Cum verifici „de acasă” istoricul unei mașini second-hand. Toate informațiile necesare unei decizii de cumpărare corecte
Dimensiune font:
Într-o piață auto second-hand în creștere, atrasă și de contextul delicat în care se găsește industria auto din cauza crizei semiconductorilor, să cumperi o mașină rulată bazându-te doar pe analiza de suprafață, vizuală, este un risc la care iți supui atât bugetul, cât și siguranta propriei vieți și a celor dragi.
Chiar și câteva detalii omise din istoricul mașinii pot echivala cu mii de euro cheltuiți pe reparații. Sfatul specialiștilor este să te asiguri că știi totul despre o mașină înainte de a o cumpăra.
„Cumpărând o mașină nouă fără să îi cunoașteți istoricul complet, riscați să conduceți un vehicul nesigur. Asigurați-vă că viitoarea dvs. mașină second-hand nu a fost implicată în accidente majore, în urma cărora ea să fi devenit un real pericol pentru dumneavoastră și cei dragi”, este recomandarea celor de la CarVertical.
Numărul VIN (Vehicle Identification Number) numit curent NUMĂRUL DE ŞASIU, este o combinaţie de caractere unică atribuită autovehicului de către producător în vederea identificării acestuia. Datorită standardului ISO 3779 – 1983 unde sunt precizate conţinutul şi compunerea numărului de identificare al autovehiculului, poate fi creat un sistem standardizat de identificare al autovehiculelor unic pentru întreagă lume.
Iar în ziua de astăzi există mai multe site-uri care te ajută să verifici VIN și să afli istoricul mașinii care te interesează. Cele 17 caractere ale seriei de șasiu te ajută să afli automat totul despre mașina dintr-un anunț de vânzare. Prin interogare VIN pe platformele dedicate vei afla istoricul mașinii, inclusiv dacă a fost furată sau dacă a avut intervenții asupra kilometrajului.
De asemenea, dealerii auto pot oferi informații cu privire la istoricul de service al unei mașini, conform bazei de date furnizate direct de fabricant. Astfel, poți afla care a fost momentul în care s-a efectuat schimbarea distribuției, a plăcuțelor de frână sau a volantei, precum și dacă aceste operațiuni au fost realizate cu piese de origine sau cu unele aftermarket.
Interogarea bazei de date AIDA se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numărului de înmatriculare
„Cunoscută anterior sub numele de CEDAM, baza de date RCA disponibilă online le permite asiguraților accesul la informațiile privind istoricul daunelor. Informațiile puse la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România sunt disponibile doar pentru mașinile care au fost rulate în România și au avut o asigurare RCA valabilă”, au explicat specialiștii de la Autovit.
Primele de asigurare aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto depind de istoricul daunelor înregistrate de asiguratul sau utilizatorul unui vehicul într-o perioadă de referință, conform cu reglementările în vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.
„Informațiile disponibile în baza de date AIDA sunt centralizate de la societățile de asigurare. Mai mult, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, încărcarea și modificarea polițelor RCA revine exclusiv societăților de asigurare emitente”.
Instrumentul este util pentru toți cei care doresc achiziționarea unui autoturism second-hand. Astfel, în calitate de client, poți afla dacă mașina pe care ți-ai propus să o cumperi a suferit vreun accident grav și apoi a fost reparată în condiții îndoielnice. Interogarea bazei de date se face fie folosind seria de caroserie, fie cu ajutorul numărului de înmatriculare.
Unde găsești numărul VIN la mașină
Numărul de șasiu se găsește cel mai ușor pe eticheta de identificare aflată de obicei în partea stângă a bordului. Această etichetă este amplasată, în general, în jumătatea din față, pe un element nedemontabil din interior, pe stâlpul mașinii sau pe pragul primei uși.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau