UE ne trage de urechi pentru libertatea presei
Dimensiune font:
* raportul pe justiţie prezentat ieri de Comisia Europeană enunţă încă disfuncţionalităţi ale statului de drept, dar şi presiuni ale presei la adresa Justiţiei
România trebuie să facă mai mult pentru independenţa sistemului judiciar şi statul de drept, întrucât nu toate recomandările din precedentul raport au fost aplicate. Acestea au fost primele concluzii prezentate ieri, la Bruxelles, de Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), în prezentarea raportului privind progresele în domeniul justiţiei. „Deşi respectarea statului de drept a fost restaurată, instabilitatea instituţiilor juridice rămâne un motiv de îngrijorare. Comisia a primit numeroase sesizări privind hărţuirea unor persoane din cadrul sistemului juridic”, a afirmat Gray. Executivul comunitar susţine totodată că a primit numeroase sesizări privind intimidarea sau hărţuirea unor persoane din instituţii-cheie precum Curtea Constituţională, CSM sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi face referire în premieră la implicarea presei în astfel de acte. Mai mult, raportul vorbeşte chiar despre „necesitatea unei revizuiri a regulilor existente, pentru a asigura o presă liberă şi pluralistă”.
Reguli clare pentru retragerea imunităţii
Raportul mai subliniază responsabilitatea miniştrilor şi a parlamentarilor „de a da un exemplu privind respectarea integrităţii”. În acest sens, executivul comunitar a făcut apel ca termene clare să fie aplicate în noile proceduri pentru ridicarea imunităţii în cazuri de cercetare, arestare sau detenţie a parlamentarilor şi pentru o justificare cuprinzătoare în cazurile în care imunitatea nu este ridicată.
Următorul raport pe justiţie al Comisiei Europene va fi prezentat la sfârşitul anului
Fenechiu, singurul ministru cu probleme de dosar
Drept răspuns, premierul Ponta a declarat ieri că raportul CE conţine „câteva erori materiale” care ar fi putut fi îndreptate dacă Bruxellesul ar fi cooperat cu autorităţile de la Bucureşti. „Înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat! Nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu sunt. Şi dl Silaghi şi dl Hellvig şi dl Pop şi dna Andronescu. Tocmai i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care n-aţi mai auzit nimic şi probabil că nici nu veţi mai auzi nimic în viitor”, a arătat Ponta. În opinia sa, o altă eroare ar fi afirmaţia potrivit căreia trei miniştri din actualul Cabinet Ponta II sunt cercetaţi pentru corupţie, când, în realitate există un singur ministru - al Transporturilor - trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.
„Domnul Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalţi doi nu i-am găsit, oricât i-am căutat. Care sunteţi, vă rog să spuneţi, să o recunoaşteţi singuri. Probabil că e o eroare”, a mai spus Ponta.
(Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau