Justiţie pe sistem rusesc
Dimensiune font:
* cel puţin aceasta e viziunea premierului Victor Ponta despre reforma Justiţiei în mandatul preşedintelui Traian Băsescu, conturată în urma ultimelor schimbări din CSM
Primul ministru Victor Ponta susţine că în ultimii ani nu a fost făcută nicio reformă în domeniul justiţiei şi a afirmat că şeful statului „nu a înţeles niciodată Justiţia cu adevărat”. „Sunt foarte hotărât să fac reforma în justiţie şi am vorbit şi cu doamna Pivniceru despre acest lucru. Nu a fost nicio reformă în Justiţie, totul a fost o chestiune la vârf, de imagine şi de putere. Problema sunt cele trei milioane de dosare şi cei care se judecă trei ani în România. Reforma în Justiţie o să fie doar atunci când pe cei care se bat cu bâte şi pistoale îi arestăm, iar ceilalţi să se judece în stare de libertate şi atunci când spune judecătorul da, să îi arestăm”, a opinat Ponta, în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit premierului, CSM este o instituţie importantă, care va putea fi şi ea” pusă la un moment dat” în interesul poporului. În acest sens, Ponta a spus că una dintre propunerile pe le va face va fi aceea ca Parlamentul şi Justiţia să lucreze şi în luna iulie. „Nu se pot primi termene în Justiţie în iulie, pentru că este vacanţă”, a afirmat el.
Rocada Putin-Medvedev, imitată la CSM
Referindu-se la ultimele modificări la nivelul CSM, premierul Victor Ponta a declarat că această zonă şi procurorul general „au rămas lângă preşedintele Traian Băsescu”, considerând însă că Justiţia nu înseamnă numai cele două funcţii. „S-au făcut schimbări la CSM. Este ca Putin cu Medvedev. Pentru mine, Justiţia înseamnă nu doar procurorul general şi şeful CSM, pentru mine Justiţia înseamnă cei 5.000 de judecători. Această zonă, CSM şi Procurorul general, este zona care a rămas lângă preşedintele Băsescu. Eu aş vrea să cred că procurorul general şi şeful DNA nu îl cunosc nici pe Ponta, nici pe Băsescu. Toate aceste lucruri s-au deformat în opt ani de zile”, a completat Ponta. El a făcut referire şi judecătorul CSM Cristi Dănileţ, care şi-a depus candidatura pentru un post de vicepreşedinte CSM, susţinând că acesta „este mai propagandist decât unul de la PDL, chiar decât Cristi Preda”. Aprecierile vin în contextul în care vineri au avut loc alegeri pentru conducerea CSM, dar plenul Consiliului nu a reuşit decât desemnarea preşedintelui, în persoana fostei vicepreşedinte Oana Schmidt-Hăineală. Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru săptămâna viitoare din lipsă de cvorum, după ce mai mulţi membri au părăsit sala nemulţumiţi de candidaturile depuse de fostul preşedinte al CSM Alina Ghica şi de Cristi Danileţ.
(Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau