Stop violenței în școli și grădinițe, după ce un elev de 8 ani a fost violat la școală, iar în grădinițe tot mai mulți copii sunt bătuți de educatoare! Se vor monta camere video în toată țara!
Dimensiune font:
Violența din școli ar putea fi oprită, printr-un amendament la Legea 198/2023. Cazurile cutremurătoare care au ieșit la lumină în ultima perioadă au dus la apariția unui proiect de lege prin care camerele de supraveghere ar trebui montate, obligatoriu, în toate centrele de învățământ. Cu o supraveghere continuă, agresorii nu ar mai avea șanse să atace elevii.
În prezent, în lege se stipulează că montarea camerelor de supraveghere se poate face doar la cerere, dar dacă se va aproba amendamentul, situația se va schimba radical. Sistemul de monitorizare ar trebui să fie, așa cum se arată în proiect, atât audio, cât și video. Astfel, nu ar mai fi loc de jigniri, bătăi și alte acte care nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România.
„Propunerea de față are la bază creșterea numărului de acte de violență în aceste zone, fapt care generează îngrijorare și nevoia de a propune soluții concrete, cunoscut fiind faptul că actele de violență creează consecințe multiple asupra dezvoltării socio-emoționale ale copiilor.
Violența psihică și abuzul emoțional sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite în cazul preșcolarilor, iar acestea din partea persoanelor cu care minorii se află într-o relație de încredere sau de răspundere și, în majoritatea cazurilor, aceștia sunt educatori/învățători, director
Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală la nonverbală, la amenințare, la terorizare, ridicularizare ect. În acest context, evident că putem discuta de abuz din partea cadrului didactic care îmbracă inclusiv forma răspunderii penale”, se arată în propunerea de lege.
Părinții ar putea vedea, în timp real, ce se întâmplă în școli și grădinițe
În cazul în care propunerea va deveni lege, toți părinții din România vor putea vedea, de pe telefon, ce se întâmplă în școli și grădinițe. Indiferent dacă instituția de învățământ este de stat sau privată, regula ar fi aceeași. Camerele ar urma să fie montate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, în sălile de mese și în sălile de festivități.
„În cazul acestor sisteme, camerele de monitorizare audio-video sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței și integrității oferite direct copiilor”, se arată în motivarea propunerii.
Așadar, dacă legea va fi pusă în aplicare, părinții care au copii la școli și la grădinițe nu vor mai fi nevoiți să-și dea consimțământul. Vor primi acces la imagini, obligatoriu, din partea conducerii instituției vizate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau