Poliţia Capitalei: Hoţii au furat,anul trecut, mai multe maşini în leasing şi regim 'rent-a-car'
Dimensiune font:
Hoţii de maşini preferă autovehiculele achiziţionate în 'leasing' sau închiriate în regim 'rent-a-car' pe care le pot valorifica cu acte false în ţări din Uniunea Europeană, numai anul trecut înregistrându-se în Bucureşti peste 1.200 de astfel de infracţiuni, cu 17% mai mult comparativ cu 2011, potrivit unor informaţii remise AGERPRES de Poliţia Capitalei.
'O caracteristică a criminalităţii ce se manifestă pe segmentul furtului de maşini este orientarea autorilor spre săvârşirea unor fapte în legătură cu autoturismele achiziţionate în sistem 'leasing' sau închiriate în regim 'rent-a-car' în România şi valorificate cu acte false în ţări ale Uniunii Europene. Astfel, anul trecut au fost înregistrate 1.261 de infracţiuni de acest gen faţă de 1.100 în anul 2011, cu 17% mai mult. Din totalul infracţiunilor din 2012 un număr de 345 de cazuri au fost rezolvate prin prinderea autorilor şi recuperarea prejudiciului, în timp ce nouă suspecţi au fost reţinuţi şi arestaţi', au declarat pentru AGERPRES oficiali ai Poliţiei Capitalei.
Potrivit poliţiştilor bucureşteni, furturile de maşini îşi păstrează trendul descendent în ultimii patru ani, în 2012 înregistrându-se o scădere de 37% comparativ cu anul 2011.
'În ultimii doi ani, acest gen de criminalitate a fost diminuat cu 60%. Au fost înregistrate 675 de sesizări de furturi de autovehicule, 88 fiind cu autor necunoscut. Din cele 595 de cazuri cu autor cunoscut, în urma primelor cercetări a rezultat că în 17 dintre cazuri, fapta nu se confirmă', au afirmat aceleaşi surse.
Totodată, 221 de persoane au fost cercetate, în 2012, pentru comiterea unor astfel de infracţiuni legate de furtul unor autoturisme, cu aproape 15% mai mult decât în 2011. Dintre acestea 107 au fost arestate, respectiv cu 2% mai mult decât în 2011, în 19 cazuri poliţiştii bucureşteni prinzându-i în flagrant pe suspecţi.
Potrivit oficialilor Poliţiei Capitalei, din cele 537 de maşini date în urmărire în 2012 au fost găsite 129.
În ceea ce priveşte furturile din autovehicule, acest gen de infracţiune îşi păstrează, de asemenea, un trend descendent în ultimii patru ani, înregistrându-se, în 2012, o scădere de 13,3% faţă de anul 2011.
'Faptele din această categorie reprezintă 16% din totalul infracţiunilor de furt, fiind înregistrate 6.287 fapte, din care 97% cu autor necunoscut. În 14,5% din cauzele cu autor necunoscut, supecţii au fost identificaţi. Au fost cercetate 318 persoane, din care 230 în stare de arest ', potrivit informaţiilor remise AGERPRES de Poliţia Capitalei.
În cazul furturilor din locuinţe au fost sesizate, în 2012, peste 2.900 de astfel de fapte, o situaţie similară anului anterior.
Poliţiştii bucureşteni au concluzionat, în urma cercetărilor, că infracţiunile săvârşite prin efracţie au scăzut, anul trecut, cu 13% comparativ cu 2011, şi au crescut cu 34% cele comise prin escaladare. Peste 80% din totalul infracţiunilor referitoare la furturile din locuinţe au fost cu autor necunoscut.
'Mai puţin de o treime (32%) din infracţiunile de furt din locuinţe au fost săvârşite ca urmare a lipsei măsurilor minime de autoprotecţie: uşi neasigurate, împrietenire, pătrunderea în interiorul locuinţei prin geamurile deschise', relevă datele Poliţiei.
Mulţi dintre infractori au pătruns în locuinţe dându-şi o identitate falsă.
'Caracteristica anului 2012 a constat în creşterea furturilor din locuinţe ce au avut ca mod de operare declinarea de calităţi oficiale (Enel, Distrigaz, primărie, dezinsecţie etc) sau alte calităţi (împrietenire, rude din străinătate) săvârşite îndeosebi în dauna persoanelor vârstnice. Au fost cercetate 552 de persoane, faţă de 38% dintre acestea luându-se măsuri privative de libertate', au precizat pentru AGERPRES oficiali din Poliţia Capitalei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau