Țara care se confruntă cu un „Cernobîl climatic”. Aproape jumătate de miliard de animale au fost ucise deja
Dimensiune font:
Situaţie din ce în ce mai critică în Australia, unde vântul va fi principala problemă care va pune dificultăţi majore intervenţiei pompierilor şi ar putea duce la noi focare. Între timp, trei incendii s-au combinat şi au format unul singur, mai mare decât Manhattan. Pompierii australieni luptă cu ceea ce capătă dimensiunea celei mai catastrofale zile, dintr-un sezon deja devastator.
Australia este, în aceste zile, un veritabil „ground zero” al unei catastrofe climatice în plină desfășurare. Renumita Mare Barieră de Corali e pe moarte, pădurile înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO ard, mai multe orașe au rămas sau sunt pe cale să rămână fără apă. Întregul continent australian arde la o scară nemaiîntâlnită până în prezent, în ceea ce ar putea fi numit un „Cernobîl climatic”, conform unui articol New York Times semnat de celebrul scriitor australian Richard Flanagan.
Ce vedem în aceste zile în Australia pare să fie rezultatul unei combinații între „Mad Max” și „Ultimul țărm”: mii de oameni care își caută refugiul pe plaje, într-un decor dominat de o ternă lumină portocalie. Imaginile cu oameni și animale, înghesuiți laolaltă într-o muțenie stranie aduc aminte de tablourile lui Bruegel sau Bosch. Flăcări care ating 70 de metri înălțime. Și tornade de foc.
Incendiile au ars deja o suprafață mai mare decât Elveția, de șase ori mai mult decât suprafața distrusă de incendiile din Amazon de anul trecut.
Oamenii de știință estimează că aproape jumătate de miliard de animale au fost ucise în aceste incendii și există temerea că anumite specii de animale și plante au fost complet exterminate. Animalele care au supraviețuit dezastrului își abandonează puii, din cauza foametei generalizate și lipsei de hrană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau