Tudor Gheorghe, premiul pentru o viaţă dedicată poeziei autentice, la Gala UNITER de la Iaşi

default

Dimensiune font:

| 14-05-2013 09:25

Maestrul Tudor Gheorghe a primit luni seară, în cadrul celei de-a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, premiul pentru o viaţă dedicată poeziei autentice, iar Teatrului Naţional Bucureşti i-a fost conferit titlul de excelenţă pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012.

La evenimentul care s-a desfăşurat până după miezul nopţii, la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, în prezenţa ministrului Culturii, Daniel Barbu, şi a prinţului Nicolae al României, au participat reprezentanţi de marcă ai lumii culturale.

"Premiul din această seară vine după 43 de ani de când am luat premiul de la ATM. Dragă Pino (Ion Caramitru - n.r), tare mă tem că după 43 de ani premiul nu o să mi-l mai înapoiezi tu", a spus Tudor Gheorghe, în aplauzele celor aproximativ 700 de persoane prezente în sală.

"Nu-i nimic, îl vei primi de la Radu Beligan", a replicat, glumind, Ion Caramitru, preşedintele UNITER.

În cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, George Costin a primit, în lipsă, premiul "cel mai bun actor în rol principal", pentru rolul Maiorul din spectacolul "Familia Tót", la Centrul Cultural pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul "D'ale noastre", la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul "Platonov", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Premiul pentru "cea mai bună actriţă în rol principal" i-a revenit Imolei Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Emilia Dobrin, pentru rolul Capra din spectacolul "Capra cu trei iezi", la Teatrul Act din Bucureşti, şi Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul "Fata din curcubeu", la Teatrul Naţional Bucureşti.

De asemenea, Teatrului Naţional Bucureşti a primit "premiul de excelenţă" pentru "conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012". La rândul său, actorul Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca, a primit un premiu de recunoaştere din partea British Council.

Premiul special pentru teatru de păpuşi şi marionete i-a fost revenit lui Liviu Berehoi, de la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti. De asemenea, premiul special pentru muzică de teatru i-a revenit lui Tibor Cari, iar premiul pentru critică teatrală i-a revenit lui Octavian Saiu, categorie la care au fost nominalizate şi ieşeanca Oltiţa Cîntec şi Cristina Rusiecki.

Premiul pentru "cea mai bună piesă a anului" a fost oferit de prinţul Nicolae lui Liviu Lucaci, pentru piesa "Nostalgicii călători".

"Este o mare bucurie şi onoare să fiu aici. Nu oriunde, ci la Iaşi, oraş unde am locuit de când sunt în România. Cred că acest eveniment scoate la lumină ceea ce are mai bun. România are nevoie de valori iar valorile au nevoie de apreciere", a spus prinţul Nicolae.

Premiul debut i-a revenit Silviei Török, la doi ani de când aceasta a absolvit cursurile universităţii din Cluj-Napoca de când e actriţă a Teatrului German din Timişoara, pentru personajul Iris din. "Fetiţa din bolul peştelui auriu" de Morris Panych, regia Radu Afrim, la Teatrul German de Stat Timişoara. La această categorie au fost nominalizaţi Vlad Bîrzanu, pentru rolul Flaut, cârpaci de foale din spectacolul "Visul unei nopţi de vară", la Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea, Rareş Florin Stoica, pentru rolul Claudio din spectacolul "Băiatul din ultima bancă", la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul pentru "cel mai bun spectacol radiofonic" i-a revenit Ilincăi Stihi pentru "Suzana", o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune. La această categorie au fost nominalizate următoarele titluri: "Cei din urmă vor fi cei din urmă" (scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune), "D'ale carnavalului" (adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Darie, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune).

Premiul pentru întreaga activitate în scenografie i-a revenit Axentei Marfa pentru cei 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Naţional Vasile Alecsandri Iaşi, precum şi alte scene din ţară.

"Sunt recunoscătoare Domnului pentru darul cu care m-a hărăzit. Mulţumesc membrilor Senatului UNITER pentru cinstea şi onoarea acordate. Îmi cer iertare copiilor şi soţului meu. Poate i-am neglijat, poate nu le-am acordat suficient timp. Mulţumesc pentru efortul de a susţine acest for artistic, acest barometru unic în România", a spus Axenti Marfa.

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost conferit lui Helmut Sturmer, pentru "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti, categorie la care au fost nominalizaţi Dragoş Buhagiar, pentru "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Adrian Damian, pentru "Viaţa e vis", la Teatrul Naţional din Timişoara.

Premiul "cel mai bun actor în rol secundar" i-a fost acordat lui András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. La această categorie au mai fost nominalizaţi şi Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti, Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul "Beznă de mină", la Teatrul Naţional din Târgu Mureş - Compania "Tompa Miklós".

"Mulţumesc soţiei, mulţumesc celor trei copii ai mei, mulţumesc bunicii", a spus în timpul discursului său András Hatházi.

La categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar" premiul i-a fost conferit artistei Eniko Gyorgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul "Hedda Gabler", la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Au mai fost nominalizate Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul "Platonov", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, şi Olga Torok, pentru rolul Sylvia din spectacolul "Fetiţa din bolul peştelui auriu", la Teatrul German de Stat din Timişoara.

Premiul pentru "întreaga activitate - actor" i-a fost acordat actorului de teatru, dramă şi comedie - Matei Alexandru. La această categorie au mai fost nominalizaţi Ion Abrudan, Tibor Ács, Petru Ciubotaru, Constantin Cojocaru, Costel Constantin, Damian Crâşmaru, József Czintos, Constantin Dinulescu, Grig Dristaru, Ovidiu Ghiniţă, Tudor Gheorghe, Cristian Irimia, Vladimir Jurăscu, Nemes Levente, Bujor Macrin, Vasile Menzel, Alexandru Mereuţă, George Mihăiţă, Damian Oancea, Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Dumitru Rucăreanu, Tiberiu Simionescu, Traian Stănescu, Anton Tauf, Sergiu Tudose, Eugen Ţugulea, Valentin Uritescu, Răzvan Vasilescu, Dionisie Vitcu.

Leni Pinţea-Homeag a primit premiul pentru "întreaga activitate - actriţă". La aceeaşi categorie au mai fost propuse Mihaela Arsenescu Werner, Adela Mărculescu, Anda Caropol, Camelia Zorlescu, Cornelia Gheorghiu, Csíky Ibolya, Florina Cercel, Iarina Demian, Ileana Iurciuc, Ioana Bulcă, Ioana Crăciunescu, Irene Flamann, Klara Sebok, Leonie Waldman Eliad, Liliana Lupan, Ágnes Lőrincz, Mariana Neagu, Mariana Vasile, Monica Ghiuţă, Nina Udrescu, Paula Sorescu-Lucian, Rodica Mandache, Rodica Popescu Bitănescu, Simona Bondoc, Stela Popescu, Suzana Macovei, Violeta Popescu, Virginia Itta Marcu.

Premiul de excelenţă în regie i-a adus lui Alexandru Dabija premiul UNITER pentru regia spectacolului "Două loturi", la Teatrul Naţional Bucureşti. La aceeaşi categorie au fost nominalizaţi Silviu Purcărete pentru regia spectacolului "Călătoriile lui Gulliver", la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, şi Radu Afrim pentru regia spectacolului "Năpasta", de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Premiul de excelenţă pentru un regizor i-a revenit lui Alexandru Colpacci, categorie la care au mai fost propuşi Petre Bokor, Victor Ioan Frunză, Claudiu Goga, Alexander Hausvater, Gheorghe Jora, Horaţiu Mălăele, Cristian Pepino, Jozsef Szabo.

"Călătoriile lui Gulliver", exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a primit premiul pentru "cel mai bun spectacol" din 2012. La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate piesele "D'ale noastre" de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi "Platonov" de Cehov, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.AGERPRES

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei