Pericol nuclear în Norvegia: Se raportează cesiu radioactiv ridicat în zona Arcticii: Care este sursa
Dimensiune font:
Norvegia a raportat marți detectarea unor niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) în apropierea frontierei arctice cu Rusia. Ca răspuns, Kremlinul a declarat miercuri că serviciile ruse nu au emis nicio avertizare privind creșterea radiațiilor în atmosferă
Autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară (DSA) a anunțat marți că a înregistrat niveluri „foarte reduse" de cesiu radioactiv la Svanhovd și Viksjoefjell, aproape de granița cu Rusia.
Anterior, între 5 și 16 septembrie, DSA detectase niveluri mai ridicate de Cs-137 în aceste locații, dar acestea nu prezentau riscuri pentru oameni sau mediu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu au fost emise alerte din partea serviciilor ruse privind niveluri crescute de radiații în atmosferă.
Cine poate elibera substanța radioactivă în atmosferă
Posibilele surse ale eliberării de cesiu-137 în atmosferă includ reactoarele nucleare, deoarece acest izotop este un produs de fisiune rezultat din operarea acestora. În Marea Barents, submarinelor și spărgătoarelor de gheață care folosesc astfel de reactoare li se poate atribui riscul, având baze pe coasta peninsulei Kola. Deși exercițiul militar Okean-2024 s-a încheiat pe 16 septembrie, este improbabil ca emisiile să provină de la un reactor naval activ. Cel mai probabil, scurgerile mici de cesiu-137 ar fi putut apărea în timpul pornirii sau mentenanței unui reactor sau prin manipularea combustibilului nuclear uzat.
De asemenea, incendiile de pădure ar putea fi o cauză a creșterii nivelului de radiații, afirmă Bredo Moller de la unitatea de urgență a DSA. El explică faptul că cesiul ar putea proveni din reziduuri radioactive rămase în natură după accidentul de la Cernobîl din 1986 sau chiar din testele nucleare desfășurate înainte de 1962. Cesiu-137 are un timp de înjumătățire de aproximativ 30 de ani.
O altă posibilă explicație ar putea fi testarea rachetei rusești cu propulsie nucleară Burevestnik. Conform The Barents Observer, experții de la Rosatom au lucrat în vara și începutul toamnei la site-ul de testare Pankovo din Novaia Zemlia, unde se presupune că se desfășoară testele pentru această rachetă.
Orice activitate de la acest centru de testare este strict secretă şi foarte puţine informaţii sunt cunoscute.
Nu sunt rapoarte oficiale despre testarea Burevestnik, dar sunt unele indicii ce pot fi observate prin studierea imaginilor din satelit actualizate zilnic din arhipelagul arctic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau