Hunedoara: Aproape 200 de angajaţi şi pensionari de la Căile Ferate au protestat la Deva
Dimensiune font:
Aproape 200 de ceferişti mecanici de locomotivă, revizori şi pensionari de la fosta Companie de Căi Ferate au protestat, joi după-amiază, la Deva, solicitând blocarea procesului de privatizare la CFR Marfă şi reinstituirea unor drepturi de care au beneficiat în calitate de angajaţi ai societăţilor de transport.
Acţiunea de protest nu a beneficiat de sprijinul sindicatelor de la companiile de căi ferate, participanţii afirmând au venit din Simeria şi Deva şi că s-au organizat singuri, deoarece nu mai au încredere în organizaţiile sindicale.
'Nu vrem ca CFR Marfă să fie vândută pe nimic. Am pierdut autorizaţiile de călătorie şi grupa specială, iar salariul unui mecanic de locomotivă este de 1.500 de lei, în condiţiile în care acesta conduce o adevărată uzină pe roţi. Avem responsabilitatea unor mărfuri în valoare de milioane de lei, iar mecanicul este cel care răspunde de ele', a declarat Ilie Staicu, mecanic la Depoul de Marfă Simeria, unul dintre liderii protestatarilor.
Potrivit acestuia, transportul de marfă pe calea ferată este favorizat în România, iar nodul de la Simeria este cel de-al treilea din Europa ca importanţă. În opinia sa, în România, camioanele TIR ar trebui transportate pe calea ferată, în acest fel evitându-se distrugerea şoselelor şi producerea de accidente.
'Statul român trebuie să aibă controlul asupra privatizării de la CFR Marfă, care nu trebuie vândută mai mult de 51 la sută. (...) Datoriile istorice trebuie convertite în acţiuni, iar managementul să fie performant, adică să nu mai fim căpuşaţi. Noi ne-am dus la fund, iar operatorii privaţi s-au dezvoltat pe seama noastră', a afirmat, la rândul său, Barbu Bărbulescu, mecanic de locomotivă la Simeria.
Acesta a menţionat că personalul de la companiile de cale ferată este la limita de siguranţă feroviară, afirmând că numărul angajaţilor a scăzut la 50.000, faţă de 250.000 câţi erau în anul 1990.
Acţiunea de protest a ceferiştilor s-a desfăşurat în mod paşnic, aceştia întâlnindu-se în zona gării din Deva, după care au pornit pe jos spre sediul Prefecturii Hunedoara.
Protestatarii au purtat cu ei pancarte pe care erau scrise diverse lozinci, iar în faţă au avut o cruce de culoare albă despre care au spus că simbolizează actuala stare a companiilor de cale ferată din România.
Aceştia au spus că sunt decişi să continue protestele în cazul în care nu vor primi un răspuns favorabil la revendicările lor. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau