Rusia declară România „țară neprietenoasă”: „Ne vor lovi cu F-16 de pe aerodromurile lor”
Dimensiune font:
Rusia declară România „țară neprietenoasă”: „Ne vor lovi cu F-16 de pe aerodromurile lor”. Generalul Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al forțelor aeriene ruse pentru sistemul comun de apărare aeriană al CSI, a dezvăluit cum se va desfășura vânătoarea de avioane de luptă.
Rusia declară România „țară neprietenoasă”: „Ne vor lovi cu F-16 de pe aerodromurile lor”.
La sfârșitul săptămânii trecute, primele F-16 livrate de Olanda și Danemarca au fost reperate în Ucraina.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat la ceremonia de predare a aeronavelor că unele dintre avioane au reușit deja să îndeplinească misiuni de luptă, fără să dea detalii.
Generalul Aiteci Bijev, fost comandant-șef adjunct al forțelor aeriene ruse pentru sistemul comun de apărare aeriană al CSI, susține că sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a fost distrus, iar avioanele F-16 vor avea baza pe teritoriul României și al Polonie.
Cum se va apăra Rusia în acest caz?
Generalul rus a reamintit că F-16 este un avion multirol de generația a IV-a, de aceeași vârstă cu MiG-29 și Su-27 rusești. Poate fi folosit ca avion de vânătoare sau ca avion de vânătoare-bombardament pentru lovituri cu arme de mare precizie împotriva țintelor terestre.
Potrivit acestuia, rușii nu se așteaptă la schimbări semnificative pe front din cauza apariției avioanelor F-16. În primul rând pentru că sunt prea puține, apoi pentru că operarea acestora este dificilă.
În plus, F-16 necesită multă atenție în întreținere. Există 30 de tehnicieni la sol pe aeronavă. O cantitate mare de muncă este necesară pentru a pregăti aeronava pentru zbor.
„MiG-urile și Sukhoi-urile noastre, în comparație cu aparatele NATO, sunt nepretențioase și sunt pregătite rapid pentru următorul zbor”, spune generalul Bijev pentru MK.
„Inamicul va trebui să se gândească serios unde să ascundă F-16: toate serviciile noastre de informații vor căuta locația aeronavelor NATO.”
Se știe că ucrainenii vor face tot posibilul să le ascundă, să le protejeze, să le mute, pentru a nu fi atacate de ruși.
„Nu le vor păstra într-un singur loc. Le vor distribui printre aerodromuri. Sistemul de apărare aeriană al Ucrainei a fost distrus și este acum de natură locală, protejând obiective individuale. Firește, cele mai bune mijloace și forțe de apărare aeriană vor fi aruncate pentru a proteja aceste avioane și aerodromurile, unde vor fi amplasate temporar. Presupun că, cel mai probabil, avioanele vor avea baza pe teritoriul României și al Poloniei. Ele vor "ateriza" pe aerodromurile din Ucraina pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a se realimenta, pentru a-și reaproviziona muniția și apoi vor efectua misiuni de luptă”, spune generalul Bijev.
Bijev: „Avem capacități tehnice de a distruge F-16 deasupra teritoriului României și Poloniei
Cât despre luptele aeriene cu F-16, generalul consideră că niciuna dintre părți nu este interesată de astfel de acțiuni.
„Inamicul - pentru că înțelege perfect că sistemul de apărare aeriană al Rusiei este profund eșalonat și cu altitudine pe toate razele. Nici aviația noastră nu caută să intre în zona de apărare aeriană a Ucrainei, astfel încât rachetele antiaeriene ale NATO să nu poată lucra asupra lor. Cu atât mai mult cu cât aviația noastră poate, fără a intra în zona de apărare aeriană a inamicului, să lovească obiective strategice, tactice, operaționale. Prin urmare, este puțin probabil să aibă loc lupte aeriene, dar teoretic se pot întâmpla”, precizează generalul.
Generalul rus a avansat ipoteza halucinantă că Rusia ar putea ataca avioanele F-16 deasupra României și Poloniei.
„Avem capacități tehnice de a distruge aceste aeronave în aer deasupra teritoriului României și Poloniei. Complexul nostru S-400 ne permite să distrugem aceste aeronave în aer atunci când sunt detectate în străinătate”, a declarat Bijev.
Este acesta un scenariu „serios”, pe care Moscova îl ia în considerare?
„România și Polonia sunt țări neprietenoase cu noi, dar care nu sunt oficial în război cu noi. Cu toate acestea, presupun că aerodromurile acestor țări vor fi folosite pentru lovituri cu arme de precizie pe teritoriul nostru. Pentru a utiliza S-400 împotriva unor ținte din străinătate, ai nevoie de o decizie politică.”
Decizie dificilă, mai ales că, potrivit generalului rus, „există o mare probabilitate ca avionul să fie pilotat de piloți NATO”.
„Vor fi inventate orice mijloace pentru a participa la operațiuni de luptă în Ucraina. Pentru că pentru a desfășura operațiuni de luptă într-un "cazan clocotitor" deasupra câmpului de luptă, saturat cu sisteme de apărare antiaeriană foarte dens, ai nevoie de piloți experimentați care au fost instruiți - nu teoretic, ci efectiv. Cred că cei mai buni piloți ucraineni au fost recalificați pe avioane F-16. Dar, din nou, toată avionica și comenzile sunt în engleză. Iar în situații de urgență poate deveni o problemă.”
Kievul așteaptă încă zece avioane F-16 până la sfârșitul anului. În total, i-au fost promise 79 de aeronave.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau