Știri false despre creșterea porcinelor în gospodărie: care este, de fapt, adevărul
Dimensiune font:
Pentru a se evita un nou dezastru precum cel de anul trecut cauzat de pesta porcină, au fost definite niște reglementări care vizează persoanele care vor să crească porci. Din păcate, fără să surprindă pe nimeni, au fost interpretate prost în online.
Pe parcursul zilei de ieri, în funcție de unde îți luai informațiile, ai fi fost tentat să crezi că se interzice creșterea de porci în gospodăriile din România. Informația respectivă, în mod eronat, se baza pe un proiect de ordin privind condițiile de biosecuritatea în exploatațiile de porcine. Inițiativa aparține Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Oficialii asociației au fost nevoiți să vină la înaintare cu explicații suplimentare pentru a convinge mici proprietari că situația nu este atât de neagră. În realitate, au fost stabilite niște reguli cu scopul de a evita uciderea în masă a zeci de mii de porci în detrimentul tuturor consumatorilor și proprietarilor.
„Reglementările actului armonizează, de fapt, legislaţia noastră cu legislaţia europeană şi vin în ajutorul gospodăriilor de autoconsum şi exploataţiilor de toate dimensiunile, pentru a se proteja de o posibilă contaminare cu virusul pestei porcine africane şi să protejeze întreaga comunitate în care locuiesc. APCPR respectă tradiţia creşterii suinelor din România în gospodăriile populaţiei, dar trebuie să se înţeleagă că există o mare diferenţă între creşterea pentru autoconsum, în gospodăria proprie, şi creşterea de animale neidentificate, în afara curţilor din gospodăriile ţărăneşti, în semi-libertate sau în deplină libertate, fără niciun control sanitar veterinar, în condiţii improprii şi fără a respecta măsuri minime de biosecuritate”, se arată într-un comunicat al APCPR remis marţi AGERPRES.
După cum am spus și în introducere, cei care nu respectă particularitățile menționate mai sus facilitează propagarea bolii și, implicit, pun în primejdie viitorul activității de creștere a porcinelor la nivel național. În mod evident, nimeni nu își dorește asta.
În definitiv, noile măsuri pleacă de la situația dezastruoasă din ultimii ani. „De la data declarării primului focar de pestă porcină africană în România (31.07.2017) până la 28.02.2020 România a raportat un total de 3.035 focare de boală la porcul domestic (majoritatea în gospodării ale populaţiei) şi 1.128 cazuri la porcii mistreţi. Datorită nerespectării legislaţiei sanitare veterinare de creştere şi circulaţie a porcilor, România a înregistrat în anul 2019 pierderi uriaşe de peste 500.000 de porci şi 45.000 de scroafe şi a fost nevoită să importe circa 1,3 milioane de purcei pentru îngrăşare şi 360.000 de tone carne de porc. Au fost afectaţi toţi consumatorii, care au plătit cu 20% mai mult pentru carnea de porc”, arată reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau