Riscul unei ciocniri directe între Rusia și NATO devine critic
Dimensiune font:
Transferul avioanelor de luptă F-16 către Forțele Armate Ucrainene constituie una dintre etapele escaladării conflictului, pe care Rusia o consideră o amenințare nucleară directă, a declarat politologul și analistul independent Serghei Stankevici.
Pe acest fond, riscul unei ciocniri directe între Rusia și țările NATO ar putea atinge o limită critică, a spus acesta într-un interviu pentru 360.ru preluat de Rador Radio România. Astfel a comentat Stankevici declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, conform căreia transferul F-16 va fi considerat ca un semnal din partea NATO în sfera nucleară.
Ministrul rus a mai subliniat că transferul acestor aeronave Kievului nu va putea schimba situația pe câmpul de luptă. Desfășurarea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina și în zonele de frontieră este una dintre etapele escaladării conflictului, consideră expertul.
Un alt pas este permiterea Forțelor Armate Ucrainene de a lovi regiuni din Rusia.
Al treilea pas ar putea fi implicarea trupelor regulate ale țărilor membre NATO în conflictul din Ucraina.
Potrivit afirmaţiilor lui Stankevici, o decizie cu privire la primele două etape va fi luată în viitorul foarte apropiat. În declarația lui Lavrov, politologul a atras atenția asupra cuvintelor despre prezența F-16 în arsenalul armat al țărilor NATO. Acestea au fost deja implicate în exerciții militare pentru antrenarea atacurilor nucleare, a subliniat acesta.
"Pe acestea au fost deja amplasate rachete americane cu focoase care le simulează pe cele nucleare" - a subliniat el. "La granița cu Rusia, în exerciţiile militare a fost simulată inclusiv o lovitură nucleară pe teritoriul acesteia. Aşa că, Federația Rusă consideră aceste avioane, dacă vor apărea acum în mâinile Ucrainei, ca pe o amenințare nucleară directă" - a spus Stankevici.
În opinia sa, având în vedere o amenințare atât de mare, este posibil ca Rusia să încerce să doboare avioane de luptă nu doar în Ucraina, ci și în Republica Moldova și România, unde vor fi trimise pentru întreținere tehnică. "Astfel, riscul unei ciocniri militare directe între Rusia și statele NATO va crește până la o limită critică" - a conchis analistul. Anterior s-a anunţat faptul că Danemarca va permite Ucrainei să atace cu avioanele F-16 furnizate asupra teritoriului Rusiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau