Incredibil! Lenjeria de pat neschimbată, mai multe bacterii decât capacul de toaletă

toaleta

Dimensiune font:

| 11-02-2020 13:39

Un nou studiu arată că lenjeria de pat nespălată conține mai multe bacterii decât capacul de toaletă. Iată la ce te expui dacă nu o speli la timp, care sunt rezultatele studiului și care sunt recomandările specialiștilor.

Potrivit unui nou studiu recent al cercetătorilor americani, lenjeria de pat este locul propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase pentru sănătate, în cazul în care aceasta nu este schimbată săptămânal.

Fețele de pernă, cu 17.442 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă

O lenjerie de pat nespălată poate găzdui între trei şi cinci milioane de bacterii pe 6,5 centimetri pătraţi după primele şapte zile de utilizare. Spre exemplu, doar feţele de pernă ajung să aibă cu 17.442 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă, şi asta doar după prima săptămână de folosire, citează adevarul.ro.

Cum a decurs cercetarea

Concret, cercetarea a presupus folosirea lenjeriei de pat timp de patru săptămâni. Oamenii de ştiinţă au prelevat mostrele de pe feţe de perne, cearceafuri, dar şi de pe saltele de pat cu o vechime între unul şi şapte ani. Apoi au analizat mostrele, iar rezultatele arată că lenjeria neschimbată este un mediu propice pentru bacterii periculoase şi este mai murdară decât capacul de la toaletă şi mânerele robinetelor.

Prin urmare, în prima săptămână de utilizare, pe feţele de pernă au apărut 3 milioane de bacterii, iar pe cearceafuri, 5 milioane. Apoi, acestea s-au înmulţit, aşa că în a patra săptămână de utilizare fără a fi spălate, feţele de pernă aveau aproape 12 milioane de bacterii, iar cearcefurile, circa 11 milioane.

Ce spune un medic expert în igienă despre acest studiu

Un medic expert în igienă a afirmat că nespălarea săptămânală a lenjeriei de pat ne predispune la infecţii grave cu viruşi periculoşi şi asta pentru că cearceafurile şi feţele de pernă adună milioane de bacterii, praf, urme de transpiraţie, piele moartă, uleiuri, salivă şi alte fluide.

„Gândeşte-te la toate lucrurile pe care le faci în pat. Lăsând la o parte faptul că este locul în care dormi, el poate funcţiona ca spaţiul în care munceşti de acasă, locul în care îţi bei ceaiul sau mănânci prânzul. În funcţie de activităţile pe care le desfăşori în pat şi cât de curat eşti când te pui în el sau dacă porţi pijamale, patul tău poate deveni foarte murdar şi s-ar putea să-şi dăuneze sănătăţii", a explicat doctorul de Igienă, Lisa Ackerley, consultantă a Societăţii Regale pentru Sănătate Publică din Marea Britanie.

Ce poate provoca nespălarea lenjeriei de pat

Specialiştii arată că bacteriile din lenjeria de pat nespălată provoacă acnee, mâncărimi şi alte afecţiuni ale pielii. Totodată, un studiu din 2019 arată că bacteriile care au legătură cu pneumonia şi gonoreaa se dezvoltă în aşternuturile de pat în doar şapte zile. Ce bacterii trăiesc în lenjeria de pat Studiul precizează că 41,45% din bateriile din lenjeria de pat sunt bacterii gram-negative care sunt periculoase şi pot duce la rezistenţă la antibiotice. În plus, acestea pot cauza infecţii precum pneumonie, infecţii ale rănilor şi meningite).

Apoi, 24,94% din bacteriile găsite sunt bacterii gram-pozitive (cum ar fi Helicobacter pylori şi Stafilococul auriu) iar 23,38% sunt bacili. Defalcat, feţele de pernă au 40,76% bacterii gram-negative şi 24,90%, bacilli, pe metru pătrat. Pe de altă parte, cearceafurile au 42,10% bacterii gram-negative, 26,99%, bacterii gram-pozitive şi 21,95% bacili pe metru pătrat. Totuşi, feţele de perne au mai mulţi bacili şi coci pe metro pătrat decât cearceafurile, citează aceiași sursă.

Saltele de pat, „culcuş" pentru bacterii

Studiul mai arată că saltele mai noi de un an au peste 3 milioane de bacterii. Cele mai vechi de doi ani au peste 9 milioane, iar cele cu 5-7 ani vechime au între 13-16 milioane de bacterii. Pe lângă bacterii, lenjeria de pat şi salteaua sunt „adăpostul" acarienilor. „Organisme microscopice care pot cauza alergii, pot agrava starea bolnavilor de astm, pot agrava eczemele.

Aceştia se hrănesc cu particule de piele moartă pe care le elimini pe parcursul zilei şi care se acumulează în cearşafuri", se mai arată în studiul citat. Nu în ultimul rând, conform cercetării, saltele vechi au în aceeaşi măsură bacili, coci şi bacterii gram-pozitive şi gram-negative. În fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor din cauza bacteriilor care nu pot fi combătute cu ajutorul antibioticelor, conform Huffington Post.

Recomandările cercetătorilor. Duşul şi pijamalele nu sunt măsuri eficace

În acelaşi timp, asta face ca boli precum pneumonia, tuberculoza sau gonoreea să fie mult mai dificil de tratat. Prin urmare, duşul înainte de culcare şi pijamalele pentru dormit nu sunt măsuri eficace pentru asigurarea igieniei corecte, arată oamenii de ştiinţă care recomandă schimbarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână, iar a feţelor de pernă de două ori săptămânal.

Totuşi, în cazul în care o persoană suferă de boli infecţioase (gripă etc.), se recomandă ca lenjeria să fie schimbată zilnic, pentru a reduce contactul cu virusurile sau bacteriile şi pentru a nu îngreuna recuperarea. Totodată, lenjeria de pat trebuie schimbată des dacă persoanele au alergii, astm sau sunt sensibile la praf, au infecţii sau leziuni cutanate, transpiră excesiv, dorm dezbrăcate, dorm cu animalele de companie în pat, mănâncă în pat sau merg la culcare fără să facă duş. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Rusia continuă să conteste alegerile din Republica Moldova. Ambasadorul moldovean, convocat de Moscova
07/11/2024 00:18

Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu aplicat observa ...

 De ce a pierdut, de fapt, Kamala Harris alegerile din SUA: A fost brutal!
07/11/2024 00:15

Rezultatul de miercuri a fost brutal pentru Kamala Harris, o baie de sange pentru democrati pe toată harta si o trezire foarte bruscă la realitate. Harris a mostenit o campanie de la Joe Biden in timpul veri ...

Ucrainenii spun că au lovit, pentru prima dată, nave rusești în Marea Caspică cu drone kamikaze
07/11/2024 00:13

Cel putin o dronă ucraineană a lovit miercuri dimineată in portul Kaspiysk, din Republica Daghestan, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, potrivit mai multor imagini apărute pe retelele de social ...

Kamala Harris, o mamă vitregă de milioane. „Inima mea nu ar fi întreagă fără cei doi copii ai soțului meu”. O poveste de viață impresionantă
07/11/2024 00:11

Chiar dacă nu a ajuns la Casa Albă, Kamala Harris este una dintre femeile care va rămane in cărtile de istorie. Este prima femeie de culoare care a ajuns vicepresedinte al Statelor Unite ale Americii, iar i ...

Trump este primul inculpat penal ales preşedinte în SUA. Ce se întâmplă acum cu dosarele sale penale şi civile?
06/11/2024 21:46

    Trump este primul inculpat penal ales preşedinte in SUA. Ce se intamplă acum cu dosarele sale penale şi civile?   Donald Trump a fost reales la Casa Albă, deşi are statutul de ...

Cum trebuie să alegeți anvelopele de iarnă: Criteriul esențial de care trebuie să țineți cont
06/11/2024 20:23

  Un studiu recent evidentiază faptul că romanii sunt mai atenti decat alti europeni atunci cand vine vorba despre alegerea anvelopelor de iarnă. Iată care sunt principalele considerent ...

Meteorologii ANM anunță o schimbare bruscă a vremii: Lovesc ninsorile, ploile și temperaturile negative, inclusiv în București
06/11/2024 20:19

  Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele zile. Începand din acest weekend, temperaturile vor fi mai scăzute decat media anuală si se anuntă valori negative inclusiv ...

Descinderi DNA în București și Ilfov: O rețea de notari care elibera certificate false de moștenitor a fost săltată
06/11/2024 15:10

  Procurorii fac, miercuri, percheziţii domiciliare in 12 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov , intr-un dosar care vizează eliberarea nelegală de către un ...

 Intercepări! Directorul CFR Iași, denunț bombă. Arestări pentru șpagă
06/11/2024 13:32

 Denuntul care a dus la arestarea a doi angajati din cadrul companiei de căi ferate a fost formulat chiar de directorul Regionalei CFR Călători Iasi, Ioan Grădinaru  Acesta a sesizat fraudarea unu ...

După Trump, vine Rafael! Uraganul se îndreaptă cu putere spre SUA. Meteorologii nu știu încă unde va lovi
06/11/2024 12:54

  Uraganul Rafael a lovit Insulele Cayman din vestul Caraibelor cu vanturi puternice şi ploi abundente, iar acum se asteaptă ca urganul de categoria 1 să devină si mai puternic inainte să ating ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei