E oficial! În România vor circula mașini cu numărul de înmatriculare de culoare verde
Dimensiune font:
În România vor circula autovehicule cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, arată un proiect de ordin pentru stabilirea condiţiilor privind emisiile de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele pentru a le putea fi atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde.
Acesta a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului și consultat de Ziare.com.
”Având în vedere faptul că autovehiculele ce vor deține plăcuțe cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi mai ușor de identificat, în baza acestei identități vizuale, autoritățile vor putea oferi anumite stimulente pentru aceste autovehicule, cum ar fi reduceri de taxe, accesul la benzile de autobuz, intrarea gratuită în zonele cu acces restricționat sau facilități când vine vorba de parcare”, relevă proiectul.
Pentru îndeplinirea obligațiilor care îi revin României pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/842, cea mai bună soluție este ca aceste numere să fie atribuite strict autovehiculelor care nu emit CO2, deci autovehiculelor pur electrice și autovehiculelor alimentate cu hidrogen (cu pilă de combustie).
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1.075/2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 vor putea fi atribuite autovehiculelor plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde în funcție de emisiile de CO2.
Este însă necesară emiterea unui ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, al ministrului afacerilor interne şi al viceprim-minstrului, ministrul transporturilor şi infrastructurii pentru stabilirea condiţiilor emisiilor de CO2 pe care trebuie să le îndeplinească autovehiculele pentru a putea fi atribuite plăcuţe cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor subvenționează cu suma de 51.000 lei achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta conform Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 323/2020 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, cu modificările și completările ulterioare. Astfel avantajele conducerii unui autovehicul electric în România sunt atât financiare, cât și practice, pentru că cei care achiziționează astfel de autovehicule nu numai că își aduc contribuția la reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier, ci oferă și beneficii din perspectiva faptului că transporturile nu mai generează emisii de poluanți atmosferici.
De asemenea, în prezent, atât la nivel național cât și la nivel UE, infrastructura stațiilor de reîncărcare pentru vehiculele cu emisii zero de CO2 se află într-o dezvoltare continuă, fapt ce va contribui la creșterea gradului de mobilitate când vine vorba de utilizare a acestor tipuri de autovehicule.
Sectorul transporturilor este responsabil pentru aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniune.
”Prin urmare, este important să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră și riscurile legate de dependența de combustibilii clasici în sectorul transporturilor prin recurgerea la o abordare cuprinzătoare pentru promovarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a eficienței energetice în transporturi, pentru promovarea transportului electric, pentru o trecere la moduri de transport mai durabile și pentru folosirea unor surse regenerabile de energie durabile în transporturi. Tranziția către o mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon, ca parte a unei tranziții mai ample către o economie sigură și durabilă cu emisii scăzute de dioxid de carbon, poate fi facilitată prin crearea unor condiții favorabile și a unor stimulente puternice, precum și prin elaborarea unor strategii pe termen lung, care pot stimula investițiile”, se menționează în proiect.
Ca stat membru al Uniunii Europene, România trebuie să asigure, în mod prompt și eficace, îndeplinirea obligațiilor care îi revin vizând punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre, în perioada 2021-2030, în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau