturile asupra centralei, în special începând din 5 august.
Ministerul rus al apărării a declarat joi că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația, lucru pe care Kievul neagă că l-ar face, transmite Reuters.
Într-un briefing, Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.
Kirillov a mai spus că, în cazul unui accident la centrală, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.
NATO cere o „inspecție urgentă” a AIEA la centrala nucleară Zaporojie
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (...) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a estimat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă. Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau